Dünya

İsrail'in el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısının ardından dünyadan tepkiler: "Toplu cezalandırma politikalarına son verilmeli"

17 Ekim 2023 22:00

İsrail, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 500 kişi hayatını kaybetti. Filistin'de 3 gün yas ilan edildi. Saldırıya ilişkin dünyadan tepkiler geldi. 

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırının ardından tepkiler geldi. 

Mısır, toplu cezalandırma politikalarına son verilmesi gerektiğini açıkladı 

Mısır, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i, "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı.
 
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırıyı kınadı.

Sisi, "İsrail'in Gazze'de bir hastaneyi bombalamasını en güçlü şekilde kınıyorum" dedi ve saldırıyı "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak nitelendirdi.

DSÖ, sağlık hizmetlerinin korunması için çağrı yaptı 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı kınadı.
 
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

İran, saldırıyı "soykırım" olarak niteledi 

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in hastane saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendiren Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.

İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

BM, saldırıyı kınadı 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısıyla ilgili bir mesaj paylaştı.

Mesajda, "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadesi kullanıldı.

Siviller ve sivil altyapıları yönelik saldırıların sonlandırılması gerektiğinin altı çizilen mesajda, "Sağlık tesisleri hiçbir zaman hedef olmamalıdır." vurgusu yapıldı.

Katar: "Vahşice bir katliam"

Katar, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirdi.

Ürdün, saldırıya tepki gösterdi

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısına tepki gösterildi.

Saldırının sert bir şekilde kınandığı açıklamada, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanması ve savaşın derhal sona ermesinin talep edildiği kaydedildi.

Arap Birliği: Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, X sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklamada yaptı.

İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınayan Ebul Gayt, paylaşımında "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesine yer verdi.

"Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını" vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı" ifadesini kullandı.

UNICEF'ten "acil ateşkes" çağrısı 

UNICEF, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulundu.

KKTC, Gazze'deki hastane saldırısını kınadı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı kınadı.

Tatar, İsrail'in Gazze'deki hastaneyi hedef alan saldırısını değerlendirdi.

Gazze'deki üzücü hastane saldırısını haberlerden öğrendiğini belirten Tatar, "İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarını endişe ile izliyorum. Bu saldırılar kabul edilemez. Hastaneye yapılan saldırıyı kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Libya: Hastaneyi hedef almak acımasız bir suçtur 

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, "El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almak ‘acımasız bir suçtur’ ve tüm sınırları aşan bu suçu kınıyoruz" dedi. 

AB Konseyi Başkanı Michel'den Gazze'deki hastane saldırısına tepki

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB liderlerinin İsrail-Filistin çatışması gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantı sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB liderlerinin İsrail'in kendini uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde savunma hakkını teyit ettiğini belirten Michel, AB'nin iki devletli çözüme bağlılığını, Filistin yönetimini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Michel, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili bilgiyi toplantıdayken aldıklarını belirterek "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin hastane saldırısının "uluslararası hukuka uygun olup olmadığı" sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek "Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil" yanıtını verdi.

Von der Leyen yanıt vermekten kaçındı

Aynı sorunun yöneltildiği AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise "Olay hakkında henüz bilgilendirildim. Teyide ihtiyacım var. Şu aşamada yorum yapamam" yanıtını verdi.

Pakistan, hastaneye saldırmanın insanlık dışı ve savunulamaz olduğunu belirtti 

Pakistan, İsrail'i şiddetle kınayarak, sivillerin bulunduğu bir hastaneye saldırmanın "insanlık dışı ve savunulamaz olduğunu" bildirdi.

BM: İnsanların onurları ellerinden alınıyor 

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths, "Yüzlerce insan öldürüldü. Gazze zor durumda. Sağlık, su ve hijyen sistemleri çöküyor. İnsanların onurları ellerinden alınıyor" dedi. 

Ürdün Kralı: Sessiz kalınamayacak kadar iğrenç bir savaş suçu

Ürdün Kralı II. Abdullah, "Gazze'deki Baptist Hastanesi katliamı, sesiz kalınamayacak kadar iğrenç bir savaş suçudur" dedi. 

Fransız siyasetçiler, İsrail'e sessiz kalan Fransa hükümetine tepki gösterdi

Fransa'nın önde gelen siyasetçilerinden Jean-Luc Melenchon, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze'deki savaş suçları kınanmalı, soruşturma açılmalı ve cezalandırılmalıdır. Başka yere bakmaya gerek yok. Fransa, İsrail hükümetine koşulsuz desteğini durdurmalı" ifadesini kullandı.

Melenchon, Filistinlilere yardım edilmesi çağrısı yaptı.

