Araştırma: Zihnin 'aşırı' kullanılması yaşam süresini kısaltabilir
Yeni bir çalışmaya göre, içinde çok fazla zihinsel faaliyet olmayıp daha ‘sessiz’ olan br beyin, uzun yaşamanın anahtarlarından biri olabilir.
23 Ekim 2019 12:36
17
Yeni bir çalışmaya göre, içinde çok fazla zihinsel faaliyet olmayıp daha ‘sessiz’ olan br beyin, uzun yaşamanın anahtarlarından biri olabilir.
27
Yapılan geniş ölçekli araştırmalar insanlar yaşlandıkça fiziksel ve zihinsel olarak faal kalmanın pek çok faydası olduğunu gösterirken Nature dergisinde yayımlanan bir çalışma ‘daha fazlasının’ her zaman daha iyi olmayabileceğini ortaya koydu.
37
Popular Science dergisinde aktarılan habere göre Lieber Beyin Gelişimi Enstitüsü’nde sinirbilimci olan ve bu çalışmada yer almayan Michael McConnell şöyle söyledi: “Bu yeni makalede insanı düpedüz şok eden ve kafa karıştıran şey … sizi algısal yönden normal halde tutan şeyin, beyin faaliyeti olduğunu düşünmeniz. Hayatınızın sonraki dönemlerinde beyninizi faal tutmak istediğinize yönelik böyle bir görüş mevcut. En beklenmedik şey ise … sinirsel faaliyeti sınırlandırmanın, sağlıklı yaşlanma bakımından iyi bir şey oluşu”
47
80’li yaşların ortalarından önce ölen insanların beyinlerinde, REST adı verilen ve beyin faaliyetini ateşlemekle ilişkili genleri bastıran bir proteninin; en yaşlı insanlarla kıyaslandığında, daha düşük seviyelerde bulunduğunu keşfedildi. Daha önce ise REST’in, Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olduğu gösterilmiş.
57
Yaşayan insanların beyinlerindeki REST’i ölçmek şu an mümkün olmadığından; bilim insanları, bunun yaşam süresinde bir rol oynayıp oynamadığını görmek amacıyla yuvarlak kurtlar ve fareler üzerinde deney yapmaya başladı.
67
Araştırmacılar, REST’in kurtlarda bulunan versiyonundaki faaliyeti artırdıklarında, kurtların beyin faaliyeti azalmış ve daha uzun süre yaşamışlar. REST benzeri gen, çok uzun yaşam sürelerine sahip “ihtiyar” yuvarlak kurtlarda devre dışı bırakıldığı zaman ise bunun tersi meydana gelmiş; kurtların sinirsel faaliyeti artmış ve ömürleri önemli miktarda kısalmış.
77
Harvard Tıp Fakültesi’nde genetik ve sinirbilim profesörü olan ve çalışmaya liderlik eden Bruce Yankner, kendi laboratuvarının hali hazırda yeni bir çalışma hazırladığını ve bu çalışmada; ilaçlar ile REST’i hedef almanın, nörodejeneratif hastalıkları veya yaşlanmanın kendisini tedavi etmede yeni yollar sunup sunmayacağının araştırılacağını söyledi. Yankner’in söylediğine göre bu araştırma hattı, sinirsel ritimleri etkileyen meditasyon gibi alternatif müdahalelerin, erken bellek kaybı konusunda nasıl işe yarayacağını anlamaya çalışmak bakımından da ilginç olabilir.