Anksiyeteyi yenmede etkili 8 yöntem

Anksiyete, genellikle aşırı endişe, korku ve gerginlik hissi ile karakterize edilir. Buna rağmen yaşanılan huzursuzluk, endişe ve korku hislerinin yoğunluğu fark etmeksizin bu duygularla baş etmenin yolları vardır. Peki, anksiyeteden kurtulmak için ne yapılabilir?

18 Mayıs 2024 12:37

111

Anksiyeteyi yenmede etkili 8 yöntem

211

ANKSİYETENİZİ AZALTMAK İÇİN KISA SÜRELİ 4 ÇÖZÜM...

311

1. KAYGILARINIZLA ARANIZA MESAFE KOYMAYI ÖĞRENİN: Kendinize şunları söyleyin: "Düşünüyorum ki... İlk buluşmamda kendimi utandıracağım. (bu kısmı kendi kaygınızla değiştirin)” Düşüncenizle aranızda bu mesafeyi yarattıktan sonra, neden kendinizi utandıracak duruma düşürebileceğinize dair kanıtları tartın ve sonra bunu yapamayacağınız yolları listeleyin. Ayrıca kendinize daha önceki iyi tecrübelerinizi hatırlatıp bu durumla başa çıkabileceğinizi gösterin.

411

2. KENDİNİZİ TOPRAKLAYIN: Bir şey hakkında ciddi kaygılandığımızda sinir sistemi devreye girerek sizi dışarıdan gelecek bir tehdide karşı hazırlar; nefes alışınız hızlanır ve adrenalin kaslarınıza hücum eder. Bu tepkiyi azaltmanın yollarından biri ''topraklama'' adı verilen egzersizdir.

511

3. NEFESİNİZİ DÜZENLEYİN Vücudunuzu sakinleştirmenin bir başka yolu da kontrollü nefes egzersizi yapmaktır. Bunu yapmak için rahat bir yere oturun ve nefesinize odaklanın.

611

4. BİR ''ENDİŞE PENCERESİ’’ PLANLAYIN: Zihninizi ve bedeninizi sakinleştirdikten sonra bile endişelerinizin geri gelmeye devam ettiğini fark ettiğinizde bir döngünün içinde sıkışıp kaldığınızı düşünüp rahatsız hissedebilirsiniz. Bu histen kurtulmak için zihninizin endişelerini serbest bırakmasına izin vereceğiniz, -uyku saatinize çok yakın olmayan bir zaman diliminde- yaklaşık yarım saat boyunca bir ''endişe penceresi'' planlamaktır. Geri kalan zamanlarda, endişe verici düşünceleriniz yüzeye çıktığında, daha sonra dikkatinizi onlara çevireceğinizi kendinize hatırlatabilirsiniz. Bu, sürekli bir endişe döngüsünden kurtulmanın etkili bir yolu olabilir.

711

ANKSİYETENİZİ AZALTMAK İÇİN UZUN SÜRELİ 4 ÇÖZÜM...

811

1. KORKULARINIZLA YÜZLEŞİN: Sizi kaygılandıran durumlardan kaçınabilirsiniz ancak uzun vadede bu yalnızca kaygınızı artıracaktır. Aksine, korkularınızla yüzleştiğinizde ve en kötüsünün gerçekleşmediğini fark ettiğinizde, psikologlar tarafından ''beklenti ihlali'' adı verilen durum gerçekleşecektir.

911

2. DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN Yaşam tarzınıza egzersiz eklemek yalnızca vücudunuz için değil, aynı zamanda zihniniz için de iyidir. Yapılan bazı çalışmalar, egzersizin ruh halini iyileştirebileceğini ve depresyonu önleyebileceğini gösteriyor.

1011

3. KAFEİN TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN Kafein, çoğu insanın günlük yaşamının bir parçasıdır ve kan basıncını düşürüp nefesi yavaşlatarak fizyolojik olarak sakinleştirmeye yarayan adenozin adlı beyin kimyasalını bloke etme işlevi görür. Bu sinirsel eylem, kendimizi daha uyanık ve heyecanlı hissetmemiz açısından harikadır ancak kaygı yaşayan insanlar için olumsuz bir etki yaratacaktır. Uzun vadede daha az kafein tüketmek kaygı düzeyinizin azalmasını sağlayacaktır.

1111

4. KAYGIYLA UZUN VADELİ BİR İLİŞKİ KURUN: Kaygıyla başa çıkabilmenin yapıcı yollarından biri, kaygının geçici bir durum olduğunu görmeye başlamaktan geçmektedir. Yani, kaygının tüm insanlarda olduğunu ve herkesi etkileyebilecek normal bir durum olduğunu kabul etmek gerekmektedir, bu sayede psikologların tabiriyle sabit zihniyet yerine ''gelişen bir zihniyet'' bakış açısını kullanmış olacaksınız. Kaynak: Science Focus