T24 Haber Merkezi
Gazeteci Ahmet Sever, 65 yaşında hayatını kaybetti. Uzun yıllar Brüksel'den Türkiye'ye haberler geçen, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Basın Başdanışmanlığı'nı yapan ve son olarak T24'te köşe yazıları yazan Ahmet Sever, İstanbul Cihangir'deki evinde hayatını kaybetti. Bilinen bir rahatsızlığı olmayan Ahmet Sever'in kalp krizi geçirdiği öğrenildi.
T24'ün aldığı bilgilere göre, Ahmet Sever'in Barcelona'da okuyan ikiz oğulları Barış ve Can'ın annesi yapımcı Ayşen Sever, uzunca bir süre telefonla ulaşamayınca yakınlarını aradı. Oğulları Barış ve Can ile Barcelona'da bulunan Ayşen Sever'in kaygılanması üzerine arkadaşları Ahmet Sever'in Cihangir'deki evine gitti.
Kapının açılmaması üzerine emniyete haber verildikten sonra girilen evde, Ahmet Sever'in oturmakta olduğu koltukta kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği anlaşıldı.
Çarşamba günü planlanan cenaze töreni programının, Ayşen, Barış ve Can Sever'in bu sabah Barcelona'dan İstanbul'a gelmelerinin ardından netleşeceği öğrenildi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve Ahmet Sever
Danışmanlığı ve istifası
Abdullah Gül, Ağustos 2007'de Cumhurbaşkanı olmasıyla AKP hükümetleri döneminde de yakın çalıştığı Ahmet Sever'i de Köşk'e götürmüştü. Gül, Cumhurbaşkanlığı makamındaki ilk atamasını, Sever'i Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı görevine getirerek yapmıştı.
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde, yaklaşık 12 yıl boyunca Abdullah Gül'e medya ve iletişim konularında başdanışmanlık yapan Sever, 2014 yılında hükümete yakın medyadaki haberler ve köşelerde tepkilerin hedefi olmuş, Gül'ün yeniden aday olmasının engellenmek istendiği ve AKP içinden beklediği özeni görmediği yolundaki açıklamaları üzerine, dönemin Başbakan Erdoğan'dan tepki görmüştü.
Ahmet Sever, 2014 yılında Köşk'te yapılacak devir-teslim töreninden önce Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı görevinden istifa etti. İstifa haberini doğrulayan Sever, T24'e "Sayın Abdullah Gül ile gelmiştim, o gidiyor, ben de gidiyorum" dedi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ahmet Sever
Tanıklıklarını ve anılarını kitaplarında yazdı
Yaklaşık 12 yıl boyunca Abdullah Gül'e başdanışmanlık yapan gazeteci Ahmet Sever'in, 'Abdullah Gül ile 12 Yıl' ile ‘İçimde Kalmasın -Tanıklığımdır’ kitapları bulunuyordu.
'İçimde Kalmasın’ adı ve ‘Tanıklığımdır’ alt başlığıyla Destek Yayınları'ndan çıkan ikinci kitabında Sever, 27 Nisan e-muhtırasından sonra yapılan erken seçimin ardından, 11. Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Gül ve Recep Tayyip Erdoğan arasında gelişen süreci aktarmıştı.
AKP kamuoyu ve medyasında, ‘eşinin başörtülü olması nedeniyle darbe olabileceği’ gerekçe gösterilerek adaylıktan çekilmesi yönünde 'dönemin Başbakanı Erdoğan’ın görüşü' olduğu belirtilerek yapılan yorumlardan rahatsız olan Gül’ün, kendi önerisi üzerine basın toplantısı düzenleyerek ’adaylığını açıkladığını’ kaydeden Sever, 11. Cumhurbaşkanı’nın daha sonra “O gün o basın toplantısını yapıp adaylığımı açıklamasaymışım bugün cumhurbaşkanı ben olmayacakmışım” dediğini de aktarmıştı.
"Erdoğan'a küsen Arınç'ın istifadan vazgeçmesi için Gül aracı oldu"
Kurucu kadrosunda yer aldığı AKP ile yaşadığı gerilim “Bu parti Tayyip’in partisi değildir” noktasına kadar varan, ancak Abdullah Gül’ün ‘çatı adaylığı’nın konuşulduğu günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından “Ben ne AK Parti ne de genel başkanın zarar göreceği bir noktada durmam. Ben iyi bir AK Partiliyim, Milli Görüş çizgisindenim bizim öğrendiklerimiz çizgimizin arkasında durmayı gerektirir” açıklamasında bulunan eski Başbakan Yardımcısı ve TBMM Başkanı Bülent Arınç’la ilgili tanıklıklarına da kitabında yer veren Sever; 2013 yılında, hükümet sözcüsü olduğu dönemde ‘Erdoğan’a küsmesi’ sebebiyle istifa kararı alan Arınç’ı ikna eden ismin de 11. Cumhurbaşkanı olduğunu yazdı. Sever, Arınç’ı geri dönmesi yönünde ikna etmesi için dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Kültür Bakanı Ömer Çelik’in Gül’ün kapısını çalarak ricacı olan isimler olduğunu da aktarımlarına ekledi.
Varank 'Ak troll' davası
Sever, Abdullah Gül'ün basın danışmanlığını yürüttüğü döneme ilişkin yayınladığı kitabın ayrıntılarını aktardığı bir röportajda, sosyal medyada, “Ak troll” olarak nitelendirilen grubun, o dönem Erdoğan’ın danışmanlığını yapan Mustafa Varank tarafından yönlendirildiğini söylemişti. Varank'ın şikâyeti üzerine hakkında hakaret davası açılan Sever, 10 bin 620 lira para cezasına çarptırılmış, mahkeme daha sonra hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) kararı vermişti. HAGB kararlarına itiraz yolu olmaması nedeniyle Sever, AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
Sever’in, eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı, milletvekili Mustafa Varank’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Sever’in cezalandırılmasını istemişti.
Bir ay önce beraat isteyen savcı fikir değiştirdi; Ahmet Sever'e AYM kararına rağmen ceza istendi
Ahmet Sever kimdir?1960 yılında Konya’da doğdu. Brüksel Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1983-1998 yılları arasında Milliyet gazetesi Brüksel muhabir ve temsilciliği yaptı. Mehmet Ali Birand’ın 32. Gün ekibinde yer aldı. BBC Köln ve Almanya’nın Sesi radyolarında çalıştı. 1998 yılında Türkiye’ye dönerek Milliyet ve CNNTÜRK’te haber müdürü olarak görev yaptı. CNNTÜRK ve TRT’de Avrupa Birliği üzerine program yaptı. 2003 yılı Ocak ayında başbakanlığı döneminde Abdullah Gül’ün basın ve iletişimden sorumlu başdanışmanlığı görevinde bulundu. 2004-2007 yıllarında Gül’e bağlı Avrupa Birliği İletişim Grubu başkanlığını yürüttü. 7 yıl boyunca Cumhurbaşkanı Gül’ün basın başdanışmanlığını yaptı. Son olarak 2016 yılından itibaren T24'te köşe yazmaya başladı. Hayatını yapımcı Ayşen Sever'le birleştiren Ahmet Sever, Barış ve Can'ın babasıydı.
|