TBMM Genel Kurulunda, Yeni Yol Partisinin "6 Şubat depreminde yaşanan ihmallerin tüm yönleriyle araştırılması"na ilişkin grup önerisi görüşüldü. Genel Kurul'da yeter oy sağlanamadığı için "6 Şubat depreminde yaşanan ihmallerin tüm yönleriyle araştırılması" önerisi yarın oylanacak.
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan Yeni Yol Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, başta İstanbul ve Marmara bölgesini depreme hazırlamak için ne yapılacağını, ilgili bakanlıktan dinlemek istediklerini söyledi.
"Eğer siyaset üstü diyorsak ona göre aksiyonlarımızı hızlandırmak zorundayız" ifadesini kullanan Avşar, "6 Şubat depremlerinin tüm yönleriyle incelenmesini, yaşanan ihmallerin, eksikliklerin belirlenmesini, en önemlisi kamuda görevini ihmal edenlerin ceza almasını, gereken tedbirlerin ortaya konulmasını, yeni ihmallerin taşıyabileceği riskle alakalı sorumluluk makamında bulunan herkese bu cezaların ibret olmasını talep ediyoruz" dedi.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak da depremlerde en büyük kaybın önlenebilir ihmaller yüzünden yitirilen canlar olduğunu ifade etti.
6 Şubat depremlerinden ders alınmazsa, İstanbul'da yüz binlerce insanın hayatını kaybedeceğini söyleyen Akburak, "Deprem ihmallerinin belirlenmesi ve alınacak önlemlere yönelik çalışmaların bir an önce başlaması önemli. Bu mesele siyaset üstü bir meseledir" diye konuştu.
DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da 6 Şubat depremlerinin doğal yollarla gelişen bir travmanın sınırlarını aştığını ve insan eliyle gerçekleşmiş bir travmaya dönüştüğünü savundu.
Altın, "Siz buna 'asrın felaketi' diyorsunuz ama asrın felaketine denk düşecek politikalar üretmiyorsunuz. Asrın felaketini, sorumluluktan kendinizi azade kılmak için kullanıyorsunuz" dedi.
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, bütün belediye başkanlarının zemin etüt çalışmaları yaptırmalarının şart olduğunu vurguladı.
Özellikle büyükşehirlerde depreme dayanıklı olmayan binaların güçlendirilmesi gerektiğini belirten Sarıgül, "Depremden sonra tedbir almanın bir anlamı yok. Depremden önce mutlaka tedbir almamız lazım. Doğal Afetler ve Deprem Bakanlığını mutlaka kuralım. Bu bakanlık, yaşanabilecek sorunları önceden çözsün ve mutlaka tedbir alsın" önerisinde bulundu.
AKP İstanbul Milletvekili İsmail Erdem, devletin depremin ilk anından itibaren tüm imkanlarıyla sahada olduğunu belirterek, "Bu kadar geniş bir alanda yaşanan büyük bir afet karşısında elbette bazı zorluklar yaşandı ancak bu durum devletin acil müdahale iradesini ve sahadaki görevini hiçbir zaman gölgeleyemez. Çevre illerden ve ilçelerden gelen tüm kurtarma ekiplerinde çalışan, gayret gösteren kamu personelinin emeklerine karşı saygısızlık olur" diye konuştu.
Erdem, Türkiye genelinde 7,5 milyon bağımsız birimin risk altında olduğunu dile getirerek, "Bu riskli yapıların 1,5 milyonu İstanbul'da yer alıyor ve bu yapıların 600 bini acil dönüşmesi gereken bağımsız yapılar. Bugüne kadar 2 milyon 300 bin civarında bağımsız bölüm dönüştürülmüştür ve şu anda yaklaşık 240 bin bağımsız bölümde de dönüşüm devam ediyor. Bu rakamlar sadece kağıt üzerindeki istatistikler değil yüz binlerce insanın hayatını güvence altına alan somut atılan adımlardır" ifadesini kullandı.
Erdem, şunları kaydetti:
"Biz iktidar olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz ama yerel yönetimlerin bu konuda sessiz kalması da milletimizin takdiri diyoruz ama imar planlarının hazırlanması, kentsel dönüşüm kararların alınması, uygulanması süreçlerinde ilgili bakanlık, belediyeler, özel idarelerin birlikte aktif rol oynaması büyük önem taşımaktadır. Bu süreçlerin etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülebilmesi için vatandaşların görüş ve katkılarının da dikkate alındığı katılımcı bir yaklaşım benimsenmelidir. Böylece hem depreme ve toplumsal ihtiyaçlara uygun hem de daha yaşanılabilir kentler oluşturmak mümkün olacaktır. Buradan grup başkanvekillerimize de bir çağrı yapıyorum; sizlerin yönetiminde olan tüm belediye başkanlarınıza bir otokontrol sistemi kurarak kentsel dönüşümün hızlandırılması noktasında belediyelerimizin, Çevre, Şehircilik Bakanlığı ile özel idarelerle işbirliği yapmasını onlara tavsiye edin ve takip edin"
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Yeni Yol Partisinin Grup önerisinin oylamasından önce yapılan yoklamada toplantı yeter sayısının bulunamaması üzerine birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. (AA)
Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda 'basabileceğiz' – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor |