Dünya

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM'de: Halkımıza olanlardan tüm dünya sorumlu; İsrail Lübnan halkına karşı da soykırım suçu işliyor

26 Eylül 2024 18:44

T24 Dış Haberler

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ilk kez hitap etti, "Halkımıza olanlardan tüm dünya sorumludur" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York'ta düzenlenen 79'uncu Genel Kurulu toplantısında konuşmasına başladı. İlk kez Genel Kurul'da hitap eden ve konuşmasına "Mescid-i Aksa Müslümanlara aittir" diyerek başlayan Abbas, "Filistin bizim vatanımızdır. Babalarımızın, dedelerimizin toprağıdır. Bizim olarak kalacaktır. Ayrılmayacağız. Ayrılmayacağız. Ayrılmayacağız" dedi.

"İsrail hükümeti Gazze gibi Lübnan halkına karşı soykırım suçu işliyor" diyen Abbas, "Bu çılgınlık devam edemez. Halkımıza olanlardan tüm dünya sorumludur" dedi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'yi "neredeyse tamamen yok ettiğini" ifade eden Abbas, "İsrail'in Gazze'nin tek bir santimetresini almasına bile izin vermeyeceğiz" dedi. 

Erdoğan BM'de konuştu: Ey İsrail’e destek verenler bu utancı daha ne kadar yaşayacaksınız; Netanyahu da Hitler gibi insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da tepki gösteren Abbas, "Allah adına soruyorum, o zaman 15 binden fazla çocuğu öldüren kim? Bu suçu durdurun. Hemen durdurun. Çocukları ve kadınları öldürmeyi durdurun. Soykırımı durdurun. İsrail'e silah göndermeyi durdurun" ifadelerini kullandı.

Gazze için dünya genelinde düzenlenen eylemlere değinen Abbas, şunları söyledi:

"Bu soykırıma karşı yapılan bütün eylemleri destekliyorum. Bütün dünyada Filistin halkına destek gösterileri yapıldı. Özellikle Amerikan halkı. Evet, Amerikan halkı mitingler düzenledi ve İsrail'e karşı çıktı. Avrupa devletlerine, Avrupa halklarına teşekkür ediyoruz. Filistin halkı sizin duruşunuzu unutmayacaktır ve hepinizi onurla anacağız. Halkımızın özgürlüğünü destekleyen herkese teşekkür ediyorum."

İsrail askerlerinin öldürdüğü Ayşenur Ezgi Eygi'ye de değinerek, "Filistin halkı, İsrail işgal ordusunun şehit ettiği Ayşenur Hanım’ın duruşunu unutmayacaktır" dedi.

Abbas'ın konuşmasından satır başları:

"Bu çılgınlık devam edemez. Gazze ve Batı Şeria'daki insanlarımızın başına gelenlerden tüm dünya sorumludur. Gazze'de artık elektrik yok, içilebilecek su yok, yaşam belirtisi yok. Gazze yıkıldı ve İsrail işlediği savaş suçlarının hesabını vermeyeceğini mi düşünmektedir. İsrail kurulduğu 1948'den beri bize soykırım uyguluyor. İsrail'i, dünya ikna edemedi ve sivilleri öldürmeye devam etti. Bizi çok üzüyor, Amerikan yönetimi 3 kez güvenlik konseyinin kararını veto iptal etti.

Dedi ki savaş devam etsin. ABD, İsrail'i silahlandırmaya devam etti ve kadınları ve çocukları öldüren İsrail'e cesaret vetti. Filistin devletinin BM'deki koltuğunu ABD veto etti. Biz niye diğer halklar gibi üye olamıyoruz. Amerika'nın gözünde üyeliği hak etmiyoruz, bu yüzden veto hakkını buna karşı kullanıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri'nin halkımıza karşı çıkmakta nasıl ısrar edebildiğini anlamıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NBC News'e konuştu: Hamas’a bir terör örgütü olarak bakmıyorum

Orta Doğu'da yenişik; Lübnan'da binlerce çağrı cihazı ve telsiz patlatıldı

ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlendi. İran destekli militan grubunun binlerce çağrı cihazı ve el telsizi patlatıldı. Saldırılarda insanların da içinde bulunduğu en az 37 kişinin hayatını kaybederken, 3 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı'nın ilk saldırısından itibaren Hamas'ın yürüttüğü İsrail'in kuzeydeki savaşını, Lübnan'ın güney bölgesinde Hizbullah'ı destekleyen ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor. Grubun lideri Hasan Nasrallah da "Ağır bir darbe aldı. Direnişin bugün daha önce görülmemiş düzeyde bir darbeydi" ifadeleriyle saldırıların patlamasını kabul etti. 

İlk saldırı çağrı cihazlarına

Önce Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları, 17 Eylül'de saat 15.30 sularında eş zamanlı olarak patlatıldı. Saldırıdan birkaç ay önce, Nasrallah, militanlara ve özellikle de gerginliğin yüksek düzeyde olduğu güney bölgesinde bulunanlara akıllı telefon kullanma bırakmaları telefonunda bulunmuştu. Hizbullah, İsrail'in sızma tehdidi nedeniyle bu uyarılar ortasında güvenli iletişimin bir yolu olarak çağrı cihazlarını tercih ediyordu. Lübnan'ın çeşitli yerlerinde ve Suriye'de binlerce çağrı cihazının patlatılmasıyla 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi de yaralandı. Yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de bulunuyordu. 

TİKLAYIN | Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı

Fotoğraf: AA

Saldırının ardından özellikle ABD basınında cihazların nasıl patlatıldığıyla ilgili bilgiler yer almaya başladı. Amerikan yetkililer, çağrı cihazlarının henüz militan gruba teslim edilmeden önce yerleştirilmiş olabileceğini ifade etti. Çağrı cihazlarının Tayvan'dan sipariş edildiği de bildirildi. 

