T24 Ankara
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, İsrail'in Hizbullah'a karşı deniz harekatı başlatacağını ve bölgedeki sivilleri denize yaklaşmamaları konusunda uyardığını belirterek; "İsrail’in harekât alanı olarak duyurduğu bölge, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün Lübnan’da görev yaptığı sahayla örtüşüyor. İsrail’in saldırı planladığı yerde bizim de bir savaş gemimiz bulunuyor. Bu gelişme önemle takip edilmelidir çünkü ciddi bir güvenlik sorunu yaratıyor" ifadelerini kullandı.
CHP Millî Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, İsrail’in denizden başlatmayı planladığı harekât ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Bağcıoğlu konuya dair yaptığı yazılı açıklamada; “İsrail ordusunun Hizbullah’a karşı deniz harekâtı başlatacağını açıklaması ve Lübnan açıklarında sivilleri denize yaklaşmamaları konusunda uyarması, önemli bir endişeyi gündeme getiriyor. İsrail’in harekât alanı olarak duyurduğu bölge, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün Lübnan’da görev yaptığı sahayla örtüşüyor. İsrail’in saldırı planladığı yerde bizim de bir savaş gemimiz bulunuyor. Bu gelişme önemle takip edilmelidir çünkü ciddi bir güvenlik sorunu yaratıyor” ifadelerine yer verdi.
BM’nin Lübnan açıklarında görev yapan Deniz Görev Grubu’nun etkinliğinin devam edip etmeyeceği ve Türk korvetinin bölgede görev yapmasının kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Bağcıoğlu, “Korvetimizin güvenliği ivedilikle sağlanmalı. Bölgede artan gerilim, denizdeki unsurlarımızın bekasını riske atabilir” ifadelerini kullandı.
Bağcıoğlu ayrıca, Lübnan’daki Türk vatandaşlarının tahliyesinin de aciliyet kazandığını, ortamının daha da kötüleşmeden gerekli adımların atılması gerektiğini belirterek, “Eğer gerekirse vatandaşlarımızı havadan veya denizden tahliye etmek için vakit kaybetmemeliyiz. Aylardır bu konuda uyarılarımızı yapıyoruz” dedi.
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldüGerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
|