Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve bağlantılı silahlı grupların yanı sıra Suriye hükümetine muhalif grupların Suriye’nin güney ve orta kesimlerinden ilerleyişi sürüyor. HTŞ ile Suriye ordusu arasında Humus’un dış mahallelerinde çatışmalar sürerken farklı silahlı gruplar, Dera’nın kuzeyinden ilerleyerek Şam’a 10 kilometre yaklaştı. Dera, Süveyda ve Kuneytra kentlerinin geniş alanlarının kontrol altına alınması sonrası Suriye ordusunun Şam savunması zayıfladı. Şam’ın kırsalından harekat başlatan bazı silahlı grupların ise başkent Şam’a 10 kilometre yaklaştığı ileri sürüldü. Silahlı gruplar tarafından kurulan "Şam’ın Fethi Harekatı", yakında Şam’ın kapılarına varacağını açıkladı.
(AA haritası, T24'ün yayın çizgisine göre uyarlanmıştır.)
PYD ve DSG’nin kontrolünde bulunan Münbiç’i almak için SMO tarafından birkaç koldan başlatılan saldırılara karşılık verilmesi sonrası bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
HTŞ bağlantılı silahlı grupların Halep ve Hama’da kontrolü sağlaması sonrası Humus ve çevresinde saldırılarını sürdürürken, silahlı grupların kentin dış mahallelerine girdiği ve merkeze doğru ilerlediği bildirildi. Humus şehir merkezine sızan silahlı gruplarla Suriye ordu güçleri arasında çatışmalar yer yer şiddetleniyor. Bölgedeki birçok köy, belde ve kasabanın yanı sıra Suriye ordusunun bölge üzerindeki hakimiyetinin sembolü olan güvenlik karargahlarını kontrol etmenin yanı sıra stratejik önemdeki askeri bölgeleri, havaalanlarını da ele geçirdi. Silahlı gruplar, Suriye’nin güneyindeki Dera, Kuneytra ve Süveyda illerinde kontrolü tamamen ele geçirdi.
HTŞ dışındaki gruplar güneyden Şam'a ilerliyor
Aralarında Kürt Dürzi güçlerin de yer aldığı HTŞ dışındaki Suriyeli silahlı grupların; Dera, Kuneytra bölgesinden Golan hattına ilerlemesi silahlı grupları bir adım daha Şam’a yaklaştırdı. Dera’nın kuzeyindeki El Sanamayn kentinin ele geçirilmesi silahlı grupları Şam’ın güney girişine 20 kilometre mesafeye ulaştırdı. Kuneytra ilindeki Caba kasabası ve Golan bölgesinin de kontrol altına alındığı ileri sürülüyor. Silahlı grupların başkent Şam’a bağlı Guta bölgesinde de Suriye ordusuna yönelik saldırılara başladığı bildirildi. Suriye ordusunun bu bölgelerden çekildiğine ilişkin bilgiler güney cephesinin güç dengelerini önemli ölçüde etkiledi.
Diğer yandan Deyrizor’un Ürdün’e uzanan noktaları ile Tenf bölgesinde bulunan ÖSO adı altında faaliyet gösteren ABD destekli yerel silahlı gruplar ise Badiya bölgesine doğru ilerliyor.
Silahlı gruplar Humus kent merkezine giriş yapmaya başladı
Al Arabiya TV’nin haberine göre, Humus’un dış mahallelerinde çatışmalar sürüyor. Silahlı gruplar öğleden sonra ağır silahlar eşliğinde kent merkezine giriş yapmaya başladı. Gruplar, Dera’nın kuzeyinden ilerleyerek Şam’a 20 kilometreden az mesafeye ulaştı. Suriye ordusunun Kuneytra ve Hermon Dağı’ndan çekilmesinin İsrail sınırına yakın bölgelerdeki dengeleri yeniden şekillendirmesi bekleniyor.
AFP’ye konuşan bir Hizbullah kaynağı ise, örgütün Lübnan sınırındaki Kusayr bölgesine 2 bin savaşçı gönderdiğini ileri sürdü. Bu sevkiyatın, sahada dengeleri değiştirebileceği belirtiliyor.
İran’ın çekilme iddiası
New York Times gazetesi, İran’ın Suriye’deki askeri varlığını azaltmaya başladığını, bazı askeri sorumluların Suriye’den Irak ve Lübnan’a sevk edildiğini ileri sürdü. HTŞ’ye yakın bazı kaynakların ise Şam’da Şii ibadet yerlerini ziyaret eden İranlı milislerin, “Şam’daki son ibadetleri olduğuna” dair konuşmalarını içeren görüntüleri servis etmesi dikkat çekti. Bu gelişme, Şam yönetimine yönelik uluslararası ve bölgesel desteğin zayıfladığına işaret olarak gösteriliyor.
Şam çevresindeki askeri kışlalar ele geçirildi: Son 10 kilometre
Şam’a doğru ilerleyen silahlı gruplar, Şam kırsalına bağlı 12’nci Tugay'ı kontrol altına aldı. 121’inci Tugay’ın alınması sonrası Şam’ın batı girişindeki en büyük askeri birlik dağıtılmış oldu. Gün içinde art arda askeri birliklerin ele geçirildiği haberleri gelmeye başladı. Şam kırsalına bağlı 4’üncü Tümen Karargahı ve 128’inci Tugay'ın da silahlı grupların denetimine geçtiği bildirildi. HTŞ kaynaklarının iddiasına göre, saldırılarını arttırarak ilerleyen silahlı grupların Şam’a 10 kilometre kadar yaklaştı.
Askeri sorumluların yattığı cezaevlerine giriliyor
Bölgedeki silahlı güçlerin bir hedefi de, askeri sorumlularının yattıkları cezaevlerine ulaşmak. Bu kapsamda askeri istihbarat şubesinde tutuklu bulunan örgütün askeri yetkililerinin yattığı Sa’sa hapishanesi kontrol altına alınarak tutuklular serbest bırakıldı. Yüzlerce örgüt üyesinin yattığı Seydnaya hapishanesine yönelik ise harekat başlatıldı.
5 Kilometre yaklaşıldı iddiası. Şam’da heykeller yıkılmaya başlandı
HTŞ’ye yakın bazı sosyal medya siteleri, silahlı grupların başkent Şam’ın merkezine 5 kilometre mesafedeki Dariyye beldesini ele geçirdiği ileri sürdü. Dariyye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın başkanlık sarayına 6.5 kilometre uzaklıkta bulunduğu bildirildi. Humus kırsalındaki Tedmur kasabası, Suriye ordusunun çekilmesi ardından silahlı grupların kontrolüne geçerken başkent Şam’ın bazı bölgelerinde silahlı grupların bölgeye gelmeden destekçilerinin Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın heykellerini yıkmaya başladığı, Suriye ordusunun ise Şam kırsalından kent merkezine doğru çekilmesinin hızlandığı bildirildi.
“Şam’ı kuşatmanın son aşamasına geçtik”
Suriye’de İdlib, Halep ve Hama kentlerini kısa sürede ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) komutanı Hassan Abdulgani, başkent Şam'ı kuşatmanın son aşamasına geçtiklerini bildirdi.
Münbiç’te üç cephede çatışma
Münbiç ve El Bab bölgesinde PYD ve DSG’ye yönelik 3 cepheden saldırıya geçen Ankara destekli SMO grupları, bölgede ilerlemeye çalışıyor. İki günden bu yana bölgede süren çatışmalar Münbiç’in doğu, batı ve güneyinde yoğunlaşıyor. Bölgedeki stratejik önemdeki 5 köye yönelik intihar dronları ve yoğun top atışları ile bombalayan SMO grupları, bazı noktalardan ilerlemeye çalışınca direnişle karşılaştı. Çatışmalarda her iki taraftan çok sayıda savaş aracı vurulurken ölü ve yaralı sayısı öğrenilemedi.
