Alerji nedeni olabilir: Evlerdeki hapşırmayı tetikleyen eşyalar

02 Mayıs 2024 17:37

112

Alerji nedeni olabilir: Evlerdeki hapşırmayı tetikleyen eşyalar

212

Alerji hastaları bahar ve yaz aylarında çok daha büyük sıkıntılar yaşar ve semptomları artar. Ancak evlerde bulunan ve farkında olunmayan bazı eşyalar da hapşırma nöbetlerinin asıl nedeni olabilir. Alerji hastaları bahar ve yaz aylarında sıkıntı yaşamayı bekliyor ancak Dr. Sara Kayat, evinizde gizlenen ve aynı zamanda hapşırma krizine yol açabilecek bazı eşyaların bulunduğunu ortaya çıkardı.

312

Kayat, oda spreylerinin, çiçekli ev bitkilerinin ve hatta çocuklara yönelik oyuncak ayıların büyük olasılıkla hapşırma krizine yol açtığını belirtiyor. Güçlü parfüm kokuları da tahriş edici olabileceğinden ve hapşırmayı tetikleyebileceğinden, mumlar solunum yolu alerjilerinin yaygın bir nedenidir.

412

Toz akarları yumuşak oyuncaklar, yastıklar ve şilteler gibi sıcak, tozlu yerlerde çoğalırken, evcil hayvan tüyleri sıklıkla halı, kilim ve yatak takımlarında biriktiğinden en beklenmedik eşyalar bile sorun yaratabilir.

512

Saman nezlesi hastaları da semptomlardan mustarip olsa da nerede yaşadığınıza bağlı olarak ağaç poleni genellikle mart ayı sonundan mayıs ortasına kadar, çim mayıs ortasından temmuz ayına kadar ve yabani ot poleni haziran sonundan eylül ayına kadar görülür.

612

Dr. Sara Kayat "Evin rahatlatıcı bir alan olması gerekiyor, ancak alerjisi olan insanlar için ev aynı zamanda alerjik rinit (alerjik olduğunuz bir şeyin tetiklediği burun pasajının iltihaplanması için kullanılan tıbbi terim) de bir nedeni olabilir" dedi. Kayat, hapşırmanın, burun kaşıtışı gibi semptomların günlük yaşamı etkileyeceğini ve rahat nefes almayı engelleyeceğini de belirtti.

712

Bu sonuçlar 2.000 yetişkin üzerinde yapılan araştırma sonrasında elde edildi; ev (yüzde 42), bahçe (yüzde 28) ve yatak (yüzde 23) hapşırma nöbetlerinin en sık meydana geldiği yerlerdir. İlginç bir şekilde, yüzde 84'ü hapşırma nöbetlerinin bir anda ortaya çıkmadığını düşünürken, yüzde 19'u ofisinde veya işyerinde hapşırma olayı yaşadı.

812

Bunun yanı sıra alerjisi olanların yüzde 35'i semptomları nedeniyle nefes almakta zorlandıklarını söylüyor. Hatta bu alerjilerden mustarip olanlar, hapşırma krizlerini önlemek için koku reyonlarından (yüzde 18) ve evcil hayvan mağazalarından (yüzde 15) bile uzak durmak zorunda kalıyor.

912

Araştırma ayrıca saman nezlesi semptomlarıyla mücadele edenlerin yüzde 52'sinin polen seviyeleri çok yüksek olduğunda ortalama iki günden fazla bir süre boyunca dışarı çıkmaktan kaçındığını ortaya çıkardı.

1012

Dr. Sara Kayat şunları ekledi: "Evde alerjik riniti önlemek için evin nemli bir bezle tozunu almak, evcil hayvanları ve yataklarını düzenli olarak yıkamak, hipoalerjenik yatak takımı kullanmak, evi iyi havalandırmak ve kuru tutmak gibi yapabileceğiniz şeyler var."

1112

"Halihazırda semptomlarınız varsa ve ilaçlara doğal bir alternatif arıyorsanız, doğal bir burun spreyi kullanmak etkili olabilir ve saman nezlesi hastaları için de iyi bir seçenek olabilir. Bir başka yararlı yöntem de polenlerin burnunuza ve gözlerinize girmesini önlemek için etrafı kapalı güneş gözlüğü takmaktır." (Sabah)

1212

Alerji nedeni olabilir: Evlerdeki hapşırmayı tetikleyen eşyalar