Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay Cerattepe için verilen ÇED olumlu raporunun iptal edilmesine ilişkin açıklama yaptı.
Yeşil Artvin Derneği ve Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV), 25 Temmuz’da tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’ında avukatları arasında olduğu Cerattepe’de yapılması planlanan altın madeni için Rize İdare Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararına uyarak Cerattepe için verilen ÇED olumlu raporunu iptal edildiğini duyurmuştu.
Can Atalay ise bugün X hesabından yaptığı açıklamada, Yeşil Artvin Derneği’nin çeyrek asrı aşan mücadelesinin somut bir kazanım elde etmesine mutlu olduğunu belirtirken, “Ancak Anayasa Mahkemesi Kararına uyulmuş olmasına da ayrıca çok sevindim” ifadelerini kullandı.
Atalay’ın açıklaması şekilde:
"Yeşil Artvin Derneği ve Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV), Rize İdare Mahkemesi’nin Cerattepe için verilen ÇED olumlu raporunu iptal vesilesiyle yazdıkları mektuba yanıtımdır: “Yeniden birlikte eylediğimiz, özgür günler elbette gelecek, moralin, enerjin, direncin eksilmesin, sımsıkı kucaklıyoruz” diyen selamlarını aldım, kabul ettim.
Değerli arkadaşlar, Sevgili meslektaşlar, Rize İdare Mahkemesi’nin hak ihlali kararı doğrultusunda Cerattepe için verilmiş olan ÇED olumlu kararını iptal ettiğini öğrendiğimde çok mutlu oldum. Artvinlilerin ve onların suyuna, toprağına, ormanına, şehrine sahip çıkma iradesinin örgütlü ifadesi Yeşil Artvin Derneği’nin çeyrek asrı aşan mücadelesinin somut bir kazanım elde etmesine mutlu oldum. Ancak Anayasa Mahkemesi Kararına uyulmuş olmasına da ayrıca çok sevindim; memleketin yaşadığı hukuksuzluk krizi koşullarında bu tür sevinçlerimizi coşkuyla yaşamalıyız.
Av. Bedrettin Kalın, televizyonlarda İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27’nci maddesi uyarınca şirketin Cerattepe’deki faaliyetinin durdurulması zorunluluğunu anlatırken nasıl coşkuluydu değil mi? “Çok yaşa Bedrettin abi, nasıl yollara başvuracaklarını bilmezmiş gibi nasıl da coşkulu anlatıyorsun” derken yakaladım kendimi… Oysa Av. Bedrettin Kalın ile dile gelen geleneğimizdir: Mücadelede kararlılık, hukukta ısrar… “Çöken karanlık, istediğimiz katkıyı sunamadığımız zamanlarda bile ağaçlara, hayvanlara derelere ve birbirimize sahip çıkmanın güzelliğinden güç alıyoruz. Yorgunsak da devam ediyoruz, uzak düşsek de beraberiz ve içimiz buruksa da umutluyuz” demişsiniz.
Bu kadar zor koşullarda, kuşkusuz eksiğimizi gediğimizi de konuşalım ama suyuna, toprağına, ormanına, şehrine, emeğine ve geleceğine sahip çıkma iradenizin hiç sarsılmayışının kıymetini de cümle aleme duyuralım. Umut iradenizdedir. “… her özgürlük türküsünün bir dizesinde …” olmak şu hayatta işittiğim en güzel sözlerden biridir. Aldım, öpüp başımın üstüne koydum. Çoğul özgürlük türkülerimizin her bir dizesinde buluşacağımız günlere hasret ile…
Neşe ablanın şahsında tüm Artvinlilere sarılıyor, Bedrettin abi şahsında da Çevre ve Ekoloji Hareketi’nin avukatlığını sürdüren tüm meslektaşlarımı iki yanaklarından öpüyorum.
Baki ilk selam
Ş. Can Atalay
Seçilmiş Hayat Milletvekili
Marmara (Silivri) Cezaevi A-47, Ağustos 2024"
TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.
Can Atalay'dan ilk açıklamaVekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi. AYM: "Yok hükmünde"Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı. Mlletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu. GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI
|