Desen: Tan Oral | Görsel tasarım: Faruk Ekici
Seçim simülasyonuyla elde ettiğimiz sonuçları paylaşmaya Amasya, Ankara 1. Bölge, Ankara 2. Bölge ve Ankara 3. Bölge ile devam ediyorum.
Dizinin ilk yazısında İstanbul 2. Bölge, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar ve Ağrı için simülasyon sonuçlarını ele almıştım.
Dünkü yazımı okuyanlar için tekrar olacak ama simülasyon dizisini ilk kez okuyacaklar için bir noktayı vurgulamak istiyorum.
Bu simülasyon, il il yapılmış bir kamuoyu çalışmasının ürünü değildir. Bu yazının sonunda detaylı olarak açıklanan varsayımlar altında, alternatif ittifak modelleriyle ve farklı oy oranlarında ne tür sonuçlar ortaya çıkabileceği hakkında kamuoyuna fikir vermeyi hedeflemektedir.
2018 seçimi verileriyle test edildiğinde oldukça güvenilir şekilde çalışan bu simülasyonun birçok önemli faktörü göz ardı ettiği unutulmamalıdır.
Seçim simülasyonu
Aşağıdaki sonuçlara, yüzde 7’lik ülke barajını sadece Millet, Cumhur ile Emek ve Özgürlük ittifaklarının geçeceği ve bu ittifaklar dışında kalan partilerin adaylarının parlamentoya giremeyeceği kabul edilerek ulaşıldı.
Siyasi partilerin yurt içi tahmini oy oranları, 11 kamuoyu araştırma şirketinin Mart ayında yaptığı anketlerin ortalaması esas alınarak tahmin edildi. Bu oranları aşağıdaki bölümde bulabilirsiniz.
Amasya
Tek seçim bölgesinden oluşan Amasya Meclis'e önceki seçimde olduğu gibi 3 milletvekili gönderecek.
Millet ittifakının en büyük bileşenleri CHP ve İYİ Parti'nin, Amasya'nın da içinde olduğu 16 ilde seçime "fermuar liste" yöntemi ile katılacakları kamuoyuna yansımıştı. Bu yöntemle o ilde güçlü olan partinin adıyla ve ortaklaşa hazırladıkları tek listeyle seçime katılacaklardı.
Amasya, "fermuar liste" anlaşması yapılan iller arasında sayılmasına karşın YSK'nın ilan ettiği kesin aday listelerinde her iki partinin de adı var.
Bu nedenle, ittifaklar açısından Amasya'da Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime gireceği ve aşağıda ayrıntılarını verdiğim sekiz senaryo arasından Senaryo 1 olarak tanımladığım durumun geçerli olduğunu varsayabiliriz.
Simülasyon sonucuna göre Amasya'da AKP 2, CHP 1 milletvekili çıkartarak mevcut milletvekili dağılımı aynı şekilde devam ediyor:
Tablonun en sağ sütunundan da anlaşılabileceği gibi Amasya'dan TBMM’ye gönderilen son vekili için gerekli oy 45.701.
Buradan şu sonucu çıkarabiliriz: CHP eğer oylarını 9 bin artırırsa (ildeki oyların yaklaşık yüzde 4'ü) son sandalyeyi AKP'den alabilir.
İttifak oyunları kime kazandıracak?
Amasya için CHP ve İYİ Parti arasında fermuar liste anlaşması olsa ve ortak listeyle seçime gitselerdi Senaryo 3 geçerli olacaktı:
Bu senaryoda, Millet İttifakı TBMM'ye gidecek son sıradaki vekili AKP'nin elinden rahatlıkla alıyor.
Seçmenlerin oylarını tarafı oldukları ittifakın büyük partisine verdiği durumu ele aldığımız Senaryo 7 uyarınca Millet İttifakı yaklaşık 5 bin oy fazlayla (ildeki geçerli oyların yüzde 2 kadarı) Cumhur İttifakı'ndan bir sandalye kapıyor:
Amasya'da AKP listesinde HALUK İPEK, HASAN ÇİLEZ, ABDULKERİM BUĞRA ŞİMŞEK, MHP listesinde MEHMET SARI, MUSTAFA GÜÇYETMEZ, MURAT SUŞEHİRLİ var.