Fransız milletvekilli Thomas Portes ise İsrail'in hastaneyi bombalamasına karşı art arda kınamalar geldiğine dikkati çekerek, "Fransa sessiz. İsrail'e koşulsuz desteğin bedeli: Sivil katliamlara göz yummak. Savaş suçlarına göz yummak" yorumunu yaptı.

"BM etnik temizliği derhal durdurmalı”

Fransız Milletvekili David Guiraud da Gazze'deki hastanenin bombalanmasında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, "Hastanedeki hastalar, bu katliamı hak etmek için ne yaptı? Bu delilik durdurulmalı. Birleşmiş Milletler (BM) etnik temizliği derhal durdurmalı. Zamanımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partili Meclis Grup Başkan Vekili Mathilde Panot ise İsrail ordusunun bombaladığı hastanede en az 500 sivilin öldüğüne dikkati çekerek, "İsrail hükümetinin aşırı sağcı koşulsuz destekçileri ne diyor bu konuda?" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Panot, Fransa'ya ise "derhal bir ateşkes sağlanması" için çağrıda bulunması gerektiğini kaydetti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Gazze'deki hastane saldırısının failleri hesap vermeli

Borrell, X hesabından Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

"Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nden gelen haberler, günlerdir gözlerimizin önünde gerçekleşen trajediye korku ekledi. Bir kez daha masum siviller en yüksek bedeli ödedi" ifadelerini kullanan Borrell, "Bu suçun sorumlusu ortaya çıkarılmalı. Failler hesap vermeli" dedi. 

IKBY, İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıyı kınadı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı.

IKBY Hükümet Sözcülüğünden konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Gazze’de 500’den fazla kişinin öldüğü El-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı kınıyor. Kurbanların ekseriyetini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Gazze'deki hastaneye İsrail saldırısını şiddetle lanetledi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsrail'in Gazze'deki hastaneye düzenlediği saldırıyı şiddetle lanetledi.

Ertuğruloğlu, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda, İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarına bir yenisini daha ekleyerek Gazze'de hastaneyi hedef alması sonucu yaşanan trajik can kayıplarının insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini vurgulayarak, "Sivillere yönelik saldırıyı şiddetle lanetliyorum" dedi. 

BM Orta Doğu Özel Koordinatörü Wennesland, hastane saldırısını kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını şiddetle kınadı.

Wennesland, saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

Aralarında çocuklar ve kadınların bulunduğu yüzlerce kişinin ölümü ve yaralanmasına yol açan saldırıyı şiddetle kınadığını belirten Wennesland, sivillere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Wennesland, "Hastaneler, tıbbi tesisler ve personel, uluslararası insani hukuk altında özel korumaya sahiptir. Siviller bedel ödemeye devam edemez. Şiddet ve korku artık durmalı" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, hastanedeki sivil ölümleri kınadı 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, El Ehli Hastanesine yapılan saldırıyı kınadı ve "Yüzlerce Filistinli sivilin öldürülmesi sebebiyle dehşete düştüm" dedi. 

Saldırıyı kınadığını belirten Guterres, hastane, klinik, tıbbi personel ve BM tesislerinin uluslararası hukuk tarafından korunduğunu vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı: İsrail'in Gazze'de hastaneye saldırısı organize devlet terörüdür

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), yüzlerce kişinin ölümüne yol açan İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını "organize devlet terörü" olarak nitelendirdi.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki hastaneyi hedef alan korkunç katliamı" en sert şekilde kınanarak, bunun "insanlığa karşı suç" ve bir "savaş suçu" olduğu kaydedildi.

"Bu suç, hesap vermeyi ve cezayı hak eden organize devlet terörüdür." ifadesi kullanılan açıklamada, uluslararası toplumdan İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına son verilmesi için acilen müdahale edilmesi ve Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması istendi.

Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

Çatışmaların 6. günü | Netanyahu: "7 Ekim, Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün" dedi; İsrail Parlamentosu "acil durum" hükümetini onayladı

Çatışmaların 7. günü | İsrail, Gazze'de 1,1 milyon insanın tahliyesini istedi

Çatışmaların 8. günü | İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı; Hamas, elindeki 9 esirin öldüğünü açıkladı

Çatışmaların 9. günü | İsrail, Gazze'yi "havadan, karadan ve sudan" vurmaya hazırlanıyor; ABD bölgeye ikinci uçak gemisini gönderdi

Çatışmaların 10. günü | Gazze'de hastanelerin yakıtı tükeniyor, Gazze-Mısır sınırının yardım için kısa süreliğine açılması bekleniyor

BUGÜN | Çatışmaların 11. günü |Gazze'de hastanelerin yakıtı tükeniyor; Bakan Fidan, Hamas lideri Haniye ile telefonda görüştü