Videoröportaj

Tarhan Erdem'in ardından: Katıksız bir demokrattı; cenazeler insanın aynasıdır

"Gözü hep siyasette, gazetecilikteydi"

16 Haziran 2022 09:09

T24 Video Haber

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin kurucusu, eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve eski CHP Genel Sekreteri Tarhan Erdem'i, 11 Haziran'da dostları Bebek Camii'nden son yolculuğuna uğurladı. Aydın Doğan, uzun yıllar birlikte çalıştığı ve yakın dostu Tarhan Erdem'i "Uzun yıllar beraber çalıştık. Çok başarılı işler oldu ama hep gözü siyasette, gazetecilikteydi" sözleriyle anlattı.

Siyasetçi, araştırmacı, yazar Tarhan Erdem, 6 Haziran'da Bodrum’da kalp rahatsızlığı nedeniyle özel bir hastaneye götürüldü. Yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Erdem, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen 8 Haziran'da yaşamını yitirdi. Beşiktaş ilçesindeki Bebek Camii'nde yapılan cenaze töreninde taziyeleri Erdem'in çocukları Ayşe ve Aydın Erdem ile Bekir Ağırdır ve Yasemin Ağırdır kabul etti. Öğle namazını takiben kılınan cenaze namazının ardından Tarhan Erdem, Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenaze törenine siyaset, medya ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı. Son yolculuğuna uğurlanan Tarhan Erdem'i dostları; Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, CHP PM Üyesi Müslim Sarı, Gazeteci/Yazar Zeynep Oral, Gazeteci/Yazar Oktay Ekşi, Siyasetçi Celal Doğan anılarını ve duygularını T24'e anlattı. 

"Gözü hep siyasette, gazetecilikteydi"

Aydın Doğan, Tarhan Erdem ile tanıştıkları dönemi, yakın dostluklarını şu sözlerle ifade etti:

"Milliyet gazetesini Ercüment Karacan'dan alarak basın hayatına girdim. 1980 yılında darbe oldu. Tarhan beyle bir vesile ile tanıştım ve gazetenin koordinatörlüğüne gelmeyi kabul etti. Yazı işlerinden değil de daha ziyade idareden sorumlu ama yazı işlerinde durdu. Baya başarılı oldu. 1984 ve onu takip eden yıllarda bir kalp rahatsızlığı çıktı. Amerika'da ameliyat oldu. Aradan bir kaç yıl geçti bu sefer de Doğan Holding'in başına geçti. Orada da uzun yıllar beraber çalıştık. Çok başarılı işler oldu ama hep gözü siyasette, gazetecilikteydi. Partileri de beğenmiyordu. CHP'liydi. Eleştirilmesi gereken insanı siyasi kimliğine bakmadan eleştirirdi. Övülmesi gereken insanı da siyasi kimliğine bakmadan överdi. Bu kadar iyi bir adamdı. Tarhan Erdem herhalde eşi bulunmaz bir adamdı."

Cenaze törenine katılan bazı isimler şöyle:

Tarhan Erdem'in ağabeyi eski TBMM Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Kaya Erdem, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, gazeteci ve eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, eski TBMM Başkanı ve Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul milletvekilleri İlhan Kesici ve Sezgin Tanrıkulu, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve ailesi de törene katılanlar arasında yer aldı.

TIKLAYIN- Tarhan Erdem, son yolculuğuna uğurlandı

"Bekir Ağırdır, Yasemin Ağırdır, Canan Kaftancıoğlu, Tuncay Özkan, Akif Hamzaçebi, Oğuz Kaan Salıcı, Müslim Sarı, Hasan Cemal, Ayşe Cemal, Gençay Gürsoy, Turgut Kazan, Aydın Doğan, Sema Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Berna Yılmaz, Sedat Ergin, Yiğit Gülöksüz, Volkan Vural, Uğur Büke, Celal Doğan, Uğur Gürses, Murat Sabuncu, Hazal Özvarış, Candan Yıldız, Selin Ongun, Nuri Çolakoğlu, Mete Çubukçu, Ercan Karakaş, Mustafa Özyürek, Filiz Kerestecioğlu, Gülseren Onanç, Hüsamettin Onanç, Pervin Buldan, Kemal Alemdaroğlu, Hakan Tahmaz, Ruşen Çakır, Miyase İlknur, Erol Katırcıoğlu, Oktay Ekşi, Ahmet Tan, Hüsamettin Özkan, Erol Katırcıoğlu, Füsun Özbilgen, Celalettin Can, Hurşit Güneş, Şule Ertem, Gürsel Tekin, Yaşar Seyman, Ayşe Acar Başaran, İbrahim Akın, Selçuk Erez, Necati Özkan, Seyit Torun, Itır Akdoğan, Doğan Akın."

TIKLAYIN-Tarhan Erdem'in ardından...

Tıklayın-Tarhan Erdem'i uğurlarken…

Tarhan Erdem kimdir?

Yaşamı: 1933 yılında Kurucaşile’de doğdu. İlk Eğitimini Bartın’da, Orta ve Lise Eğitimini Yozgat ve Kayseri Liselerinde aldı. 1958 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Erdem, evli, 2 çocuğu bulunuyor. 

Meslek hayatı

1959-1995 yılları arasında T. Şeker Fabrikaları, MSB Enfrastrüktür Tesisleri, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ Cam Elyaf Sanayi, Milliyet Gazetesi ve Doğan şirketler Grubu’nda, kontrol mühendisliği, kontrol amirliği, proje mühendisliği, genel müdürlük, koordinatörlük, genel koordinatörlük görevlerinde bulundu.

1987 yılında, halen yönetim kurulu başkanlığını yaptığı KONDA Araştırma ve Danışmanlık AŞ’yi kurdu.

Siyasi hayatı

1953 yılında CHP Beyoğlu İlçesine kaydoldu. İstanbul’da Evliya Çelebi Ocağı, Beyoğlu İlçesi, İstanbul İli ve Genel Merkez gençlik kolları ve ana kademe yönetim kurul üyeliklerine seçildi. 1999-2000 yıllarında Genel Sekreterlik yaptı. 1977 yılında İstanbul Millet vekili seçildi, 1977 Haziranında güvenoyu almayan Ecevit Hükümeti’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına atandı. 2001 Mayıs ayında CHP’den istifa etti.

Sosyal hayatı

Öğrenci dernekleri ve meslek odalarında yönetim kurulu üyeliği ve Türk Devrim Ocakları genel başkanlığı (1966-1967) yaptı.

Kitapları

Halkevleri, Nisbi Temsil Nedir?, 80’leri Karşılarken, Anayasa ve Seçim Kanunları, İstanbul 1969 İl Kongresi Tutanağı, Üye Kayıtlarının Birleştirilmesi (1978), Tıkanan Siyaset (2002), Kapana Sıkışanlar, Oy Aldılar Seçilemediler, Anayasalar ve Siyasal Belgeler (1876-2012), Yasama Meclisi Üyeleri Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler Kanunları (1876-2013) adlı kitapları yayımlandı.

Bizim Gazete, Dünya, Radikal ve T24 İnternet Gazetesinde köşe yazarlığı (1995-2016) yaptı.

Kamera: Duygu Köseoğlu

Söyleşi: Candan Yıldız

Kurgu: Candeğer Bukrek- Duygu Köseoğlu