ABD’de kürtajın anayasal hak olmaktan çıkmasına ünlüler ve siyasetçiler de tepki gösterdi: DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ'ne hoşgeldiniz

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal hak olarak kabul eden 50 yıllık Roe v. Wade emsal kararını geri çevirmesiyle, ülkedeki eyaletlerin yarısı kürtajı kısıtlamayacak ya da tamamen yasaklayacak. ABD’li kadınların anayasal kürtaj hakkını kaldıran karara siyasetçiler ve ünlüler tepki gösterdi. İşte, Yüksek Mahkeme’nin Roe v. Wade emsal kararını geri çevirme adımına karşı öne çıkan tepkiler:

27 Haziran 2022 10:53

112

ABD'DE KÜRTAJIN ANAYASAL HAK OLMAKTAN ÇIKMASINA ÜNLÜLER VE SİYASETÇİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ: DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ'NE HOŞGELDİNİZ: ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal hak olarak kabul eden 50 yıllık Roe v. Wade emsal kararını geri çevirmesiyle, ülkedeki eyaletlerin yarısı kürtajı kısıtlamayacak ya da tamamen yasaklayacak. ABD’li kadınların anayasal kürtaj hakkını kaldıran karara siyasetçiler ve ünlüler tepki gösterdi. İşte, Yüksek Mahkeme’nin Roe v. Wade emsal kararını geri çevirme adımına karşı öne çıkan tepkiler:

212

Pop yıldızı Olivio Rodrigo, Glastonbury Festivali’nde sahnesi sırasında “Yıkıldım ve korkuyorum. Çok sayıda kadın ve kız bu karar yüzünden hayatını kaybedecek” dedi. Rodrigo daha sonra İngiliz şarkıcı Lily Allen ile birlikte “Fuck You” (S**tir Git) şarkısını söyleyerek şarkıyı Yüksek Mahkeme’nin beş üyesine ithaf ettiğini söyledi.

312

Eski ABD First Lady'si Michelle Obama, kararın ardından yayımladığı açıklamada "kalbinin kırıldığını" belirtti. Roe v. Wade kararının kadınların kürtaj olmak için canını tehlikeye attığı bir zamanda çıkarıldığına dikkat çeken Obama, "Geleceği dopdolu olan genç kızlar, devlet üreme ile ilgili kararlarını kontrol ettiği için okulu bitiremeyecek veya istediği yaşamı yaşayamayacak" yazdı. "Bu korkunç bir karar ve yıkıcı sonuçları olacak" diyen Michelle Obama, gençlere seslenerek; "Biliyorum ki seçtiğiniz gelecek bu değildi. Ancak şimdi pes ederseniz elinize inandığınız değerlerle alakası olmayan bir ülke kalacak" dedi.

412

Şarkıcı Taylor Swift de Michelle Obama'nın paylaşımını alıntılayarak, "Geldiğimiz noktanın bu olmasından çok korkuyorum. On yıllar boyunca insanlar kadınların kendi vücutları üzerinde hak sahibi olması için mücadele etti; bugünkü karar bunu elimizden aldı" yazdı.

512

Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Demokrat başkan adayı Hillary Clinton: Amerikalıların çoğu, çocuk sahibi olmanın verilebilecek en kutsal kararlardan biri olduğuna; bu kararın doktorlar ve hastaları arasında kalması gerektiğine inanıyor. Bugünkü Yüksek Mahkeme kararı kadın ve insan haklarını geriye götüren kara bir leke olarak tarihe geçecek

612

Şarkıcı Jennifer Lopez: Artık tanıyamadığım bir Amerika’da yaşıyoruz. Sizin ve bu ülkedeki kadın haklarının yanında duruyorum

712

Ru Paul’s Drag Race yıldızı Shea Coulee: Yüksek Mahkeme’nin Roe V Wade kararı mide bulandırıcı. Ülkenin gittiği yoldan utanıyorum”

812

Şarkıcı Cher: Bugün, Trump’ın radikal (Cumhuriyetçi) Yüksek Mahkemesi, yüz binlerce ABD’li kadının ölümünden sorumlu oldu. Yargılanamazlar ama onlar ‘suçlular’” Cepte sandığımız başka hangi haklar sırada? Korkun, çok korkun”

912

Model Kendall Jenner, Yüksek Mahkeme’nin karar üzerine Instagram hesabından karara tepki gösteren bir tweeti paylaştı. Jenner’ın paylaştığı tweette “ABD’de 250’den fazla silahlı saldırı oluyor ve bir kadının bedenine, silahtan daha fazla düzenleme getiriliyor. Kendinize gelin” ifadeleri yer aldı.

1012

İngiliz şarkıcı Charli XCX: ABD vatandaşı olmamanız Roe v. Wade'in geri çevrilmesinin sizi ilgilendirmediği anlamına gelmez. Eğer kadın ve insan halklarına inanıyorsanız kürtajın anayasal hak olmaktan çıkarılmasının ne kadar sert ve iğrenç olduğu konusunda sesinizi çıkarmalısınız

1112

Oyuncu Danny DeVito: K.çımın Yüksek Mahkemesi

1212

Yazar Stephen King: DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ'ne hoşgeldiniz