Politika

Özgür Özel: Türkiye'nin en yüksek iki tansiyonundan biri Sinan Ateş davası, diğeri Ayhan Bora Kaplan soruşturması

15 Mayıs 2024 22:13

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin, yoğun şekilde Anayasa tartışmalarının içinde tutulmaya çalışıldığını belirterek, "Anayasa, makro bir tartışmadır ve maalesef gündeme sis etkisi yapmaktadır. Bugün Türkiye'nin en yüksek iki tansiyonundan bir tanesi Sinan Ateş davası, bir diğeri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıdır. Eğer hukuk devletine dönerseniz, bugün bu salondaki herkesin arasında, 'Ne oluyor? Nasıl okumak lazım?' sorusuna cevap aramayız" dedi.

Özel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 80. Genel Kurulu kapsamında ATO Congresium'da düzenlenen akşam yemeğine katıldı. Burada konuşan Özel, yemeğe katılan muhalefet partisi genel başkanlarının, usul ve zaman ekonomisi açısından sözü kendisine bıraktığını belirtti.

Siyasilerin TOBB Genel Kurulunda konuştuğunu anımsatan Özel, "Ancak 31 Mart'tan önceki Türkiye'nin şartlarında tüm siyasi partilerin genel başkanları maalesef Genel Kurula aynı anda davet edilemiyorlardı. Bu noktaya nasıl geldik, onu tartışmak bugünün işi değil. Ama 31 Mart'ın mesajı normalleşmedir" ifadelerini kullandı.

Özel, normalleşmenin gereğinin el sıkışmak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son seçimlerin birinci partisinin genel başkanıyla ikinci partisinin genel başkanı ya da son genel seçimlerin birinci partisinin genel başkanıyla ana muhalefetin genel başkanının el sıkışmadığı, konuşmadığı bir süreci Türkiye geride bırakmalıdır. Bu salonlarda birlikte toplantılara katılabilmeli, nezaket ölçüleri ve siyaset sınırları içinde farklı da olsa fikirler bu kürsülerde dile getirilebilmelidir. O yüzden akşamın bu saatindeki bu kürsüyü, normalleşme mesajından önceki alışkanlıklarla yapılmış son toplantı kabul ederek, gelecek sene normal saatinde, olmamız gereken yerde olacağımızı buradan sizlere müjdeliyorum.

Seçimlerde Türkiye'nin yüzde 65'inin, ekonominin yüzde 80'inin, toplanan verginin yüzde 87'sinin bulunduğu yerlerde yerel yönetimlerde sorumluluk almış başkanların genel başkanı, partinin genel başkanı olarak, hem yerel yönetimlerle ilgili hem de ülkeyi şu anda yönetmekte olan iktidar partisiyle ilgili, sizlerin, bizlerin, milletin beklentileri nelerse, ona uygun şekilde hem müzakere etmek hem de ana muhalefet sorumluluğuyla sorunları dile getirmek ve mücadele etmek, muhalefet etmek bizim görevimiz."

"Enflasyon muhasebesi uygulamadan çıkarılmalı"

Özgür Özel, Türkiye'de asgari ücretin, alanlar için çok düşük, verenler için ise çok yüksek, döviz kurunun da ihracatçı için çok düşük, vatandaş için çok yüksek olduğunu söyledi. Satrançta bir oyuncunun ustalığının oyunun sonunda değil başında belli olduğunu, oyunda doğru açılış yapılması gerektiğini ifade eden Özgür Özel, şöyle devam etti:

"Türkiye, bugün dünyanın yoksul ve ucuz iş gücü ülkeleriyle düşük asgari ücretle mücadele edemez. Bu, bu ülkeye yazıktır. O yüzden açılışı ve hamleleri doğru yapmış olsak, şu anda yüksek katma değerli üretim ve ihracatla, alan için tatminkar, veren için de uygun maliyetli bir asgari ücretimiz olabilirdi. İhracattaki döviz kuru açısından da durum farklı değildir. Enflasyonist bir ekonomide Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin son dönemdeki en büyük haklı uğraşlarından bir tanesi enflasyon muhasebesine itiraz olmuştur. Çünkü enflasyon muhasebesi, mali tabloların düzeltilmesinden öte enflasyonun getirdiği yeni kıymeti kar gibi görüp vergileştirme sürecine girildiğinde büyük bir sıkıntı yaratacaktı."

Buna her çıktığı kürsüde, her bulduğu mikrofonda itiraz ettiğini aktaran Özel, "Bugünkü erteleme pansuman olarak doğrudur. Ama enflasyon muhasebesinin, peşin vergi üretmeyecek şekilde uygulamadan tüm dönemler için çıkarılması gerekmektedir" dedi.

