Acı biber ömrü uzatıyor mu?

Tüketmeden önce endişe ettiğimiz, acısından korktuğumuz hatta sağlık açısından temkinli yaklaştığımız bir meyve olan acı biber, dünyanın her yerinde tüketilen, temel besin maddeleri arasında gösterilen doğal bir vitamin deposudur. Peki, ömrü uzattığı doğru mu?

13 Ağustos 2024 08:28

18

ACI BİBER ÖMRÜ UZATIYOR MU?

28

Baharatların ve acı yiyeceklerin hastalıkların tedavisinde yararlı olduğu düşüncesinin uzun bir geçmişi var. Yeni bir araştırmanın bulguları da bu düşünceyi destekler nitelikte.

38

Vermont Üniversitesi’nden tıp profesörü Benjamin Littenberg ve öğrencisi Mustafa Chopan’ın yaptığı araştırmada 16 binin üzerinde Amerikalının, 23 yıl boyunca takip edilen beslenme ve sağlık verileri incelendi.

48

Araştırmada katılımcıların kırmızı acı biber tüketimi ile ölen kişi sayısı ve ölüm nedenleri incelendi..

58

Acı biber tüketenlerin toplam ölüm oranının daha düşük olduğu tespit edildi.

68

Uzmanlara göre acı biberin yaşam süresini uzattığını söylemek şu an için iddialı bir ifade olsa da acının sağlığa yararlı olduğuna dair birtakım tahminler var.

78

Bunlardan biri acı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin adı verilen maddeyle ilgili. Kapsaisinin mikroorganizmaların çoğalmasını ve obeziteyi önlediği, koroner kan akışını düzenleyen hücresel mekanizmalarda rol oynadığı düşünülüyor.

88

Aslında biberin yaşam süresi ile ilişkisine dair yapılan ilk çalışma bu değil. Çin’de gerçekleştirilen ve 2015 yılında The BMJ’de yayımlanan araştırmada da acı biber tüketimi ve toplam ölüm oranı arasında ters orantı olduğu gözlenmişti. (Kaynak: TÜBİTAK)