CHP’de Parti Meclisi’nde yapılan oylamada salt çoğunluğa ulaşmalarına karşın, tüzük gereği 3’te 2 çoğunluğu sağlayamadıkları için, görevden alınmaya karşı itirazları reddedilen Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan ile Muş İl Başkanı İsmail Adanur, T24’e konuştu. Kılınçaslan, “Partimiz vicdanında aklandım” derken; Adanur da, “Genel Merkez, şapkayı önüne koyup muhakeme yapmalı” dedi.
CHP Parti Meclisi, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararıyla görevden alınan Muş İl Başkanı İsmail Adanur, Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan, Kayseri İl Başkanı Zeki Özkan ile İstanbul Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün’ün itirazlarını görüşmek üzere toplandı. 60 üyeli PM’de itirazların kabul edilmesi için 3’te 2 çoğunluk olan 40 oya ulaşılması gerekirken, beş başkanın da itirazları, 40 kabul oyunu bulamadığı için reddedildi. Ancak Mardin ve Muş il başkanlarının itirazları ile ilgili yapılan oylamada kabul oylarının 30’un üzerine çıkarak salt çoğunluğa ulaşması dikkat çekti.
Mardin İl Başkanı Kılınçaslan: Partimiz vicdanında aklandım
Oylama sonucunu T24’e değerlendiren Mardin eski İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan, “Partimi vicdanında aklandım” dedi. Doğu ve Güneydoğuda CHP’li olarak süreci yönetmenin başlı başına bir irade isteyeceğini belirten Kılınçaslan, “Partimizin en yetkili organında aklanmış olmak beni rahatlattı ancak bir yandan da partimizin bu şekilde tartışılıyor olması beni üzüyor” diye konuştu. Salt çoğunluğa ulaşmış olmanın itirazın kabulü için yeterli olması gerektiğini savunan Kılınçaslan, “Ancak tüzük öyle demiyor. Partimiz vicdanında aklandım ama tüzük engeline takıldı. Genel başkanımızın, CHP’yi kuran iradeyi bir araya getirip, CHP’yi rahatlatması gerekir” ifadesini kullandı. Görevden alınma gerekçesinin net olarak ne kendisine ne de kamuoyuna açıklandığını kaydeden Kılınçaslan, “Gerekçe neyse açıklayın” çağrısı yaptı.
“Genel Merkez, şapkayı önüne koyup muhakeme yapmalı”
Muş İl Başkanlığı görevinden alınan İsmail Adanur da, “Son beş dönemdir partinin her kademesinde görev aldım. Genel Merkez’in bu sonuçlara bakıp şapkayı önüne koyması ve muhakeme yapması gerekiyor” dedi. Oylamada salt çoğunluğun yeterli olması gerektiğini savunan Adanur, “Bu tüzüğü zamanında biz değiştirdik. Daha önce salt çoğunluk yeterliydi, biz bunu 3’te 2 yaptık. Kendi elimizle desteklediğimiz durumun sonucu bu oldu” diye konuştu.
TIKLAYIN | CHP Parti Meclisi, “değişim” ve “zoom” tartışmaları gölgesinde başladı