Medya

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici'den "para karşılığı haber" iddiası odağındaki Cumhuriyet'e sorular: Üzerine düşen gölgeyi kaldırmalı

15 Haziran 2023 07:38

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu ile iplerin kopmasına kadar giden, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasını incelerken, Cumhuriyet gazetesine birtakım sorular yöneltti. 

TIKLAYIN | Trendyol, "Cumhuriyet'te para karşılığı haber" iddiasını soran Faruk Bildirici'den "yazının derhal kaldırılmasını" istedi

Bildirici, kendi internet sitesinde kaleme aldığı, "'Para karşılığı haber'in öyküsü ve Cumhuriyet'e sorular" başlıklı yazısında, "Cumhuriyet yönetimi, 'Saldırı altındayız' savunmasıyla geçiştirmek yerine ortaya çıkan sorulara tatmin edici yanıtlar vermesi gerekli. Savcılığın kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiş olması da bu dosyanın kapanması için yeterli gerekçe olamaz. Çünkü Mollaveisoğlu’nun da vurguladığı gibi bu artık ceza davasının değil, gazetecilik meslek etiğinin konusu" yorumunu yaptı. 

Bildirici, "Cumhuriyet’in üzerine düşen gölgeyi kaldırmak için" şu soruların yanıtlanması gerektiğini belirtti:

1- E-ticaret şirketinden yeni çıkan yasa aleyhine haber yapmak için 500 bin lira alındı mı?

2- Bu konuda gazete içinde inceleme başlatıldı mı; başlatıldıysa sonucunda nasıl bir işlem yapıldı?

3- Kamu yararı yerine piyasada tekel konumunda olan bir e-ticaret şirketinin çıkarlarını koruyan haberler yayımlamak gazetecilik etiğine ve Cumhuriyet’in ilkelerine aykırı değil mi?

4- Temmuz 2022’de ilk çıktığında yasaya destek veren Cumhuriyet, neden Aralık 2022’de tam tersi bir tutum alarak yasa aleyhine tam altı haber yayımladı?

5- Yasayı destekleyen ilk haberde mesleki kodlara uygun olarak karşı görüşe de yer verilirken, Aralık 2022’deki altı haberde de sadece yasa aleyhine görüşlerin kamuoyuna yansıtılması etik açıdan sorunlu bir tutum değil mi?

6- Neden bu haberlerde yasal düzenlemeye şirketler değil de yasanın asıl muhatapları olan tekelleşmenin önlenmesi ve tüketiciler açısından bakılmadı?

Bildirici, yazısının sonunda, "Gazetecilik, bir şirketin çıkarlarını gözetmek, onların sözcülüğünü yapmak değil, toplumun ve özellikle de bu yasanın muhatabı olan esnaf, çalışanlar ve tüketicilerin çıkarını savunmaktır" ifadesini kullandı. 

Yazının tamamı için tıklayın.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 9 Haziran'da suç duyurusuna ilişkin, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.

Gazeteden daha sonra yapılan "Cumhuriyet, bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez” başlıklı açıklamada, "Gazetemiz içinde son günlerde yine bir ‘ele geçirme’ girişimi yaşanmıştır" denildi. 

Mollaveisoğlu ise gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etti. Yazısının kendi sitesinde yayımlayan Mollaveisoğlu, Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın başkanı Alev Coşkun'u, "30 yılını gazeteye vermiş değerli bir isim" diye nitelendirirken, "Vakıftaki bazı üyelerin eksik bilgilerle kendisini manipüle ettiğini ve bu nedenle gereken müdahaleyi yapamadığını düşünüyorum" dedi.

Gazeteden, Mollaveisoğlu’nun yayımlanmayan yazısının ardından yaptığı açıklamaya tepki geldi. Gazetenin açıklamasında, "6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi" denilirken, görevine son verildi ve ismi künyeden çıkarıldı. 

TIKLAYIN - Cumhuriyet gazetesinden yazısını yayımlamadığı Genel Yayın Yönetmeni Mollaveisoğlu'na: Uyum sağlayamadı

TIKLAYIN - Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni'nin yazısını yayımlamadı: Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor; Alev Coşkun manipüle ediliyor

TIKLAYIN - Cumhuriyet’ten “para karşılığı manipülatif haber" iddiasına ilişkin açıklama: Cumhuriyet, bir Kuvayi Milliye kurumudur; işgal edilemez, satılamaz, satın alınamaz

TIKLAYIN - "Para karşılığı manipülatif haber" iddiasında Cumhuriyet gazetesi ile Genel Yayın Yönetmeni'nden farklı tonda açıklamalar

TIKLAYIN - Cumhuriyet Vakfı'ndan Cumhuriyet gazetesi yönetimine suç duyurusu: Çikolata kutusunda gelen paralar karşılığında kasıtlı haberler yapıldı!