T24 Dış Haberler
Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin dışişleri bakanları, İsrail ordusunun, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) üslerine saldırmasından derin endişe duyduklarını, bu saldırıların hemen durmasını istediklerini ve UNIFIL'in güvenliğine yönelik tehditleri de kınadıklarını bildirdi.
Dört Avrupa ülkesinin dışişleri bakanları, İsrail'in, Lübnan'da BM Barış Gücü'nü hedef almasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Biz, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanları, İsrail ordusunun, UNIFIL üslerine düzenlediği ve birkaç barış gücü askerinin yaralanmasına yol açan son saldırıların ardından derin endişemizi belirtiyoruz. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır. UNIFIL'in güvenliğine yönelik tüm tehditleri kınıyoruz" ifadesi kullanıldı. Ortak açıklamada, UNIFIL'e yönelik her türlü kasıtlı saldırının, uluslararası insancıl hukuka ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına aykırı olduğu ve barış güçlerinin korunmasının, çatışmanın tüm taraflarının sorumluluğu olduğu belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İsrail'i ve tüm tarafları, UNIFIL personelinin emniyetini her zaman sağlamaya ve UNIFIL'in görevini yapmaya devam etmesine saygı duymaya çağırıyoruz. UNIFIL'in Güney Lübnan'da istikrar konusunda oynadığı temel rolü yeniden teyit ediyoruz. Silahlı çatışmaların çözümünde ve insani etkilerinin hafifletilmesinde BM'nin önemini vurguluyoruz"
İsrail, UNIFIL'i hedef aldı
UNIFIL, 10 Ekim'de, İsrail ordusunun, bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını duyurmuştu.
Geçtiğimiz gün, İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL tesislerine baskın düzenleyerek, tesisin kapılarını tanklarla tahrip etti. (AA)
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldüGerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
|