‘Özgürlük Şafağı Operasyonu’ adı altında saldırıya geçen SMO grupları ile PYD/DSG grupları arasında çatışmalar, Münbiç’in yanı sıra El Bab bölgesinde de yer yer şiddetlenerek sürüyor.
Suriye ordusu, Fırat Nehri'nin doğusundan ve Kamışlı Havaalanı'ndan çekildi
Suriye’nin birçok cephesinden Şam’a çekilen Suriye ordusu, dün PYD ve DSG’nin kontrolünde bulunan Haseki ili ve Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısında bulunan Kamışlı ilçelerinden den de tamamen çekildi. Kamışlı Havaalanı ile bölgedeki önemli noktalar PYD ve DSG’nin denetimine geçti.
Deyrizor merkezi PYD’nin denetimine geçti
Suriye ordusu dün de ülkenin doğusunda Irak sınırındaki Deyrizor ilinde konuşlu güçlerini çekerek il merkezi ve Irak’a açılan El-Kaim Sınır Kapısını DSG’ye devretmişti.
Irak Genelkurmay Başkanı El-Kaim Sınır Kapısı’nda
Bu gelişme üzerine Irak Genelkurmay Başkanı ve Birleşik Operasyonlar Komutan Yardımcısı, üst düzey bir askeri heyet eşliğinde Suriye sınırında yer alan El-Kaim bölgesini ziyaret etti.
Irak Güvenlik Medya Ağı'ndan yapılan açıklamaya göre, Korgeneral Abdulemir Raşid Yarallah ve Birleşik Operasyonlar Komutan Yardımcısı Korgeneral Kays Muhammedavi, El-Kaim kapısında bugün inceleme yaptı. Heyette operasyonlardan sorumlu komutanlar, Kara Kuvvetleri Komutanı ve üst düzey askeri yetkililer de hazır bulundu.
Açıklamada, bu ziyaretin Irak'ın güvenlik planlarını tamamlama ve tüm güçlerin koordinasyonunu sağlama ve olası tehditlere karşı hazırlıklı olma amacıyla yapıldığı belirtildi.
Binden fazla Suriye askeri, Irak topraklarına geçti
HTŞ bağlantılı silahlı grupların Irak sınır hattındaki yerleşim yerlerini ele geçirmesi sonrası bu bölgelerde bulunan Suriye ordusuna bağlı askerler, Irak’a giriş yapmaya başladı. Irak medyasının haberine göre, Suriye’den kaçan binden fazla Suriye askerinin Irak topraklarına girdiği, askerlerin Irak yönetimi tarafından Kabul edildiği belirtildi.
Suriye'de savaş alevlendi; HTŞ liderliğindeki gruplar ilerliyorSuriye'nin Hatay sınırındaki İdlib kentini kontrol eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ‘terör organizasyonları’ listesinde bulunan cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam (HTŞ) önderliğindeki silahlı gruplar, 27 Kasım'da Şam yönetimi kontrolündeki Halep'e geniş bir harekât başlattıklarını duyurdu. İdlib ile Halep birbirine sınır iki kent. Suriye'nin ikinci büyük kenti olması yanı sıra iç savaş öncesinde ülke ekonomisinin kalbi olarak bilinen Halep'te 2016'dan bu yana ilk kez kendisine muhalif silahlı gruplarla Şam yönetimi arasında çatışma yaşandı. Çatışmalar sonunda HTŞ liderliğindeki gruplar Halep'te kontrolü sağladı. Mart 2020'de Rusya ve Türkiye, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkes ilan etmiş; iki ülke ordularının bölgede ortak devriyeler gerçekleştireceği açıklanmıştı. Şu anda bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait çok sayıda gözlem noktası bulunuyor. Son olarak Hama'da da HTŞ liderliğindeki gruplar tarafından kontrol sağlandı ve gruplar Humus'a doğru yöneldi. 6 Aralık günü, 2011 yılında yönetime karşı ayaklanmanın başladığı yer olması nedeniyle “sembol kent” olarak bilinen Suriye’nin güneybatısındaki Ürdün sınırında bulunan Dera, HTŞ ve yerel isyancı grupların kontrolüne geçti.
|