DİĞER
2020 Goncourt ödüllü Anomali'nin yazarı Hervé Le Tellier: “Kitaplar her zaman birçok katmanı olan soğan gibidir. Okuyucu asla sonuca ulaşmaz ve bu anlamda yazarın da sonuca ulaşmaması mümkündür.”
K24'te haftanın vitrini: Yeni çıkan, yeni baskısı yapılan, yayınevleri tarafından bize gönderilen, dikkatimizi çeken; okumak ve üzerine yazı yazmak için ayırdığımız bazı kitaplar...
"Pine bir kadın olarak kendisine çocukluktan itibaren öğretilen korkuları, kaygıları, sakınmayı, dilsizliği; erkeklerin evde, sokakta, işte kurdukları egemenliklerinin kolay kolay sarsılmamasını; ayrımcı, eşitsiz ilişkilenme ve paylaşım biçimlerini sessizlikle karşıladığı anların hepsine bu anlatısında meydan okuyor."
"Hatırlamak sadece doğal olarak yaşanan bir şey değildir, bilinçli bir çabayı ya da bakışı da gerektirir. Proust’vari bir bilinç akışını tetikleyebilecek ‘doğal’ bir hatırlama silsilesi mümkündür, ama insanın bazen de hatırlamayı hatırlaması, bakışı yoğunlaştırması da gerekir."
"50 yıldır tekrara düşmeden, sıkmadan, samimiyetle çizilmiş, zalim olmayan insanlığa dair hikâyeler... Tam da bu samimiyet ve kimseye mesafe koymayan iyi niyetli kavrayış Peanuts’ı, Charles M. Schulz’u zamansız ve ebedi kılıyor. Bütün dünyanın tam da ihtiyacı olan şey bu değil mi?"
"...Bu tür şiir kitabı tanıtma yazılarının en temel özelliği, ele aldıkları kitabı ve şairi tanıtmak dışında her çeşit Hacivatlığı yapıyor olmaları. Bir kısmı besbelli ki bir dostun başka bir dostun gönlünü yapmak için akşamüzeri çalakalem yazıverdiği övgü yazıları. Bir diğer kısmı ise kitap tanıtmaktan ziyade, besbelli tanıtma yazısının yazarını tanıtmaya yönelik..."
Pandemi sonrasında hayatlarımızı derinden dönüştüren ve büyük ölçüde kanıksanan dijitalleşmeyi, dijital kapitalizmin yapısını ve işleyişini eleştirel bir şekilde ele alan, “ufuk açıcı” bazı kitap önerileri...
Konuk sanatçı olarak Berlin'de bir yıl geçiren Burak Delier, bu süre içindeki gözlemlerini ve tecrübelerini Necmi Sönmez'e anlattı: “Amacım sanat yapmak değil yaşamak; sanat, bir üretim veya "yapılan" bir şey olarak ilgilenmediğim bir faaliyet alanı.”
Gönüllü karantina günlerinde eve kapanmışken, hem yaptığı seyahatler hem de seyahatin kendisi hakkında düşüneduran Osman Tümay, eskiden uzak diyarlarda gezer ya da İstanbul sokaklarında gezinirken çekmiş olduğu fotoğraflar eşliğinde, edebiyatın içinde, seyahatnamelerin arasında dolaşıyor…
İngiliz edebiyatından, en karanlık zamanlarda bile gülmenizi, en azından gülümsemenizi sağlayacak 12 komik ya da absürd şiir örneği… Roni Margulies’in henüz yayımlanmamış bir antolojisinden, tadımlık niyetine.
Roni Margulies, sahaflarda bulduğu esrarengiz sözlük müsveddesinin hikâyesini anlatıyor.
Britanya'da Baillie Gifford Kurmaca Dışı Ödülü'ne aday gösterilen Ahmet Altan, Dünyayı Bir Daha Hiç Görmeyeceğim kitabına ilişkin soruları yanıtladı...
Daha Fazla
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık