T24 Haber Merkezi
Bakırköy Florya’da bir sokak köpeğini istismar ettiği iddiasıyla tutuklanan Paşa T., ikinci duruşmada tahliye oldu. Bakırköy Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada sanık hakkında adli kontrol talebi getirildi.
Bakırköy’de haziran ayında bir şahsın köpeği ormanlık alana götürdüğünü görenler durumdan şüphelenmiş, telefon kameralarıyla olayı kayda alan vatandaşlar şikâyetçi olmuştu. Bölgedeki vatandaşların ihbarıyla harekete geçen polis şüpheliyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınan şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. “Alice” isimli köpeğin yapılan veteriner muayenesinde istismara uğradığı belirlenmişti. Tutuklu yargılanan Paşa T., bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı. Bakırköy Adliyesi’ndeki duruşmada “hayvanlara cinsel saldırı” suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan şüpheli suçlamaları kabul etmedi.
"Duruşma, 27 Aralık 2024’e ertelendi"
Duruşmaya Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu’nun talimatıyla Bakırköy Belediyesi müdahil olmuştu. Mahkemede üzerine atılı suçları kabul etmeyen Paşa T. tahliyesini talep etti. Bakırköy Belediyesi avukatı ve Hukuk İşleri Müdürü Sinan Derman ise sanığın kaçma şüphesinin olduğu ve delillerin toplanmadığını belirterek tutukluğun devamını talep etti. Taleplerin alınmasının ardından mahkemeye ara veren hakim sanığın savunmasını usulüne uygun alınmış olması, üzerine atılı suçun alt ve üst sınırı ile tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi. Adli kontrol şartı da getiren mahkeme görüntülerin incelenmesi için Adli Tıp Kurumu’na yazı yazdı.
Duruşma, 27 Aralık 2024’e ertelendi.
"Hayvan haklarını savunmaya devam edeceğiz"
Duruşma sonrası açıklama yapan hayvan severler adına konuşan Bakırköy Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü avukat Sinan Derman, “Bakırköy Belediye Başkanımız Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu’nun talimatıyla müdahil olmuştuk. Bugün burada alınan karar bir beraat değildir. Yargılama devam ediyor. Bizler hayvan haklarını savunmaya, hak ihlallerine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
(ANKA)
Ötanazinin yolunu açan sokak hayvanlarına yönelik tartışmalı kanun yürürlüğe girdi Kamuoyunda 'ötanazi' tartışmalarıyla tepkilere neden olan 17 maddelik ‘160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'da iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla yasalaştı. Teklif, 224 'Hayır' oyuna karşılık 273 'Evet' oyuyla 30 Temmuz'da sabaha karşı kabul edildi. "7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 1 Ağustos gece yarısı yayımlanan 2 Ağustos tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi. Yasaya göre; barınaklara alınan köpeklerden "insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına", Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" hükümleri uygulanacak. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından toplu mezarlar ve zehirlenen hayvan haberleri arttı. Muhalefetin yanı sıra iktidarın içinden de söz konusu yasanın geri çekilmesi için tepkiler gelmeye devam ediyor. |
T24 yazarlarının kaleminden hayvan hakları
|
'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye |