Alzheimer riskini azaltan 5 şey

Alzheimer riskini azaltan 5 şey

23 Temmuz 2019 14:15

17

Los Angeles’ta düzenlenen Alzheimer Birliği Uluslararası Konferansı’nda sunulan araştırma, beş alışkanlığı bir araya getirmenin alzheimer riskini yüzde 60 oranında azaltabildiğini öne sürüyor. Rush Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yapılan araştırma kapsamında, 10 yıl boyunca 2 bin 765 katılımcı izlendi. Katılımcıların hepsi ya Chicago Sağlık ve Yaşlanma Projesi’ne (CHAP) ya da Rush Hafıza ve Yaşlanma Projesi’ne (MAP) kaydolan yaşlı yetişkinlerdi. Rush araştırma ekibi, katılımcıların yaşam tarzlarını beş ölçüte göre değerlendirdi: beslenme biçimleri, egzersiz yapma alışkanlıkları, sigara içip içmemeleri, alkol tüketimleri ve bilişsel becerileri harekete geçiren aktivitelerle etkileşimleri. Daha sonra her bir faktöre puan verdiler. Eğer katılımcının o kategorideki davranışı sağlıklıysa 1, sağlıksızsa 0 puan verildi.

27

Sebze, yemiş, tam tahıl, deniz ürünleri, zeytin yağı, tavuk, fasulye yiyenlere

37

Tereyağı, peynir, kırmızı et, şekerleme ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınan yüksek kaliteli beslenme biçimine sahip kişilere

47

Haftada en az 150 dakika egzersiz yapan (yürüyüş, yüzme, bisiklete binme vb.) katılımcılara,

57

Sigara içmeyen, alkol tüketimini günde bir kadeh şarapla sınırlayan,

67

Düzenli şekilde (haftada 2-3 kez) gazete okuyan, kütüphane ziyareti yapan, satranç gibi oyunlar oynayan bireylere de her madde için birer puan verildi.

77

Puanları değerlendiren araştırma ekibi, 4 ya da 5 puan alan katılımcıların, alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalinin 0 ya da 1 puan alan katılımcılara göre yüzde 60 daha az olduğunu fark etti. Sonuçların cinsiyete ya da ırka göre değişmediği belirtildi.