CHP listesi REŞAT KARAGÖZ, ARİF YILMAZ, ZEYNEP ATEŞ şeklinde sıralanırken İyi Parti adayları İBRAHİM MERMER, MEHMET KİP, HİKMET RUŞEN MENEKŞE.
Amasya'da 2018 seçimlerindeki durum şöyleydi:
Ankara 1. Bölge
Ankara'dan Meclis’e toplam 36 milletvekili gönderilecek. Bunların 13 tanesi Bala, Çankaya, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı ve Şereflikohisar ilçelerinin yer aldığı 1 Numaralı Seçim Bölgesi’nden olacak.
CHP'nin ittifak anlaşmaları gereği kendi listesinden DEVA Partisine ayırdığı 4. sıra adayı kamuoyunda çok tartışılan bir isim oldu. Eski AKP'li, 2009-2013 yılları arasında Adalet Bakanı olan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin bir grup CHP seçmeninin tepkisine neden oldu.
MHP listesinin 4. sırasında 1978'de Savcı Doğan Öz’ün öldürülmesi ve 8 Ekim 1978 günü Ankara Bahçelievler'de 7 TİP’linin katledilmesi davalarındaki sanıklardan İbrahim Çiftçi'ye yer verilmesi tepkilere neden oldu.
Bölgede, Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu Yıldırım Tuğrul Türkeş de AKP'den birinci sıra adayı oldu.
TİP'in son anda Yeşil Sol Parti'ye destek çağrısı yaparak adaylarını geri çektiği bölgede Cumhur ve Millet ittifaklarının partileri AYRI listelerle, Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler TEK listeyle seçime girecekler. Yani ittifaklar açısından Senaryo 4 geçerli olacak.
Simülasyon sonucuna göre CHP'nin "kalesi" olarak bilinen bölgede AKP 3, CHP 7, İYİ Parti 2 ve Yeşil Sol Parti 1 milletvekili çıkartıyor.
Cumhur İttifakı 3, Millet İttifakı 9 ve Emek Özgürlük İttifakı 1 milletvekili kazanıyor.
Bölgedeki son sandalyeyi 85.184 oy sayısıyla kazanan İYİ Parti'nin bu sandalyesi güvende görünmüyor.
Son sandalyede yurt dışı seçmen etkisi...
Simülasyonda varsayımları altında, MHP oyları 5 bin (geçerli oyların binde 4'ü) kadar ya da AKP oyları 9 bin kadar artarsa İYİ Parti son sandalyesini kaybedebilir.
Yurt içi sayımlar tamamen bittikten sonra bölgelere gecikmeli olarak paylaştırılan yurt dışı oylar bu senaryoda son sandalyenin sahibini değiştirebilir. Bu nedenle son sandalyeyi kapan adayın erken sevinmemesi kendisi için hayırlı olur.
Çünkü Ankara 1. Bölge'ye 50 bine yakın yurt dışı seçmen oyu yansıtılacak. 2018 seçimlerinde bu sayı 38.130'du. Ve bu oyların yarıdan fazlası olan 19.725 adedi AKP oyuna eklenmişti.
TİP'in yarıştan çekilmesi sonucu etkiliyor mu?
TİP'in bu bölgedeki listesini ittifak görüşmeleri çerçevesinde geri çekmesi ittifak partileri seçmenleri arasında oldukça tartışılan bir konu oldu.
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ikinci bir vekil kazanabilmesi için oyunu 42 bin (bölge oylarının yaklaşık yüzde 3'ü) kadar artırması gerekiyor. Bu da bölge için iddialı bir hedef.
Emek ve Özgürlük İttifakı partilerinin bu bölgede seçime ayrı ayrı girmesinin (Senaryo 1)sonuca etki etmediğini söylemek mümkün:
TİP'in ayrı listeyle seçime girdiği Senaryo 1'e göre milletvekili dağılımı değişmiyor.
AKP listesindeki ilk 5 aday: YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ, JÜLİDE SARIEROĞLU, MURAT ALPARSLAN, ZEHRANUR AYDEMİR, MUSTAFA HASGÜL.
MHP listesindeki ilk 4 aday: MEVLÜT KARAKAYA, ÖNDER KAHVECİ, EYYUP YILDIZ, İBRAHİM ÇİFTÇİ.
CHP listesindeki ilk 11 aday: GAMZE TAŞCIER, DENİZ DEMİR, OKAN KONURALP,
SADULLAH ERGİN, MUSTAFA NEDİM, ALİYE TİMİSİ ERSEVER, DENİZ ÇAKIR, EMAL AKKURT, AYSUN PALALI KÖKTAŞ, ELİF TOPKAYA SEVİNÇ, HÜSEYİN CAN GÜNER YÜKSEK
İYİ Parti listesindeki ilk 5 aday: KORAY AYDIN, AHMET EŞREF FAKIBABA, KEVSER OFLUOĞLU, YETKİN ÖZTÜRK, MİNE BAŞ
Yeşil Sol Parti'nin ilk 3 adayı: EMİRALİ TÜRKMEN, SELMA GÜRKAN, ALİ ÖZKAN
Bu bölgede 2108 seçimlerindeki sonuçlar şu tablodan görülebilir:
Ankara 2. Bölge
Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, KahramanKazan, Kalecik, Keçiören, Kzılcahamam ve Pursaklar ilçelerinin yer aldığı Ankara 2. Bölge'den Meclis’e 11 milletvekili gönderilecek.
Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime gireceği için Senaryo 1 olarak tanımladığım durum üzerinden hareket edeceğiz.
Bu senaryoya göre AKP 6, MHP 1, CHP 3, İYİ Parti 1 milletvekili çıkartıyor ve Cumhur İttifakı 7, Millet İttifakı 4 milletvekili kazanıyor.
Bu senaryoda bir önceki seçime göre AKP'nin bir koltuğu CHP'ye geçmiş oluyor.
Bölgedeki son sandalyeyi 85.456 oyla AKP alıyor. En yakın rakibi CHP'nin bu sandalyeyi kazanabilmesi için oylarını 15 bin (bölgedeki geçerli oyların yüzde 1,4'ü) kadar artırması gerekiyor.
Emek ve Özgürlük İttifakı ise tek liste halinde seçime girse dahi ancak ekstra 24 bin oy alması halinde bir vekil çıkarabiliyor.
Ankara 2. Bölge'de Millet İttifakı tek liste olarak seçime girseydi milletvekili dağılımını kendi lehine değiştirebilirdi:
Bu senaryo'da AKP'nin son sandalyesi Millet İtiifakı'na geçiyor.
Bölgede partilerin adaylarının ilk sıralarındaki isimler şöyle:
AKP listesindeki ilk 8 aday: VEDAT BİLGİN, LÜTFİYE SELVA ÇAM, ORHAN YEGİN, ZEYNEP YILDIZ, OSMAN GÖKÇEK, KURTCAN ÇELEBİ, ABDULVAHAP ŞAHİN, CİHAN ANKARA
MHP listesindeki ilk 3 aday: SADİR DURMAZ, ÖZGÜR BAYRAKTAR, NEVİN TAŞLIÇAY
CHP listesindeki ilk 8 aday: MURAT EMİR,İDRİS ŞAHİN, SEMRA DİNÇER, İREM YAMAN, ORKUN KANBER, ALİRIZA ERBAY, ERDAL KİZİROĞLU, ÖZKAN OKTAN
İYİ Parti listesindeki ilk 3 aday: ADNAN BEKER, SEDAT AKSAKALLI, UĞURHAN FERUDUN BERAT TİRYAKİ
Yeşil Sol Parti'nin ilk sıra adayı: İHSAN SEYLAN
Ankara 2. Bölge'deki 2108 seçim sonuçları şöyle:
Ankara 3. Bölge
Bu bölgede Ayaş, Beypazarı, Etimesgut Nallıhan, Sincan ve Yenimahalle ilçeleri bulunuyor. Ankara’nın 36 vekilinin 12’si bu bölgeden seçilecek.
Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime gireceği için bu bölgede de Senaryo 1 olarak tanımladığım durum üzerinden hareket edeceğiz.
Bu senaryoya göre AKP 5, MHP 1, CHP 4, İYİ Parti 2 milletvekili çıkartıyor. Böylece her iki ittifak da 6’şar milletvekili kazanmış oluyor:
Bu senaryoya göre 2018'deki milletvekili dağılımı değişiyor ve MHP 1 sandalyesini CHP’ye kaptırıyor.
Cumhur İttifakı'nda bir sandalye kaybı daha yaşanması muhtemel. Son sandalyeyi 86.635 oyla alan AKP’nin bu sandalyesi sallantıda.
CHP oylarını 2 bin (bölgedeki oyların binde 2’sinden az) kadar artırırsa bu sandalyeye sahip olabiliyor.
