Bankada parası olanlar dikkat | Stopaj oranlarında değişiklik: 1 milyon TL’nin getirisi ne kadar?

Mevduat hesaplarında stopaj oranlarında değişikliğe gidildi. Buna göre 6 aya kadar olan vadelerde, 1 yıla kadar olan vadelerde ve 1 yıldan daha uzun süre vadelerdeki mevduatlar için alınan vergiler yükseltildi. Peki, şu an 1 milyon TL’nin net getirisi ne kadar?

03 Mayıs 2024 08:53

110

Bankada parası olanlar dikkat | Stopaj oranlarında değişiklik: 1 milyon TL’nin getirisi ne kadar?

210

Mevduat hesaplarında stopaj oranları yükseltildi. 6 aya kadar olan vadelerde stopaj yüzde 5'ten yüzde 7.5'e, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 3'ten yüzde 5'e, 1 yıldan daha uzun vadelerse ise stopaj oranı yüzde 0'dan yüzde 2.5'e yükseldi.

310

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı. Daha önce 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 5 olan stopaj oranı yüzde 7.5’e yükseltildiğini aktaran Bayram, ‘’1 yıla kadar olan stopaj oranı yüzde 3’ten yüzde 5’e yükseldi. 1 yıldan daha uzun vadelerde ise stopaj sıfırdan yüzde 2.5’e yükseltildi’’ dedi.

410

Mevduat sahiplerini uyaran Bayram, ‘’KKM’den bir çıkış varsa orada stopaj avantajı hala devam ediyor. 31 Temmuz tarihine kadar stopaj oranı yüzde 0 olarak devam edecek. KKM’den çıkacaklar için bir stopaj getirilirse bu durumda KKM’nin azaltılması bir hayli zor olacaktır’’ diyerek altını çizdi. Bayram’ın açıklamaları şu şekilde:

510

''Şu anda vadeli mevduatlara stopaj oranları yüzde 2-2.5 civarında yükseltildi. Bu devletimizin uyguladığı sıkı para politikası ve gelirler politikasının bir yansımasıdır. O nedenle devletimiz vergi gelirlerini artırmaya çalışıyor. Şu anda mevduat hesaplarında ciddi gelirler söz konusu. Stopaj oranları artsa da vadeli mevduatın hala cazip olduğunu değerlendirebiliriz.''

610

BANKALARDA FAİZ ORANLARI NE DURUMDA? ''Şu anda bankalarda ortalama mevduat faizleri yüzde 53 ile yüzde 58 aralığında değişiyor. Faizlerde daha da yükseliş olabilir.''

710

''Enflasyonun yüksek olduğunu gören bankalar da Merkez Bankası’nın faiz artıracağını düşünerek kendileri de mevduat faiz oranlarını yükseltebilir.''

810

MEVDUAT FAİZLERİ DAHA DA ARTAR MI? Bir miktar daha artabilecektir. Şu anda mevduat faizleri yüzde 58’lere kadar çıktı. Ticari kredilerde yüzde 60-70 aralığında bir faiz söz konusu.

910

1 MİLYON TL’NİN AYLIK GETİRİSİ: ''Parasını mevduata yatıranların elde ettiği faiz geliri üzerinden yüzde 2.5 oranında daha fazla kesinti olacaktır. Bankaların stopaj artırımından sonra uygulayacağı mevduat faiz oranları da önemli. Şu an için 1 milyon TL’nin net getirisi 32 gün vadede 55 bin ile 60 bin civarında.”

1010

FAİZ GELİRİNDEN KESİNTİ: ''Yükseltilen stopaj oranları kardan kesilecek olan tutardır. 1 milyon TL üzerinden yüzde 7.5’lik stopaj kesintisi söz konusu değildir. 1 milyon TL’yi bankaya yatırdığınızda elde edeceğiniz faiz kazancı üzerinden yüzde 7.5’lik stopaj kesintisi yapılacak.''