Sinan Ateş cinayeti ve Ayhan Bora Kaplan soruşturması

CHP Genel Başkanı Özel, bugün Türkiye'nin, yoğun bir şekilde Anayasa tartışmalarının içinde tutulmaya çalışıldığını ifade ederek, "Anayasa, makro bir tartışmadır ve maalesef gündeme sis etkisi yapmaktadır. Anayasa tartışmalarının istihdam sorunlarını, üreticinin sorunlarını, krediye ulaşma, geçim, emeklilerin sorununu örtüp görünmez kılacak bir gündem sisi etkisi yapmasına tamamen karşıyız." diye konuştu.

Yeni Anayasa'nın, "şartların oluşması ve olgunlaşması" durumunda yapılabileceğine işaret eden Özel, bunun birinci şartının, mevcut Anayasa'ya uymak olduğunu söyledi. Mevcut Anayasa'ya uymanın bir diğer kazanımının hukuk devletine dönüş olduğunu vurgulayan Özel, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'nin en yüksek iki tansiyonundan bir tanesi Sinan Ateş davası, bir diğeri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıdır. Eğer hukuk devletine dönerseniz, bugün bu salondaki herkesin arasında, 'Ne oluyor? Nasıl okumak lazım?' sorusuna cevap aramayız. Hukuk devleti varsa, hukukçular vardır. Bizim adımıza, hepimiz adına gereğini yaparlar. Ben tüm hukukçulara, yüksek yargının çok değerli başkanlarının varlığında tekrar hukuk devletine dönüş için kuvvetli bir anayasal bilinç, hukuka güven, hukukçuya güvenin sağlandığı bir Türkiye'de hep birlikte el sıkışmanın, hep birlikte kucaklaşmanın özlemini duyduğumuzu hatırlatıyorum."

T24’ÜN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DOSYASI

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!

TIKLAYIN - Sinan Ateş dosyasında “krizler” bitmiyor: Savcı 2 ay izne ayrıldı, dosya bir kez daha el değiştirdi

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayetini suikast çetesine rapor eden fotoğraf ortaya çıktı: Tetikçiyi taşıyan kuryeden 'görev tamam' pozu!

TIKLAYIN - Sinan Ateş iddianamesi: Telefon mesajlarıyla cinayet organizasyonuna işaret eden bilirkişi raporu göz ardı edildi!

TIKLAYIN - İşte iddianamede yer verilmeyen Ayşe Ateş’in ifadesi: Olcay Kılavuz'un da suikastta dahli olduğu kanaatindeyim

TIKLAYIN - T24, Sinan Ateş cinayetindeki tetikçinin kaçırıldığı “çakarlı” aracın görüntüsüne ulaştı: Geçtikleri güzergâhta PTS kayıtlarına böyle takıldı

TOLGA ŞARDAN - Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

CANDAN YILDIZ - Sinan Ateş’in kardeşi Selma Ateş: Kendisini devlet zanneden paralel çete o kadar rahat cinayet işlemiş ki onlarca delil bırakmış

Cinayete ilişkin tüm haberler için tıklayın.

 

 

Kaplan soruşturması ve "gizli tanık" gündeminde son gelişmeler

Ankara’da organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın adamı olduğu ve bazı eylemlere karıştığı belirtilen Serdar Sertçelik, emniyeti suçladı, "Yalan ve iftiralarla dolu 19 sayfalık beyanları bana zorla imzalattılar" dedi.

TIKLAYIN - Ayhan Boran Kaplan’ın "kilit" adamlarından Serdar Sertçelik, emniyeti suçladı: Yalan ve iftiralarla dolu 19 sayfalık beyanları bana zorla imzalattılar

Ankara'da Ayhan Bora Kaplan soruşturması sonrasında ortaya atılan iddialar çerçevesinde başlatılan ön soruşturma kapsamında, Kaplan soruşturmasından sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, müfettiş raporu sonrasında açığa alınmıştı. Ardından polis müdürlerinin evlerinde arama yapılmıştı.

