Beşar Esad'ın Rusya'ya sığınması sonrası Suriye genelinde yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğünde geçici hükümet kuruldu. Siyasi İşler Bakanlığı, gelecekte oluşacak yönetimin çerçevesini çizdi. Geçici Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Bölünmenin reddedildiği ve devlet çerçevesi dışında silahlanmaya izin verilmeyeceği” belirtildi. Geçici hükümetin bu tavrı, PYD’ye mesaj olarak yorumlandı. Geçici hükümet, PYD/DSG’nin, Deyrizor kentinden çıkması sonrasında buradaki petrol alanlarını da kontrol altına almak istiyor.
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla’nın kuzeydoğu Suriye’de PYD/DSG yönetimi ile dün yaptığı görüşme sonrası örgütün silahlı grubu, Deyrizor şehir merkezi ile askeri havaalanından çekildi. Çekilme sonrası şehir merkezine HTŞ’ye bağlı silahlı gruplar giriş yaptı. PYD/DSG’nin bölgeyi boşaltması sonrası Deyrizor çölünde günde 5 bin varil petrol üreten Teyp petrol sahası da HTŞ’nin kontrolüne girdi.
Petrol bölgesini istiyorlar
Deyrizor'un doğu kesiminde yer alan ve ülkenin en önemli kuyuları olarak gösterilen, günde 80 bin varil kapasiteli Al-Umur petrol sahası ile 13 milyon metreküp kapasiteli Koniko gaz sahası ise ABD destekli PYD/DSG’nin kontrolünde bulunuyor. Bu bölgedeki petrol tesisleri bölgesinde ABD ordusu konuşlu durumda.
Yeni yönetimin kuzeydoğu planı
Bölgedeki son haritaya göre, Fırat’ın doğusu, El Cezire bölgesi PYD/DSG’nin kontrolünde, Fırat’ın batısı ile (Şamiye bölgesi) Suriye’de geçici hükümet ilan eden HTŞ ve SMO öncülüğündeki silahlı grupların kontrolünde bulunuyor. Geçici Hükümeti oluşturan silahlı gruplar, PYD/DSG’nin kontrolünde bulunan Deyrizor kentinin tamamını istiyor. PYD’nin bu bölgeden çıkarılması sonrası Fırat’ın batısına kadar olan bölgeye doğru operasyon yapılması planı tartışılıyor.
Suriye’de geçici hükümet kuruldu
Başkent Şam’ın HTŞ ve bağlı silahlı gruplar tarafından pazar günü tamamen kontrol altına alınması sonrası yeni geçici hükümet oluşumuna yönelik görüşmeler tamamlandı. Bugün yapılan görüşmelerde Suriye’de yeni geçici hükümet kurulduğu ilan edildi.
Muhammed El-Beşir başkanlığındaki yeni Suriye hükümetinin bakanlarının isimlerinin listesi açıklandı: İsim listesi şöyle:
-Hükümet Başkanı: Muhammed el-Beşir
-Adalet Bakanı: Şadi el-Veysi
-İçişleri Bakanı: Muhammed Abdurrahman
-Ekonomi Bakanı: Basil Abdulaziz
-Ziraat Bakanı: Muhammed el-Ahmed
-Eğitim Bakanı: Nezir el-Kadiri
-Enformasyon Bakanı: Muhammed el-Umer
-Evkaf (Diyanet) Bakanı: Husam Hac Huseyin
-Sağlık Bakanı: Mazin Duhan
-Yüksek Öğretim Bakanı: Abdulmunim Abdulhafız
-Yerel İdare Bakanı: Muhammed Muslim
-Gelişim Bakanı: Şadi el-Kasım
Son başbakanın son açıklaması
Yetkisini yeni hükümete devretmesinden sonra bir açıklama yapan Beşar Esad döneminin son Başbakanı Muhammed el-Celali, "Geçici hükümet Suriye'deki stratejik kararları kontrol etmeye başladı. Bakanlıkların devredilmesi süreci iş akışını etkilemeden sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Çeşitli taraflar arasındaki iş birliği, devlet kurumlarında hizmet sunumunun sürdürülmesine katkıda bulunmuştur. Memurların maaşları Merkez Bankası'nda güvence altındadır" diye konuştu.
“Bölünmeyi reddediyoruz”
Yeni geçici hükümetin oluşması sonrası Siyasi İşler Bakanlığı tarafından yapılan açıklama dikkat çekti. “Bölünmeyi reddediyoruz ve devlet çerçevesi dışında silahlanmalara izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Suriye'nin önümüzdeki dönemde tüm halkının çabasına ihtiyacı var. Bölünmüş bir Suriye'yi kabul etmiyoruz ve herkesin meydana gelen değişime kendini hazırlaması gerekiyor. Suriye devriminin birçok kadrosu var ve geçmişte var olan uzmanlıktan vazgeçmeyeceğiz. Devlet dışında silah taşınmasına yer olmayacak.”