Alex Akimoğlu

30 Aralık 2023

Bye bye 2023

Bir yılı daha geride bırakıp 2024 yılına giriyoruz. Siyaset, ekonomi, sanat gibi birçok alanda 2023 yılının artıları eksileri mercek altına alınıyor yılın son günlerinde. Moda dünyasına damga vuran olayları gözden geçirerek biz de son noktayı koyalım giden yıla

2023 yılının en ilginç moda olayı şüphesiz Barbie Bebek Fırtınası olarak kalacak belleklerde. Temmuz ayında vizyona giren ancak tartışmaları aylar önceden başlayan filmin başrolünü üstlenen Margot Robbie'nin kostümleri, tüm dünyaya yayılan pembe renk trendini doğurmuş oldu.

Yaz ayları boyunca Türkiye'de dâhil, "Barbie Bebek" temalı defile, gala, davet gibi bir çok etkinliğe şahit olmuş olduk. Bodrum'daki tekne davetlerine özel olarak pembe elbiseler diktirip gelen sosyete mensubu ünlüler, konserlerinde Barbie bebek kılığına giren sahne sanatçıları bir hayli konuşuldu yaz ayları boyunca. 

2023 yılının önemli gelişmelerinden biri de Quiet Luxury (Sessiz Lüks) akımının doğması oldu. Her şey film yıldızı Gwyneth Paltrow'un bir kayak kazası sonucunda adam yaralama suçundan yargılanmak için çıktığı mahkeme salonunda başladı.

Paltrow, balıkçı yaka kazağı, yüksek belli pantolonu ve minimalist tarzdaki aksesuar seçimi ile sergilediği sade ve dramatik görüntü, basının ilgisini çekerek "old money" ruhunu canlandırmış oldu.

Uzun zamandan beri trend yaratma konusunda çıkmaza giren tasarımcılar, Quiet Luxury olarak adlandırdıkları trendin fitilini ateşlemiş oldular. (Lüks dünyası zenginlik kodlarını yeniden yazıyor 17 Haziran 2023 tarihli yazım.)

Sessiz Lüks akımının 2024 yılına sarkarak zirveye çıkabilme ihtimali bir hayli yüksek.

Moda endüstrisinin önemli etkinliklerinden biri olan Met Gala, 2023 balosunu "Karl Lagerfeld'e saygı duruşu" teması ile gerçekleştirdi.

1948 yılında, dönemin önemli moda figürlerinden Eleanor Lambert tarafından yaratılmış olan (eski adı Met Ball) etkinlik, Metropolitain Museum of Art için bağış toplama amacı güdüyor.

New York, alışılmışın dışında bir organizasyona ev sahipliği yaparak, moda dünyasının en önemli figürlerinden biri olan Karl Lagerfeld'i anmış oldu. Davetliler, ünlü modacının Chanel'in marka yönetimini üstlenmiş olduğu dönemde tasarlamış olduğu koleksiyonlardan gelen birbirinden muhteşem kıyafetlerle, retrospektif sergi tadında bir geceye imza atmış oldular. 

Körfez krizi sonrası lüks moda markalarının Lwmh, Ppr gibi tröstler tarafından paylaşılması ile doğan yetenekli genç tasarımcıların stara dönüştürülmesi stratejisi, ilk başlarda amacına ulaşmış olsa da zamanla karışıklıklara neden olmaya başladı.

Grup yöneticilerinin genç tasarımcıları satranç taşı gibi kullanarak bir markadan diğerine tayin etmesi ve bazılarının da kendi isimleri ile yola devam etmek istemesi endüstrinin geleneksel kodlarını bir hayli zorluyor.

20 yıl önce Gucci 'den ayrılarak kendi markasını kuran Tom Ford, birkaç ay önce markasını satarak şimdilik moda arenasından çekildiğini açıkladı.

İtalya'nın köklü markalarından Gucci, uzun yıllardır markanın tepe noktasına koyduğu Aleesandro Michele'yi indirerek yerine Sabato De Sarno'yu tahta oturttu. Serno'dan ekseninden kayan marka kimliğini tekrar toparlaması bekleniyor.

Bir başka piyon değişimi de İngiliz markası Burberry's den geldi. Ricardo Tisci dışarı, Daniel Lee içeri şeklinde değişim gerçekleştirildi.

Uzun yıllar Chloé markasının artistik direktörlüğü koltuğunda oturarak başarılı çalışmalara imza atan İngiliz Tasarımcı Phobe Philo ise 2023 yılında kendi kanatları ile uçmaya başladı. İnternet üzerinden satışa çıkardığı ilk koleksiyonu ise tavan yapmış durumda.

2023 yılının bir diğer ilgi çeken transferi ise Louis Vuitton'dan geldi. Rap dünyasının star sanatçılarından Pharell Williams, diğer koltuğuna tasarımcılık mesleğini sığdırarak markanın erkek koleksiyon maestroluğuna getirildi.

Paris'in Pont-Neuf köprüsünün kapatılarak podyuma dönüştürüldüğü görkemli defile, şüphesiz geçtiğimiz yılın en önemli moda olaylarından biri olarak anılacak.

Gelelim ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın geleneksel olarak yayımladığı yıla damgasını vuran ünlüler listesine.

Rihanna,Béyonce gibi dünya turu konserleri ile gündeme gelen sanatçılar dışında Miuchia Prada, Phoebe Philo ve son yıllarda yükselişte olan Hintli Tasarımcı Gaurav Gupta 71 kişlik listenin moda sektöründeki kişilikleri temsil ediyorlar.

Listenin en ilgi çeken iki ismi ise şüphesiz uzun bir bekleyişten sonra İngiltere tahtına oturan ve yılın en şık erkeği seçilen Kral Charles III ve Papa François.

Papa'nın liste ile birlikte yayımlanan ve dünya basınında ilgi çeken XXL kesimli beyaz kaz tüyü mantolu resminin yapay zekâ tarafından tasarlanmış olduğu açıklandı.

Herkesin kendini hür, eşit ve mutlu hissedeceği yeni bir yıl dilerim.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.