Yeşil Sol Parti de 15.100 oy (bölge oyların yüzde 1,1 kadarı) daha bulursa bu sandalyeyi kazanabilir.
TİP yanlış karar mı verdi?
Ankara’da son dakika manevrasıyla TİP’in 1. Bölge’den çekilip Yeşil Sol’a destek vermesinin o bölgedeki sonuca çok etki etmediğini yukarıda göstermiştik. Ancak benzer bir taktiğin 3. Bölge’de ciddi etkileri olabileceğini Senaryo 4’te görüyoruz:
Tek listeyle seçime girmesi halinde Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 1.400 oy fazla alması durumunda AKP’ye giden son sandalyenin adresini değiştirebildiğini görüyoruz.
Aşağıda anlatılan varsayımlar altında elde edilen simülasyon, TİP’in Ankara’da sonucu etkileme olasılığı daha yüksek hamlesinin 1. Bölge'den değil de 3. Bölge’den çekilmesi olduğunu gösteriyor.
Ankara 3. Bölge'de Cumhur İttifakı’nın tek listeyle seçime girmesi de dahil diğer senaryolarda partilerin vekil sayıları değişmiyor.
Bölgede partilerin adaylarının ön sıralarındaki isimleri şöyle:
AKP listesindeki ilk 8 aday: FUAT OKTAY, LEYLA ŞAHİN USTA, ÖMER İLERİ, ASUMAN ERDOĞAN, AHMET FETHAN BAYKOÇ, REMZİ ALBASAN, HALİSE ÇİFTCİ, AHMET ÇOTUK
MHP listesindeki ilk 3 aday: YAŞAR YILDIRIM, ERKAN HABERAL, SEÇKİN ODABAŞI
CHP listesindeki ilk 8 aday: TEKİN BİNGÖL, UMUT AKDOĞAN, MESUT DOĞAN, AYLİN YAMAN, AHMET ERSEN ÖZSOY, MEHMET AKYÜREK, MEHTAP YÜCEL, MEMET YULA, ZEYNEP ESRA ÖZDEMİR
İYİ Parti listesindeki ilk 3 aday: YÜKSEL ARSLAN, KÜRŞAD ZORLU, FATİH KOCA, SEVİN ÇAĞLAYAN, TAMER KAYAALP
Yeşil Sol Parti'nin ilk 2 adayı: METİN KILIÇ, ALİŞAN ŞAHİN
TİP’in liste başı adayı OZAN BİNGÖL.
Ankara 3. Bölge'deki 2108 seçim sonuçlarını da hatırlayalım:
Seçim Simülasyonu dizisinin diğer bölümleri
TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Bursa, Çanakkale, Çankırı ve Çorum'da olası milletvekili dağılımı TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu ve Burdur'da olası milletvekili dağılımı TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Antalya, Artvin ve Aydın'da olası milletvekili dağılımları TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Ankara'da 1., 2. ve 3. seçim bölgeleri ve Amasya'da olası milletvekili dağılımı |
Simülasyonun uygulandığı sekiz ittifak senaryosu14 Mayıs 2023’te yapılacak milletvekili seçimleri için hazırladığımız seçim similasyonunda, her seçim çevresinde farklı ittifak biçimleri dikkate alınarak olası sonuçlar sekiz farklı ittifak senaryosunda ele alındı. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, DP, DSP, Hüda Par ve BBP; AKP ve CHP listelerinden seçime gireceğinden ayrıca ele alınmadı. Baraja takılmayacağı görülen üç ittifakın (Millet, Cumhur, Emek ve Özgürlük ittifakları) dışında kalan partiler, hesaplamada DİĞER adı altında birleştirildi. Ülke barajını aşacak üç ittifak ve partilerinin seçim çevrelerindeki anlaşmalarına bağlı olarak, olası bütün senaryolar simülasyona dahil edildi. Bu senaryolar şöyle: Senaryo 1: Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler seçime AYRI listelerle girerse… Senaryo 2: Cumhur ittifakındaki partiler AYRI, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK listelerle seçime girerse… Senaryo 3: Cumhur ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI, Millet ittifakındaki partiler ORTAK listeyle seçime girerse… Senaryo 4: Cumhur ve Millet ittifaklarındaki partiler AYRI, Emek ve Özgürlük İttifakı'ndaki partiler ORTAK listeyle seçime girerse… Senaryo 5: Cumhur İttifakı'ndaki partiler ORTAK, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girerse… Senaryo 6: Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK listelerle seçime girerse… Senaryo 7: Cumhur ve Millet ittifaklarındaki partiler ORTAK, Emek ve Özgürlük İttifakı'ndaki partiler AYRI listelerle seçime girerse… Senaryo 8: Cumhur ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK, Millet İttifakı'ndaki partiler AYRI listelerle seçime girerse… |
