Araştırma: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları doğayı da tehdit ediyor

29 Ekim 2019 18:34

17

Yapılan son araştırma, sağlığa zararlı olarak bilinen besinlerin çevreye de zararlı etkileri olduğunu kapsamlı bir şekilde ortaya koydu. Buna göre; meyve, sebze tam tahıl ve baklagil ağırlıklı beslenme hem hastalıklardan korunmak hem de iklimi ve su kaynaklarını korumak için en iyi tercihken; kırmızı ve işlenmiş et tüketmek insana ve doğaya en büyük zararı veriyor.

27

Az sayıda da olsa bu genellemenin dışında kalan yiyecekler var. Balık tüketmek, sağlık açısından iyi bir tercih olsa da karbon ayak izine etkisi bitkisel ağırlıklı beslenmeden daha büyük. Aşırı şekerli yiyecekler ise gezegen için büyük bir tehdit oluşturmuyor ama insan sağlığına olumsuz etkileri çok yüksek.

37

Araştırmacılar besinlerin çevresel etkilerini, üretim aşamasında ortaya çıkardıkları sera gazı miktarı ve su kullanımına göre hesapladı. Tüm bu göstergelere göre en fazla zarara kırmızı et üretmek neden oluyor.

47

Öte yandan sağlıksız beslenmeyle ilişkilendirilmesine rağmen işlenmiş mısır gevrekleri, süt ürünleri, yumurta ve tavuk gibi yiyeceklerin, beslenmede kırmızı et ile değiştirildiğinde çevreye ve sağlığa olumlu etkileri olabilir.

57

Kötü beslenmenin insan sağlığına ve gezegene olumsuz etkileri olduğu ve sürdürülebilirlik adına et tüketiminin azaltılması gerektiği biliniyordu ancak iki tarafa da olan etkiler daha önce kapsamlı bir araştırmayla ele alınmamıştı.

67

Araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi’nden Micheal Clark “Bu şekilde beslenmeye devam etmek hem toplumu hem de dünyayı tehdit ediyor. İnsan sağlığını ve çevreyi korumak için en iyi yöntem daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir beslenme anlayışı benimsemek” diye konuştu.

77

Araştırmacılar, tüketicilerin gıda seçiminde faydalı olabilecek yeni ürün etiketleri üzerinde çalışıyor. Bu sayede insanlar besinlerin sağlık ve çevresel etkilerini açıkça görerek tüketim alışkanlıklarında değişiklik yapabileceği ön görülüyor.