İliç'te kapasite artışı için onay isteyen Anagold Madencilik'e verilen ÇED olumlu kararına karşı, TMMOB'un açtığı davadaki bilirkişi incelemesinde, farklı görüşler ortaya çıktı.
Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik'in işlettiği Çöpler mevkindeki altın madenine verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı TMMOB'nin açtığı dava sonrası bilirkişi raporu yayımlandı.
Tartışmalara neden olan İliç'teki felaket sonrası pek çok bilirkişi raporu hazırlandı. 9 işçinin yaşamını yitirdiği siyanürlü toprağın kayması sonrasında, ihmallere ilişkin de bir rapor hazırlanmıştı.
"Kırıklar geniş alanlara yayılabilir"
Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un imzaladığı ÇED olumlu kararıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, bölgedeki manganez ocağında yer yer akmaların gözlemlendiği ve tekrarlayan patlatma kaynaklı titreşimlerle yığın liçi de dahil zamanla çatlakların gelişmesine neden olabileceği uyarısına yer verilerek, "Bu durumda lokal kırıklar çevrede yayılır ve birbirleri ile ağ oluşturacak şekilde temas ederek geniş alanları etkileyebilir. Bu durum patlatma kaynaklı titreşimlerin doğrudan etkisi olmasa da titreşimlerin etken faktör olduğu yenilmelere neden olabilir" denildi.
Raporda, düşük patlatma uygulamalarının yerleşim birimlerine ya da hassas yapılar için tehlike oluşturacak düzeyde olmadığı kanaatine varıldı.
"Titreşim ölçümleri ile jeolojik yapının mühendislik özellikleri birlikte değerlendirilmeli"
TMMOB avukatlarının ÇED olumlu ve ÇED gerekli değildir kararlarına karşı açtıkları davalarda yapılan incelemelerde bilirkişi raporunda bölgenin kayaç yapısıyla ilgili, ocakta gerçekleştirilecek patlatmaların olası çevresel etkilerinin analizi için ocak alanında kritik noktalarda alınacak titreşim ölçümleri ile jeolojik yapının mühendislik özelliklerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiği bilgisi yer aldı.
"Çevresel etki değerlendirmesi yapılmamış"
Bilirkişiler, madenin toz taşınımıyla ilgili olarak da ÇED raporunda yaptıkları incelemede, Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi Projesi Nihai ÇED Raporunda bilimsel ve teknik herhangi bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmamış olduğu sonucuna vardı.
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kaymasıErzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.
TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş! |