TARİH

12 Mart 2024

Kim ne sanıyor?

Küreselleşmekten uzaklaşmaya başlayan dünyamızda artık homojen olmayan farklılıklarla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Göç-sonrası toplumsal vaziyet bunu öngörmekte ve fiili olarak yaşatmakta

Devamını Oku

TARİH

03 Mart 2024

Bugüne: Epikuros

Epikuros'un bize söyleyecek daha çok sözü var. Onu bugün okumak yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Belki. İhtiyacımız yok mu?  

Devamını Oku

TARİH

20 Şubat 2024

İliç’i kurtarmak bir seçim mi? Hayır, bir zorunluluk

Verilen izinler, burada madencilik ve altın araştırmaları yapmak isteyen şirketler, ister yerel ister yabancı olsun, ister yerel şirketler yabancı şirketlerle anlaşsınlar hepsinin külliyen işlediği bir suç vardır. Bu bilgisizlikten, cahillikten, “benden sonrası tufan” anlayışından kaynaklanmaktadır.  Ama devletlerin özel bir rolleri yok mudur?

Devamını Oku

TARİH

14 Şubat 2024

Metapolitik

Metapolitik metadilin içinde işlemektedir. Yani kendi kendisine öz referans veren bir dilde. Ve kendinden menkul bir siyasi söylemde. Bu şekilde toplumda daha önceleri referans verilen değerleri yere atıp kendi referans değerlerini yerleştirmeye başlayan bir siyasetin işleme biçimidir. Başka bir toplum modeline doğru yönlenmeye başlayan bir siyasi ideolojik yapılanmanın söylemini, toplumun yeni değerleri olarak kabul ettirmeye yöneliktir

Devamını Oku

TARİH

01 Şubat 2024

Her biri başka biriydi

Lé Haim ile ölüme karşı “hayatı” savunmaya kalkıyorsak eğer, onların eserlerine kadeh kaldıralım: “Lé Heim, hayata ve şerefe merhaba!

Devamını Oku

TARİH

19 Ocak 2024

Yeni bir tüketim dünyası

Sermayenin hacmi ve ilerleme noktaları toplumsal alanın değişimini beraberinde getirmekte olduğundan, bu durumdan en çok etkilenen de elbette sanat ve kültür dünyasıdır. Orada da “düşün ve kendin ol” sloganı bir anlamda Altman’ın filminde olduğu gibi sanatı doğal yaratıya açmaktadır

Devamını Oku

TARİH

09 Ocak 2024

Çanlar kimin için çalıyor?

Dünyamız, birçok tehlikeyi coğrafyalara parçalı bohça şeklinde barışçı boşluklar ve ateşli savaş alanlarıyla beraber ortaya koymakta. Yol ise belirsiz..!

Devamını Oku

TARİH

30 Aralık 2023

Yeni yıla girerken...

Canavarca ve öfke dolu bir yılı geride bırakıyoruz bütün dünyada

Devamını Oku

TARİH

23 Aralık 2023

Milli popülizm: Kamuoyunun düğümü

Bugünün yeni bir siyasi rejimi olan Popülokrasi'ye (avam iktidarı) karşı demokrasi (halk iktidarı) nasıl tekrar ön plana konulabilecek?

Devamını Oku

TARİH

17 Aralık 2023

TARİH

15 Aralık 2023

Hakeme saldırmak

Her şeyin yapıldığı ve her lafın akıl almaz bir şekilde ortaya konulduğu sosyal alan, adabı bir kenara bırakarak kendi tikel yollarını kullanmayı tercih eder. Bu bir kaos ortamı olarak kendisini göstermez mi?

Devamını Oku

TARİH

12 Aralık 2023

Her yerde aşırı sağ sesleri yükselmekte

Belki yeni aşırı sağın kan ve ırk üzerinden sürdürülemeyen ve hasır altında tutulan fikirleri bugün yaygınlık kazanmak üzere kültür değerlerine dönmüş durumda olabilir

Devamını Oku