Simülasyonun dayandığı varsayım ve veriler Seçmen Sayısı Toplamı 64 milyon 113 bin 941 olarak açıklanan yurt içi (Yİ) ve yurt dışı (YD) seçmen sayıları YSK’dan alınmıştır. Yurt içi seçmenlerin illere / seçim çevrelerine göre dağılımı YSK kesin verileri ulaşılabilir hale getirinceye kadar TÜİK’in 31 Aralık 2022 tarihli Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri temel alınarak tahmin edilmiştir. Seçimlere Katılım Oranı Seçime katılım oranında, 24 Haziran 2018’de yapılan son TBMM seçimine katılım oranı temel alınmıştır. Uzmanların, seçimin önemi nedeniyle 14 Mayıs’ta katılım oranının biraz daha yükseleceği tahmini senaryolara yansıtılmıştır. Böylece, yurt içi (Yİ), yurt dışı (YD) seçime katılım oranları sırasıyla yüzde 89 ve yüzde 55 olarak kabul edilmiştir. Yüzde 89’luk yurt içi katılım oranına, her seçim çevresinde 2018 seçimlerindeki katılım düzeyi 1,009448 oranında artırılarak ulaşılmıştır.
Geçerli Oy Oranı Geçerli oy oranının, her seçim çevresinde bir önceki parlamento seçimindeki gibi olacağı kabul edilmiştir. Oyların Partilere Genel Dağılımı 14 Mayıs seçimleri için ilan edilen kayıtlı seçmen sayısına yukarıda paylaştığımız seçime katılım ve geçerli oy oranları uygulanarak, her seçim çevresindeki olası geçerli oy sayısına ulaşıldı. İkinci adımda; ilgili seçim çevresi için hesaplanan “geçerli oy” sayılarından, Türkiye geneli için “geçerli oy” sayısına ulaşıldı. Geçerli oyların partilere dağıtılmasında, partilerin Türkiye genelinde alacağı tahmin edilen oy oranları temel alındı. Tahmini oy oranlarında, 11 kamuoyu araştırma şirketinin Mart ayında yaptığı anketlere yansıyan oylarının ortalaması esas alındı. Simülasyon seçim çevresi temelli yapıldığı için bu oranlar yeni yayınlanacak araştırma sonuçları dikkate alınarak sürekli güncellenecek ve burada ana simülasyonda kullanılan oranlar yayımlanacaktır. Oyların Seçim Çevrelerinde Partilere Dağılımı Her parti için hesaplanan toplam geçerli oyun seçim çevrelerine dağıtılmasında, her partinin bir önceki seçimde o seçim çevresinde elde ettiği nispi/oransal gücü temel alındı. Örneğin; 2018 seçimlerinde A partisinin aldığı toplam 1000 oyun 50 adedi (yüzde 5) Diyarbakır’dan, 20 adedi (yüzde 2) Samsun’dan gelmiş olsun. 14 Mayıs 2023 seçimi için A partisinin toplam oyu 1500 olarak hesaplandıysa, bu 1500 oyun 75’i (yüzde 5) Diyarbakır’dan, 30’u (yüzde 2) Samsun’dan alınmış olarak varsayılacaktır. Önceki seçimde yer almayan partilerin oylarının seçim çevrelerine dağılımında ise şu yöntem izlendi: DEVA ve Gelecek partilerinin seçim çevrelerindeki oransal durumları, yukarıda açıklanan hesapların ortaya koyduğu AKP eğilimlerine göre, Yeşil Sol Parti’nin oransal durumu da HDP’deki eğilime göre tahmin edildi. TİP’in oransal durumu, CHP ve HDP eğilimleri sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 30 oranlarında yansıtılarak tahmin edildi. Aynı şekilde, Zafer Partisi ağırlıklandırılması MHP üzerinden, Memleket Partisi de CHP üzerinden yapıldı. Milletvekili Dağılımı Hesabı Yurt dışı geçerli oylar da önce yukarıdaki gibi tahmin edilerek her seçim bölgesine ağırlıklı