T24 Eğitim
Avrupa Parlamentosu (AP), Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şeymus Demir’in, İsrail'in öldürdüğü Hamas lideri İsmail Haniye’ye destek ifade eden sosyal medya paylaşımı sonrasında, üniversitenin 250 bin euroluk hibe programından çıkarılmasına karar verdi. Bu karar, özellikle Fransız AP üyelerinin girişimiyle gerçekleşti. Üniversite, bu olayın ardından Erasmus Programı dahil, Avrupa'dan sağlanan mali desteklerden mahrum bırakıldı.
Gazete Duvar'ın aktardığına göre, AP'nin sağ kanadı temsilcisi Fabrice Leggeri, kararı sosyal medya üzerinden duyurdu ve konuya dair şu ifadeleri kullandı: "Gaziantep'te bulunan bir üniversitenin, Hamas’a destek verdiği gerekçesiyle hibe alması artık sona erdi. Peki daha kaç skandal hâlâ gözden kaçıyor? Avrupa Komisyonu'nun gözlerini açması ve Avrupalıların parasının barbarlığı finanse etmeyi bırakması gerektiğini düşünüyorum." Leggeri, AP'nin daha sıkı bir denetim ve yaptırım politikası uygulaması gerektiğine işaret etti.
Bu durum, üniversite içinde ve Türkiye genelinde çeşitli tepkilere yol açtı. Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yetkilileri, AP'nin bu kararına karşı resmi bir açıklama yapmayacaklarını, ancak sürecin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde takip edileceğini belirtti. Üniversite yönetimi, Avrupa finansmanındaki bu kesintinin eğitim ve araştırma projelerine olası etkilerini değerlendiriyor.
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldüGerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
|