Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan ve dokuz işçinin hayatını kaybettiği kazanın ardından, madenin işletmecisi Anagold Madencilik'in, Kanada merkezli ortağı SSR Madencilik ile birlikte madeni yeniden faaliyete geçirmek için çalışmalar yaptığı bildirildi. Şirket, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve faaliyet izinleri için ilgili makamlarla çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, madende büyük bir altın rezervi olduğunu ve şirketin bu rezervi çıkarabilmek için yeniden faaliyet izni almak üzere harekete geçtiğini ifade etti. Yüksel, Anagold Madencilik’in faaliyetlerine Türkiye’de izin verilmemesi gerektiğini, firmanın geçmişte gösterdiği ihmalkar davranışların tekrarlanmaması adına, yarattığı çevresel tahribatı temizleyip ülkeden ayrılması gerektiğini belirtti.
SSR Madencilik tarafından hazırlanan raporda, madenin ÇED izinleri ve operasyonlarının devamı için gerekli adımların atıldığı, ancak henüz ÇED sürecinin tamamlanmadığı kaydedildi. Raporda, yığın liçi sahasının tasarımı ve işletilmesiyle ilgili bağımsız üçüncü taraf denetimlerinin devam ettiği ve önemli bir uygunsuzluk tespit edilmediği ifade edildi.
Yüksel, bu tür uluslararası madencilik şirketlerinin Türkiye'deki faaliyetlerinin, insan ve çevre sağlığını gözetmeksizin kar odaklı sürdürüldüğünü ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bu tür firmaların Türkiye'de faaliyet göstermesinin engellenmesi gerektiğini savunarak, şirketin ülkeden çekilmeden önce yarattığı zararları gidermesi gerektiğini ekledi. (ANKA)
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kaymasıErzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.
TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş! |