T24 Haber Merkezi
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Açık ve net terörle müzakere olmaz. Teröristle müzakere olmaz, mücadele edilir. Ve terör bitirilir. Hemen hemen teröristin kalmadığı, son TUSAŞ saldırısını bir kenarda tutarsak, terör eyleminin yapılamadığı bir süreci yaşıyoruz. Dolayısıyla da böyle bir süreçte yeni bir müzakere ya da çözüm sürecini, biz Büyük Birlik Partisi olarak doğru bulmuyoruz. Bu görüşümüzü de çok açık ve net bir şekilde ifade ettik. Bu görüşümüzde biz böyle, kaya gibi durduğumuz noktada duruyoruz” dedi.
Bir dizi ziyarette bulunmak için Bursa’ya gelen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Destici’ye, partisinin il teşkilatı ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı, BBP İl Başkanı Eyüp Eken’in yanı sıra parti ilçe başkanları ve üyeleri de eşlik etti. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Destici, kadın ve çocuk cinayetlerine değinerek idam çağrısını yineledi. Destici, “Artık bunlar toplumumuzu ciddi şekilde rahatsız etmeye başladı. Biz Büyük Birlik Partisi olarak, yıllardır şunu dile getiriyoruz. Eğer bir suç önlenemiyorsa, orada ilk bakılması gereken noktalardan bir tanesi de o suça ait olan cezalar. Demek ki cezalar bir caydırıcılık meydana getirmiyor. O halde o cezaları değiştirmek gerekiyor. Ve işte böyle Şirin kızımıza kıyan gibi, Narin kızımıza kıyanlar gibi, Sıla bebeğe kıyanlar gibi, hem ırz düşmanı hem cani sapıkların, mutlaka ama mutlaka idam edilmesi gerekiyor. İdam cezasının geri gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
"Yeni bir müzakere veya çözüm sürecini doğru bulmuyoruz"
Destici, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’teki grup toplantısında Abdullah Öcalan çıkışına da değindi. Yeni bir güvensizlik ortamı oluşturulmaması gerektiğini söyleyen Destici, “Açık ve net terörle müzakere olmaz. Teröristle müzakere olmaz, mücadele edilir. Ve terör bitirilir. Bizim fikrimiz, düşüncemiz net bu. Sayın Cumhurbaşkanımız son grup toplantısında şunu ifade etti. Dedi ki; ‘Biz ne sınırın dışındaki terör liderleriyle ne içeridekiyle’, hatta DEM Parti’ye de gönderme yaptı biliyorsunuz, ‘Bunlarla değil, çözümü Kürt kardeşlerimizle bulacağız. Onlara elimizi uzatacağız’ dedi.
Biz başından beri, hatta önceki çözüm sürecini de biliyorsunuz, en şiddetli muhalefet eden parti bizdik. 30 ilde biz panel yaptık o zaman. Çözüm değil, çözülme süreci. Neticede bizim dediğimiz noktaya gelindi ve çok büyük kayıplar yaşadı Türkiye o çözüm sürecinde. Sadece tabii en büyük kaybımız, bine yaklaşan şehit sayımız. Ama onun dışında o bölge insanının önemli bir kısmını da maalesef Türkiye kaybetti ve terör örgütünü ve onun siyasi partisinin kucağına itti. O ana kadar 5’lerde, 6’larda olan terör örgütünün partisinin oyu yüzde 10’ların üzerine çıktı. Ve bunları hep birlikte gördük ve yaşadık. Daha da önemlisi ben bölgeye sık sık giden bir siyasi parti genel başkanıyım. Bölge halkında bir güvensizlik ortamı oluştu. Acaba yine bir çözüm sürecine dönülürse, acaba yine buralarda yetki, salahiyet, güç bu terör örgütüne ve onun siyasi uzantılarına geçerse, bizim halimiz nice olur diye böyle bir endişe var. Dolayısıyla, bu endişeyi oradaki vatandaşlarımıza yaşatmamak gerektiğini düşünüyoruz.