olarak dağıtıldı. Ardından, partilerin yurt dışı oylardaki ağırlığı dikkate alınarak partilerin seçim bölgesindeki oylarına eklendi. Milletvekili dağılımının hesaplanmasında siyasi partilerin her seçim çevresinde sahip olduğu yurt içi ve yurt dışı oylarının toplamı dikkate alındı. Yüzde 7’lik ülke barajını sadece 3 ittifakın (Millet, Cumhur, Emek ve Özgürlük) geçebileceği, bu ittifakların dışında kalan partilerin listelerinden milletvekili seçilemeyeceği varsayılmıştır. Ülke barajına takılma olasılığı bulunmayan üç ittifaktaki partilerin yukarıda açıklanan hesaplarla elde edilen oylarından hareketle, d'Hondt yöntemi kullanılarak milletvekili dağılımı yapıldı. D'Hondt Yöntemi Uygulaması Bu yöntemde baraj sorunu olmayan partilerin seçim bölgesindeki oyları alt alta yazılır. Daha sonra her partinin oyu sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e,… ta ki o seçim çevresinden çıkacak toplam milletvekili sayısına ulaşana kadar bölünür. Elde edilen sayılar büyükten küçüğe doğru sıralanır ve milletvekillileri bu sırayla o sayıların karşısındaki partilere dağıtılmış olur. İttifak oylarının hesaplanması Partilerin ittifak gereği ortak listeyle seçime girmeleri durumunda alacakları toplam oyun, seçime ayrı ayrı girselerdi alacakları oyların basit toplamı olacağı varsayılmıştır. Her seçim çevresinde ve/veya parti için farklı sonuçlar doğurabilecek ittifak politikaları, oyların basit toplamından farklı sonuçlara neden olabilecektir. Ancak simülasyon yaparken bu etkilerin toplam etkisi, hesaplama zorluğundan ve çok büyük etki yaratmayacağı düşünüldüğü için toplam etkinin sıfır olacağı kabul edilerek ihmal edilmişti. Simülasyon Hakkında Bir Uyarı 2018 seçimi verileriyle test edildiğinde oldukça güvenilir şekilde çalışan bu simülasyonun birçok önemli faktörü göz ardı ettiği unutulmamalıdır. Bu simülasyon, il il yapılmış bir kamuoyu çalışmasının ürünü değildir. Açıklanan varsayımlar altında, alternatif ittifak modelleriyle ve farklı oy oranlarında ne tür sonuçlar ortaya çıkabileceği hakkında kamuoyuna fikir vermeyi hedeflemektedir. Depremin neden olduğu, boyutları ve sonuçları tam olarak bilinmeyen seçmen mobilitesi başta olmak üzere bazı önemli faktörler, simülasyonun bu durumdan etkilenen seçim çevreleri için daha ihtiyatlı okunmasını gerektirmektedir. |
Sertuğ Çiçek kimdir? Sertuğ Çiçek, Ankara'da doğdu. Yenimahalle Öğretmen Kubilay İlkokulu ve Mustafa Kemal Lisesi Orta kısmında okudu. Elektroniğe olan merakı nedeniyle başladığı Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü'nü 12 Eylül 1980 darbesi döneminde iki yıl ara vermek zorunda kaldığı için ancak 1983 yılında bitirebildi. Aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) İktisat Bölümü'nden 1987 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda başladı. Sırasıyla gece, belediye ve ekonomi muhabiri olarak çalıştı. YÖK'ün düzenlediği yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursu sınavını kazanarak 1993 yılında İngiltere'ye gitti. Birmingham Üniversitesi'nde ekonomi yüksek lisans (MsSoc) programını bitirdi. Türkiye'ye dönükten sonra Kırıkkale Üniversitesi'nde mecburi hizmetini tamamladı ve 2005'te istifa ederek özel sektöre geçti. İstanbul'da dershane sektöründe yöneticilik ve öğretmenlik yaptı. 2015'ten bu yana, Cumhuriyet'te işe girmesini teşvik ederek kendisini gece muhabirliğinden kurtaran Mülkiye sıralarından arkadaşı Doğan Akın'ın kurucusu olduğu T24'ün genel koordinatörlüğünü sürdürüyor. |