Sağlık

Uzmanı açıkladı: Sosyal medya, gereksiz diş ve çene estetiklerine talepleri artırdı

19 Kasım 2024 15:44

T24 Sağlık

Uzman Diş Hekimi Esra Aladağ, sosyal medyadaki paylaşımlar nedeniyle diş ve çene estetiklerine talebin arttığına dikkat çekerek, "Dişlerinin bembeyaz olması için zirkonyum dediğimiz estetik ve cam seramiklerle kaplanmasını isteyenler oluyor. Ancak sağlıklı dişleriniz varsa, bu dişlerinizin hepsini küçültüp, kaplatmak sağlıklı olan dişlerinizin de zarar görmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyadaki çeşitli reklam ve paylaşımlar diş ve çene estetiklerine gereksiz olarak rağbeti arttırdı. Dişlerini beyaz ve inci gibi görünmesini isteyenler 'zirkonyum' kaplatmak istiyor. Bu estetik ve cam seramiklerle kaplama yönteminin bazı sıkıntıları beraberinde getirebiliyor. Toplumda diş sağlığı konusunda doğru bilinen bazı yaşlar olduğuna dikkati çeken Uzman Diş Hekimi Esra Aladağ, yaklaşan 22 Kasım Diş Hekimleri Günü öncesinde bu konuda farkındalık için açıklamada bulundu. 

Türkiye'de ağız ve diş sağlığı bilincinin son yıllarda çok geliştiğini ancak buna rağmen çocuk ve erişkinlerde yüzde 80'nin üzerinde diş çürüğü insidansının görüldüğüne dikkati çeken Aladağ, "Özellikle 1 yaşından itibaren çocukların ebeveynleri tarafından diş hekimi kontrollerine götürülmesi, yine erişkin bireylerin yılda en az 2 defa diş hekimi kontrolüne gitmesi gerekiyor. Ağzınızda veya çenenizde herhangi bir problem varsa büyümeden önüne geçebilmek, koruyucu diş hekimliği uygulaması açısından çok önemli" dedi.

"Diş sıkmayı engellemek için yapılan botoks, çözüm değil"

Günümüzde sosyal medyanın kullanımı ile estetik uygulamalara karşı talep artışı olduğunu vurgulayan Uzman Diş Hekimi Aladağ, “Toplum olarak tamamıyla estetiğe çok fazla yönelim var. Bunun sosyal medya aracılığıyla yayılması ile kişilerin dişlerin bembeyaz olması için 'zirkonyum' dediğimiz estetik ve cam seramiklerle kaplanması gibi talepleri bulunuyor. Sağlıklı olan dişlerinizin de zarar görmesine neden oluyor. Ancak bu doğru değil, çünkü sağlıklı dişleriniz varsa, bu dişlerinizin hepsini küçültüp, kaplatmak yerine 'ortodonti' dediğimiz birtakım ufak tedaviler ile sorun giderilmeli.

Toplumda çene eklemi rahatsızlıkları çok fazla arttı. Buna çözüm olarak ise hemen botoksa yönelim başladı. Bu yöntem de yine doğru bilinen bir yanlış. Botoks bir tedavi yöntemi değil bir tedavi yönetimidir. Öncelikle diş ve çene sıkmaya neden olan psikolojik stresler, hastanın postürüne bağlı pozisyonlar, eksik dişler gibi çok çeşitli faktörler bulunabilir. Botoks ise geçici süreyle, bütün dişsel problemler ortadan kaldırıldıktan sonra istemsiz bir şekilde kasılmayı yavaşlatır" ifadelerini kullandı. (DHA)

 

'Görünmeyen Cemaat: Mürideler'in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen hayatları anlattı


 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Bahçeli'den "Erdoğan ile aramızda hiçbir ayrılık yoktur" açıklaması geldi; "makamda gözümüz yok" dedi, Kürtlere "birlikte Türkiye olma" çağrısı yaptı

TIKLAYIN | Necati Özkan: Türkiye'nin çıkışı için İmamoğlu tek alternatif, "ahmak davası"nda ceza gelsin diye her gün dua ediyorum!

TIKLAYIN | Galatasaray yöneticisi İbrahim Hatipoğlu, Osimhen'in sözleşmesindeki özel maddeyi açıkladı!

TIKLAYIN | Son seçim anketi: Bahçeli’nin Öcalan çıkışı sonrası AKP ve MHP oylarında düşüş!

TIKLAYIN | Bülent Ecevit’in baldızının cenazesi hastaneden çıkarılmadı, Özgür Özel devreye girdi

TIKLAYIN | Elektrikli araç sahiplerine kötü haber: Devlet desteği kaldırılıyor!

TIKLAYIN | Telefonunu Boğaz'a düşürdü: Oyuncu sevgilisi, nöbetçi dalgıç çağırdı