TIKLAYIN | Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı?

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Tayvanlı şirketten açıklama: Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

Tayvanlı çağrı cihazı firması Gold Apollo, Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazı modelinin Budapeşte merkezli BAC Consulting tarafından üretildiğini, firmaya sadece markasının lisansını verdiğini ve cihazların üretiminde yer almadığını belirtti.

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang, ürünün kendilerine ait olmadığını, üzerinde sadece kendi markalarının olduğunu söyledi. 

TIKLAYIN | Tayvanlı çağrı cihazı firmasından açıklama: Hizbullah'ın çağrı cihazları Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

ERAY ÖZER YAZDI | Patlayıcılı çağrı cihazları nerede üretildi, cihazlara patlayıcı nasıl yerleştirildi?

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang

Lübnan: Ulusal egemenliğin ihlali

Lübnan hükûmeti, saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğunu" vurguladı. 

Lübnan Dışişleri Bakanlığı da Bakanlar Kurulu'yla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığını ifade etti. 

TIKLAYIN | Lübnan: Çağrı cihazlarının patlatılması İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali

NAMIK DURUKAN HABERİ | İsrail, Hizbullah’a karşı strateji mi değiştirdi? İsrail medyası Lübnan’daki siber saldırıyı nasıl gördü?

İkinci saldırı ertesi gün yaşandı: 27 ölü

İlk saldırının ertesi günü, 18 Eylül'de, Lübnan'da bu kez de el telsizleri patlatıldı. Hizbullah, saldırılardan İsrail'i sorumlu tutarak misilleme sözü verdi. 

Reuters tarafından incelenen patlatılmış telsizlerin görüntülerinde iç panelde “ICOM” ve “Japon malı” ibarelerinin yer aldığı görüldü. Bir güvenlik kaynağı, el telsizlerinin Hizbullah tarafından beş ay önce, çağrı cihazlarıyla aynı zamanda satın alındığını söyledi.

Reuters'a konuşan Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı ve bir başka kaynak, yabancı topraklarda uzun bir özelleşmiş operasyon geçmişine sahip olan İsrail istihbarat ajanlarının çağrı cihazlarının içine patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. 

TIKLAYIN | Lübnan'da çağrı cihazlarının ardından telsizler de patlatıldı: En az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı'ndan "savaşta yeni aşama" açıklaması

TIKLAYIN | Reuters: Almanya, İsrail'e silah ihracatı lisanslarını askıya aldı

İsrail Savunma Bakanı: Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant savaşın yeni bir aşamaya girdiğini, ağırlık merkezinin daha fazla asker ve kaynak aktarılan kuzey sınır bölgesine kaydığını söyledi. Gallant bir hava kuvvetleri üssünde yaptığı açıklamada “Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz; bu aşama cesaret, kararlılık ve azim gerektiriyor” dedi.

ERAY ÖZER YAZDI | Çağrı cihazlarının peşinde: Sıradaki durak Bulgaristan

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Cep telefonlarındaki piller ölümcül patlama yaratır mı?

Nasrallah'tan ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, "Bu Lübnan'a yönelik bir savaş ilanıdır. İsrail'in amacı buydu" ifadelerini kullanırken çağrı cihazlarından kapalı olanların olduğunu, bazı cihazların hâlâ depoda olduğunu ifade ederek "Bu bizim için çok büyük bir şans oldu" dedi. 

"Güvenlik ve insanlık açısından direniş hareketi tarihinde görülmemiş bir darbeydi. Ülkemizin tarihinde ve düşmanla mücadelemiz tarihinde görülmemiştir" diye Nasrallah, "İsrail düşmanımız tarafından hedef alındık. Yüzlerce çağrı cihazımız eşzamanlı infilak ettirildi. Tüm kırmızı çizgiler aşılmış ve insani etik hukuk aşılmıştır" diye devam etti. 

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Nasrallah'tan patlamalar sonrası ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Lübnan'a büyük saldırı

İsrail ordusu, 19 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını duyurdu. 

İsrail ordusunun bu saldırısı, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı devam ederken 11 aydır Lübnan'a yönelen en şiddetli hava saldırısı olarak raporlandı. 

TIKLAYIN | İsrail, Lübnan'da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi: Hizbullah'ın, ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasının vurulduğu açıklandı

Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla vuruldu

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Misyonu, yaptığı açıklamada çağrı cihazlarının nasıl patlatıldığının tespit edildiğini duyurdu. Lübnanlı yetkililerin ön soruşturmasında, çağrı cihazlarının Hizbullah'a ulaşmadan önce ele geçirildiği ve cihazlara patlayıcı yerleştirildiği tespit edildi. 

TIKLAYIN | Lübnanlı yetkililer duyurdu: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı


Üst düzey Hizbullah komutanı Beyrut'ta öldürüldü

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirilen "hedefli bir saldırıda" militan grubunun üst düzey isimlerinden İbrahim Akil'i öldürüldü. Bir apartmana yönelik saldırıda 31 kişinin hayatı kaybolurken 60'tan fazla kişi de yaralandı. ABD, saldırıdan haberdar olduğunu iddia etti .

BM Genel Sekreteri  Antonio Guterres'in sözcüsü  Stephane Dujarric , bugün Beyrut'ta meydana gelen saldırının ardından itidal toplantısında bulunduğunu söyledi.

TİKLAYIN | İsrail'in Lübnan'daki “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14'e çıktı, çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah, üst düzey komutan Akil'in cesedini doğruladı

TİKLAYIN | Beyrut'taki İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah komutanı İbrahim Akil kimdir?

Lübnan'daki saldırıda ölenler arasında çocuklar da bulunuyordu