Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhuriyet gazetesine para karşılığı haber yaptırdığı iddia edilen e-Ticaret sitesi Trendyol'un, konu hakkındaki sorulara yanıt vermek yerine, konuyu ele aldığı yazıyı yayından kaldırmayı talep ettiğini belirtti.
Bildirici, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun doğruladığı ve iplerin kopmasına kadar giden, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasını incelediği yazısında, "Cumhuriyet üzerine düşen gölgeyi kaldırmalı" diyerek Cumhuriyet gazetesine birtakım sorular yöneltti. Bildirici, "Tabii Trendyol da yasa aleyhine medyada yürütülen kampanyada rolü olup olmadığı konusunda kamuoyunu aydınlatmak zorunda. Zira Cumhuriyet hakkındaki iddialar ortaya atıldığında da Trendyol’un adı gündeme gelmişti" dedi.
Trendyol'dan yazısına yanıt geldiğini belirten Bildirici, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Trendyol, sorularıma cevap vermek ve açıklama yapmak yerine yazıyı yayımdan kaldırmamı talep eden bir yazı gönderdi. Bir de cevap ve düzeltme metni göndermişler, 'gerçeği yansıtmayan' deyip geçiyorlar. Ben soru soruyorum, kocaman şirketten "SANSÜR" talebiyle yanıt geliyor!" ifadesini kullandı.
Trenyol'un Bildirici'ye gönderdiği cevap metninde, içeriğin gerçeği yansıtmadığı ve hukuka aykırı olduğunu savunuldu.
Trendyol ile ilgili tüm iddiaların gerçek dışı olduğu öne sürülen açıklamada, yasal işlem başlatılacağı belirtildi.
Açıklamada, yazının, "derhal yayından kaldırılması" talep edildi.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 9 Haziran'da suç duyurusuna ilişkin, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.
Gazeteden daha sonra yapılan "Cumhuriyet, bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez” başlıklı açıklamada, "Gazetemiz içinde son günlerde yine bir ‘ele geçirme’ girişimi yaşanmıştır" denildi.
Mollaveisoğlu ise gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etti. Yazısının kendi sitesinde yayımlayan Mollaveisoğlu, Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın başkanı Alev Coşkun'u, "30 yılını gazeteye vermiş değerli bir isim" diye nitelendirirken, "Vakıftaki bazı üyelerin eksik bilgilerle kendisini manipüle ettiğini ve bu nedenle gereken müdahaleyi yapamadığını düşünüyorum" dedi.
Gazeteden, Mollaveisoğlu’nun yayımlanmayan yazısının ardından yaptığı açıklamaya tepki geldi. Gazetenin açıklamasında, "6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi" denilirken, görevine son verildi ve ismi künyeden çıkarıldı.