T24 Haber Merkezi
Muhabirlik yıllarının ardından yazarlığı, yöneticiliği, televizyon programları ve yaşam tarzıyla Türk basınında kendine özgü bir yeri olan Milliyet gazetesi yazarı Güneri Cıvaoğlu (84) 1 Ekim'de hayatını kaybetti. Civaoğlu için Demirören Medya Center'da, Milliyet gazetesi binası önünde veda töreni düzenlendi.
Törenin ardından Teşvikiye Camii'nde, öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Törende, İstanbul Valisi Davut Gül, Eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tansu Çiller, İş İnsanı Ali Ağaoğlu, İş İnsanı Aydın Doğan, Sanatçı Gülben Ergen ile medya, spor ve sanat camiasından çok sayıda isim yer aldı. Güneri Cıvaoğlu'nun eşi Canan Cıvaoğlu, "Söylenecek bir şey yok, benim için büyük bir kayıp, büyük bir boşluk olacak. 55 yıl boyunca birbirimizi sevdik" dedi. Töreninin ardından Cıvaoğlu'nun cenazesi toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.
Demirören Medya Center'da düzenlenen veda törenine Güneri Cıvaoğlu'nun eşi Canan Cıvaoğlu, yeğenleri Ayşegül Mola, Kemal ve Kerem Ulubay, tarihçi yazar Prof. Dr, İlber Ortaylı, gazeteci siyasetçi Altan Öymen, Çekya Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, hukukçu Murat Aksu, Demirören Medya Dijital Grup Başkanı Gülgün Bostancı Yavuz, Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü Cemal Coşkun, Gazeteci Sedat Ergin, Süleyman Demir, Elif Karacaoğlu, Taha Akyol, Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ailesi, sevenleri ve meslektaşları katıldı.
Törene ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Meltem Demirören ve ailesi, Yıldırım Demirören ve ailesi, Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Koç ailesi, Şeffaf Oda ekibi, Baykara ailesi, Tibet ailesi, Türk Eğitim Vakfı ve Demirören Medya Milliyet ailesi de çelenk gönderdi.
"Gazetecilerin insanca yaşama imkanlarını sağlamaya yönelik adımlar attı"
Özay Şendir
Törenin açılış konuşmasını Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Özay Şendir yaptı. Konuşmasında Güneri Cıvaoğlu'nun gazetecilik hayatındaki önemli dönemlere dikkat çekti. Cıvaoğlu'nun Güneş Gazetesi yıllarına ve siyasi yasakların kaldırılmasındaki etkin rollerini hatırlatan Şendir şöyle konuştu:
"Yıllar sonra Güneş gazetesini kurarken Türk medyasında gazeteciliğin kaderini ve gazetecilerin insanca yaşama imkanlarını sağlamaya yönelik adımlar attı. Birçok kişiyi yanına çalışmak için çağırdı. Mesela, Akis kapanıp yeni İstanbul Gazetesi'ne geçtikten sonra Celal Bayar'la bir röportaj yapılıyor. Röportajda, Bayar 'İsmet Paşa olsaydı siyasi haklarımız iade edilirdi' diyor ve ardından siyasi haklar gerçekten iade ediliyor. Sonra Güneş gazetesinde Kenan Evren ile bir röportaj yapıyor. O dönemde Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan hepsi yasaklıydı. Cıvaoğlu, Florya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde Evren'e 'Siyasi yasaklar için ne düşünüyorsunuz?' diye soruyor. Evren ise, 'Mesut Yılmaz biz kaldıracağız ama Kenan Evren izin vermiyor diyor, kaldırsınlar beni hiç karışmayacağım' diyor. Güneş bu sözleri manşet yapıyor ve Türkiye'de siyasi yasakların kalkma süreci başlıyor."
Şendir, Cıvaoğlu'nun iş disiplinini de yaşamından örneklerle anlattı:
"Güneri Cıvaoğlu, Almanya'dan bir görsel yönetmen getirip üç ay boyunca onunla gazetede yaşayan bir adamdır. TRT'ye sabah saat 05.00'te giden adamdır. Meslek hayatı boyunca hep çalışkan ve doğru çalışmanın örneklerinden biri olmuştur."
"Son şovalye"
"Güneri Cıvaoğlu adına kurulacak bütün cümlelerde ortak bir duygu vardır: Zarafet ve nezaket" diyen Şendir; "O, medya camiasındaki pusulaların çok olduğu bir dünyada son şövalyeydi. Hepimizin başı sağ olsun. Ama bir yandan hepimiz çok şanslıyız ki hayatımıza Güneri Cıvaoğlu dokundu. Bu, Türk medya tarihinde çok nadir karşılaşılabilecek bir şeydi" diyerek sözlerini sonlandırdı.
"Ortaylı: Basında çok önemli biriydi
Prof. Dr. İlber Ortaylı
İlber Ortaylı ise "Gazeteden uğurlamak için bu kadar kalabalık bir grubun gelmesi onun iyi bir patron ve iyi bir gazeteci olduğunu gösteriyor. Ben de geç tanıdım fakat kabiliyetlerini keşfettim. Bu herkese nasip olmaz. Basında çok önemli biriydi. Allah rahmet eylesin" dedi.
Öymen: Gazetecilerin haklarının korunması açısından çağ atlattı
Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen
Uzun yıllar meslektaş olarak aynı binalarda yan yana odalarda çalıştıklarını söyleyen Altan Öymen de şöyle konuştu:
"Güneri Cıvaoğlu ile onun gazeteciliğe ilk başladığı zamanlardan beri tanışıyoruz. O zamanlarda Ankara'daydık. O Akis gazetesi, ben ise Ulus gazetesindeydim ve aynı binalardaydık. Son olarak da Milliyet Gazetesi'nde odalarımız yan yana idi. Gazetecilikte çalışanların haklarının elde edilmesi açısından kendi uygulamaları çok önem taşır. Özellikle ileri yaşa gelmiş gazetecilerin haklarının korunması açısından bir nevi çağ atlatmış sayılır. Allah rahmet eylesin, bütün gazeteciler için de çok büyük bir kayıp. Ailesine de sabırlar dilerim."
TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Kimse benden Güneri Bey için tarafsız bir yazı beklemesin
YALÇIN DOĞAN'IN YAZISI-Güneri’ye veda: Cilo’da düşen helikopterde “Bulutlar geçiyor, hayat geçiyor”
Güneri Cıvaoğlu kimdir?30 Temmuz 1939'da Ankara'da dünyaya gelen Güneri Cıvaoğlu, gazeteci, avukat, haber ve televizyon sunucusu görevlerini başarıyla gerçekleştirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenciyken çalışmaya başlayan Cıvaoğlu, Akis dergisi ve Yeni İstanbul gazetesinde muhabir olarak gazeteciliğe adım attı. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun kuruluş sürecinde sabah haberlerini hazırlayan ekipte yer aldı. Strasbourg Üniversitesi'nde bir süre ekonomi okudu. Tercüman gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Güneş gazetesinin ortakları arasındaydı ve uzun süre genel yayın yönetmenliğini de bizzat yürüttü. 1986-1996 yılları arası Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı, Show TV'de yöneticilik yaptı. 1996'dan beri Milliyet gazetesinin başyazarıdır. Kanal D'de ana haber bülteninin sunuculuğunu yaptı. Aynı kanalda "Durum" başlıklı televizyon programını sunan Cıvaoğlu, farklı sektörlerde birçok konuğu yıllarca konuk ettiği "Şeffaf Oda" programı ile başka kanallarda da devam etti. |