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturması çerçevesinde yaşanan gelişmeler üzerine Mülkiye Başmüfettişlerinin raporu doğrultusunda üç emniyet müdürünün çığa alındığı süreç için "komplo" dedi. Hedefin Cumhur İttifakı ve Türkiye olduğunu söyleyen Bahçeli, "Olan biten tüm kanun dışı irtibat ve ilişki ağlarının farkındayız. 17-25 emniyet ve yargı ortaklı darbe girişiminin tekrarını planlayanlara boyun eğersek boyumuz devrilsin, göz yumarsak gözümüz çıksın, eyvallah edersek de kanımız kurusun" dedi. Bahçeli, "Gizli tanık ifadeleriyle şerefli isimleri karalama kumpasını ve tecelli eden millet iradesini gölgeleme arayışını himaye eden ve buna hizmetkarlık yapan kim varsa haindir, haşhaşidir, emniyet, yargı ve medya uzantılarının tepesine binilmelidir" diye çağrıda bulundu.

TIKLAYIN - Bahçeli'den Ayhan Bora Kaplan soruşturmasındaki gelişmelere: Bir komplo devrede; 17-25 darbe girişiminin tekrarını planlayanlara boyun eğersek boyumuz devrilsin

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne çağırdı. Gece yarısı yapılan kritik zirvenin gündeminde, Ayhan Bora Kaplan soruşturması nedeniyle Ankara emniyetinde açığa alınan polis müdürlerine ilişkin soruşturma olduğu öne sürüldü. Erdoğan'ın Kalın ve Tunç ile yaptığı toplantının ardından AKP Grup Toplantısında önemli açıklamalar yapması beklendiği de iddia edildi.

TIKLAYIN - Erdoğan, Adalet Bakanı Tunç ve MİT Başkanı Kalın'ı Külliye'ye çağırdı 

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan davasıyla ilgili görevden uzaklaştırılan 3 polisin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü iddia etti. 

İçişleri eski Bakanının Erdoğan’a “Bana ve diğer arkadaşlara kurulmak istenen komplonun sadece üç polis şefiyle sınırlı olduğunu düşünmüyorum. Arkasında kim ya da kimler var? Bunlar ortaya çıkarılmalı” dediği öne sürüldü. 

TIKLAYIN - İddia | Ankara'da Erdoğan'la Süleyman Soylu arasında sürpriz görüşme: "Komplonun arkasında kimler var?" 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında açığa alınan 3 polisin ardından "komplo" ve gizli tanık iddialarına ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli 'oyun kurmaya' çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz." dedi.

TIKLAYIN - Emniyette kriz | Bakan Yerlikaya: Cumhurbaşkanımıza, hükûmete oyun kurmaya çalışanların tuzaklarını yerle bir edeceğiz!

14 Mayıs gecesi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe'ye çağıran Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında "emniyetteki kriz", "kumpas" iddialarına ilişkin mesajlar verdi. "Kanunun dışına çıkan, hatası olan kim varsa hukuk zeminince hesabı soruyoruz" diyen Erdoğan, "Son 21 yılda çetin mücadeleler sonucunda gerilettiğimiz bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyiz" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Erdoğan: Kuklayı da kuklacıyı da oyunu kimin yazdığını da çok iyi biliyoruz; bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyiz

 

T24'ün Ayhan Bora Kaplan dosyası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kasten adam öldürme'', ''nitelikli kasten adam öldürme'', 'kasten yaralama'', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''nitelikli yağma'', ''eziyet', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''suç üstlenme'' ve ''suçluyu kayırma'' suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.

TIKLAYIN | Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni detaylar: Geliri 1 milyon, arabası 40 milyon TL

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan dosyasına İyi Partili isim de girdi

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın yakın adamlarından Tansel Aktan tutuklandı

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a cinayet soruşturması: “Mahfuz Tatar cinayeti” dosyası yeniden açıldı, 13 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Meral Akşener’in iddia ettiği otel, Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinden mi çıktı?

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan ve eski polis müdürlerinden şikâyetçi olan kişinin arabası kurşunlandı: “Asayiş müdürüne 30 bin dolar teslim ettim”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Firari Barış Kurt, saklandığı yerde yakalandı

TIKLAYIN-Ayhan Bora Kaplan iddianamesinde yok yok: 61 kişiye "silahlı suç örgütü, öldürme, yaralama, eziyet, yağma, şantaj, rüşvet" suçlaması!

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş

TIKLAYIN - Kaplan davası | Dişleri sökülen Erkan Doğan’ın eski patronu Barış Kurt, AKP Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapmış

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’dan “kara para aklama” savunması: Mal varlığımdaki artışın sebebi enflasyondur

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a bir dava daha

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın savunması: “Emniyette bana Süleyman Soylu’yu sordular, Etçi Umut’un ortağı ben değil, Cumhurbaşkanı Yardımcısıydı”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik iddialar nedeniyle 3 emniyet görevlisine soruşturma

TIKLAYIN - Ankara Emniyeti’nde açığa alınan polislerin evlerinde arama başlatıldı