Deprem felaketinde evleri yıkılmasına karşın şehirlerinden ayrılma imkanı bulunmayan ya da bunu istemeyen depremzedelerin barınma sorunu sürerken, yeni yapılacak kalıcı deprem konutların ihaleleri çok hızlı ve kapalı bir biçimde başladı. İktidar medyasına bağlı kuruluşlar, zemin etütlerinin yapıldığını iş makinelerinin çalıştığını duyursa da bu işleri hangi şirketlerin, kaça yapacağının bilgileri yok.
Son üç gün içinde Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) pazarlık usulüyle yaptığı 8 ihalenin bilgilerine ulaştım. Bu yazıda kayıt düşmek amacıyla o ihalelere yer vereceğim. Kayıt düşmek gerekiyor. Çünkü öncelikle bu ihaleleri bilmek herkesin hakkı. İkincisi pazarlık usulüyle yapılan ihale bilgilerini, katılan şirketleri, maliyeti, ve sonuçlarını genel olarak kamuoyuyla paylaşma duyurma ihtiyacı duymayan kamu idarelerinin bu tutumu, sayısız ihalenin denetimini de sorunlu hale getiriyor.
* * *
TOKİ, geride bıraktığımız üç gün içinde Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Adana ve Kilis'te sekiz ihale yaptı. Bunun için firmaları çağırdı. Bu ihalelerin yaklaşık maliyetleri yani kamudan çıkacak kaynak üzerinden yapılacak bir hesaplamayla yaklaşık büyüklüğü bugünkü fiyatlarla 6 milyar TL; altı şehir için yapılan ihalelere konu projelerdeki konut sayısı ise yaklaşık 3770 civarında.
Bu sayıların hem yerleşim yeri hem de konut sayısı bakımından artacağı da biliniyor. Ulaştığım bilgilere göre, -sonuçları henüz kesinleşmemiş olmak üzere- TOKİ'nin hafta başından bu yana yaptığı sekiz ihalenin isimleri, konut sayısı ve en düşük teklifi veren firmalar şöyle:
- Adıyaman Kahta'da yaptırılacak 297 konut 4 dükkanlı ticaret merkezi için 8 firmanın çağrıldığı ihalede uygun teklif 469 milyon TL ile Halil Koç-MFK Mühendislik ortaklığından geldi. İhaleye 8 firma çağrıldı.
(Yaklaşık maliyet: 480 milyon 172 bin 729 TL)
- Gaziantep Nurdağı'nda yaptırılacak 456 konut ile altyapı ve çevre düzenlemesi için yapılan ihaleye Gaziantep Gold Yapı-Tekon Yapı ortaklığı 777 milyon TL ile en düşük teklifi verdi. İhaleye 7 firma çağrıldı.
(Yaklaşık değer: 766 milyon 929 bin 989 TL)-1,31 üzerinde
- Gaziantep Islahiye'de yaptırılacak 399 konut ve 12 dükkan altyapı çevre düzenlemesi projesi için açılan ihalede en düşük teklifi 519 milyon TL ile yine Gaziantep Gold Yapı verdi. İhaleye 8 firma çağrıldı
(Yaklaşık değer: 545 milyon 936 in 948 TL)
- Kilis Merkez ilçede yaptırılacak 645 adet konut 4 dükkan ve bir cami için yapılan e ihalede en düşük teklifi 1 milyar 124 milyon TL ile Erzurum'da kurulu Akgün İnşaat verdi.
İhalede 7 firma yer aldı.
(Yaklaşık değer: 1 milyar 46 milyon 981 bin 125 TL) Yaklaşık değerin yüzde 7,36 üzerinde çıktı en düşük teklif.
- Adana Sarıçam'da yaptırılacak 590 adet 5 etap konut altyapı çevre düzenleme işini en düşük teklif 809 milyon 550 bin TL ile Aydın İnşaat-Dizmanlar Gayrımenkul ortaklığından geldi. İhaleye 8 firma çağrıldı.
(Yaklaşık değer: 828 milyon 750 bin 864 TL)
- Kahramanmaraş Afşin'de yaptırılacak 501 adet konut 18 dükkan 1 cami projesi için açılan ihalede en düşük teklifi 787 milyon 773 bin TL ile Okta İnşaat-Aşan Mühendislik ortaklığı verdi.
(Yaklaşık değer: 814 milyon 756 bin 959 TL)
- Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde yaptırılacak 4 etap 518 konut altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesinde en düşük teklifi 809 milyon TL ile İmaj Altyapı-Öztaç Petrol-Ayka Global şirketlerinden oluşan ortaklık verdi. İhaleye 8 firma çağrıldı.
(yaklaşık değer: 827 milyon 5305 TL)
- Hatay Altınözü ilçesinde yaptırılacak 364 konut 1 adet dükkanlı 5 ticaret merkezi altyapı projesi ihalesine en uygun teklifi 594 milyon 221 bin TL ile Kaizen Orman ürünleri-Hi-Ka Nakliye ortaklığı verdi. İhaleye sekiz firma çağrıldı.
(Yaklaşık değer: 608 milyon 265 bin 667 TL)
* * *
Yazının girişinde de belirttiğim gibi, bu sekiz ihale benim ulaşabildiklerim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayında temelini atmak üzere 200 bin konut planlandığı açıklamasını hatırlamakta yarar var.
Bu yazıda aktardığım 8 ihale 3770 konutu içeriyor. 6 milyar liraya ulayan yaklaşık maliyet üzerinden kabaca hesapladığınızda bir konutun kamuya maliyeti çevre düzenlemesi, altyapı içinde olmak üzere yaklaşık 1,5 milyon TL görünüyor.
Bu da bize planlanan 200 bin konutun, -üstelik seçim öncesinde- ne kadar devasa bir kaynağı harekete geçireceği konusunda bir fikir verecektir. Kaynağı ileride tartışırız.
Çiğdem Toker kimdir? Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı. Ödülleri |