Ve biz terörle, teröristle müzakere değil mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve bu mücadeleyi de zaten şu anda devletimiz, silahlı kuvvetlerimiz, güvenlik güçlerimiz çok başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Hemen hemen teröristin kalmadığı, terör eyleminin son TUSAŞ saldırısını bir kenarda tutarsak, terör eyleminin yapılamadığı bir süreci yaşıyoruz. Dolayısıyla da böyle bir süreçte yeni bir müzakere ya da çözüm sürecini biz Büyük Birlik Partisi olarak doğru bulmuyoruz. Bu görüşümüzü de çok açık ve net bir şekilde ifade ettik. Bu görüşümüzde biz, böyle kaya gibi durduğumuz noktada duruyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)
Ne olmuştu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim'de partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün kitabın ortasından hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak nitelikte konuşacağım" diyerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili çağrı yaptı ve "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığını gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı’dan DEM‘e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız" ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin sözleri siyaset kulislerini hareketlendirirken, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılı açılışında DEM Parti'lilerle tokalaşmanın ardından gündeme gelen "yeni bir çözüm süreci mi başlıyor" sorusu daha güçlü şekilde tartışılmaya başladı.
|
DEM Partililerle tokalaşma ve "yeni çözüm süreci" iddiası
İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'nin ardından Lübnan'a yönelik kara harekatına girişmesiyle başlayan operasyon, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini harekete geçirdi.
Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasama sürecinde yaptığı konuşmada, İsrail - Hamas savaşı ve Lübnan'a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir ve Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurmuştur .
"İç cephe" vurgusu
Erdoğan, aynı konuşmasında "iç cephe" su yaparak, "Fitne girişimlerine karşı millet olarak, 85 milyon olarak 'iç cephemizi' sağlam çaba sarf ediyoruz. Bugün İsrail'in saldırganlığı karşılanıyor, içsel ve çatışmasız çatışma çözülmüyor, çözümün ortaya çıkması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Bahçeli'den DEM Parti ile tokalaşma
Erdoğan'ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama paketinde sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek milletvekilleri ile selamlaştı. Bahçeli , DEM Parti'li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, " Yeni bir dönemde giriyoruz. Biz gelişi güzel keyfe keder, hayatta kalmaktan kaçışlarla dümenden el uzatmayız.Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizde yoğunlaşıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. değerlendirmeleridir" açıklamasında bulundu.
DEM Parti'den açıklama
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli'nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, "Bu parçaların atılacak adımlarda biz de iz sürmeye hep beraber. Sorun zincirinin çözümüne yönelik sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor" şeklinde değerlendirildi.
TIKLAYIN - Devlet Bahçeli yeni yasama sürümünde DEM Partililerle tokalaştı
TIKLAYIN - Bahçeli'den, DEM Parti'yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir döneme giriyoruz, günümüze barışı sağlamak lazım
TIKLAYIN - Bahçeli'den DEM Parti'ye "Türkiye partisi olma" çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır
TIKLAYIN - Bahçeli'nin son çağının ardından DEM kulisleri: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız
TIKLAYIN- Yeni "çözüm süreci" mi geliyor? | AKP'li isimlerden peş peşe açıklamaları
TIKLAYIN – Murat Sabuncu'nun yazısı: 'Devlet desteğinde-bilgisinde' çözüm mü, Hakan Fidan yine devrede mi, hemen önemsizleştirilmeli mi?
TIKLAYIN - Candan Yıldız'ın röportajı | DEM Partisi Milletvekili Sırrı Sakık: Bahçeli'nin 'Ülkemizde barışı sağlamak lazım' sözlerini önemsiyoruz, Bahçeli ile tokalaşmamızı eleştiren troller umurumuzda değil
TIKLAYIN - Bahçeli'nin DEM Parti'lilerle tokalaşmasında "Dolmabahçe mutabakatı" detayı
TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?
TIKLAYIN - Yalçın Doğan yazdı: Bahçeli DEM'e çiçek attı ama...
|
|