30 Ağustos’ta resmi mezuniyet töreninin sona ermesinin ardından alanda tekrar toplanarak kılıç çatan, Subay Andı okuyan ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan teğmenlerin TSK’dan ihracının istenmesi konusunda avukatların talebi üzerine uzman raporu hazırlandı. Raporda, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganının anayasada da “Atatürk milliyetçiliği” maddesine uygun olduğu ve TSK’yı zedeleyecek bir unsur olmadığı, bu cümleye başka anlamlar yüklemenin açıkça anayasaya aykırılık oluşturduğu belirtildi. Öte yandan; uzmanlar, bu durumun “hizmete engel davranışlarda” bulunmak olarak değerlendirilemeyeceğini çünkü törenin emirlere uygun olarak yerine getirildiğini ve ortada bir disiplinsizlik olmadığını vurguladı.
30 Ağustos’ta gerçekleştirilen Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde kılıçlarını çekerek ant içen ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan teğmenlerin içindeki 5 teğmen hakkında yürütülen soruşturma tamamlanmış ve dosya, Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) gönderilmişti. Teğmenlerin ihracı istenirken YDK, soruşturma dosyasını yeniden sınıf okullarına göndererek “olumsuz” kanaat yazılmasını istemişti. Teğmenlerin dosyası ikinci kez YDK’ya gönderilirken sicil amirleri kanaatlerini değiştirdi ve teğmenlerin “YDK’ya sevk edilmeleri gerektiği” yönünde kanaat beyan etti.
Yazılı savunmaları tamamlanan teğmenlerin bugün de sözlü savunması alındı. Teğmenler Ebru Eroğlu, Talip İzzet Akarsu, Batuhan Gazi Kılıç, Serhat Gündar ve Deniz Demirtaş’ın sözlü savunmaları sırasında salonda heyete fotoğraf ve video izlettirilmesine olanak tanıyan cihazlar da yerleştirildi.
Kurulun, kararını 1 ay içinde yazılı olarak tebliğ etmesi bekleniyor. Yüksek Disiplin Kurul’u (YDK) tarafından verilen ''Silahlı Kuvvetlerden ayırma'' cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabiliyor.
“Disiplinsizlik söz konusu değil”
Teğmenlerin avukatları, uzmanlardan görüş talep etti. Uzmanlar, resmi tören sonrası Subay Andı okunmasının “görev sona erdiği” için disiplinsizlik oluşturmadığını belirtti. Konuya ilişkin olarak uzmanların görüşü şöyle:
“Bu fiilde hiçbir şekilde ‘verilen emre aykırı davranmak’ gibi bir disiplinsizlik söz konusu değildir. Mezkur bildirimin resmi tören programına ilişkin ve onunla sınırlı olduğu çok açıktır. İki yıl öncesine kadar okunun bir andın resmi program sonrasında genç teğmenler tarafından bir dönem hatırası olarak okunması, bir disiplinsizlik teşkil etmez. Özellikle de ‘hizmete engel davranışlarda bulunmak’ şeklinde bir disiplinsizlikten söz edilemez. Çünkü resmi tören zaten sona erdiği için ortada engel olunacak bir hizmet de bulunmamaktadır.”
“Anayasaya açıkça aykırılık”
Anayasa vurgusu yapan uzmanlar, “Atatürk’ün askerleriyiz” ifadesine ilişkin olarak ise şunları aktardı:
“Teğmenlerin resmi tören dışında gerçekleştirdikleri etkinlikte ifade ettikleri ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ cümlesi Anayasada yer alan Türkiye Cumhuriyetinin değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez niteliklerinden biri olan ‘Atatürk milliyetçiliği’ ilkesinin bir gereğidir. Bu cümleye başka bir anlam yüklemek, Anayasanın üstünlük ve bağlayıcılığına ilişkin 11’inci maddesine açıkça aykırılık oluşturur. Söz konusu tören sonrasında olayın kamuoyuna yansıması ve çarpıtılması Anayasanın emredici hükmünün gözardı edilmesinin bir gerekçesi olamaz.”
“TSK itibarını azaltıcı değil, tam tersine TSK itibarını yüceltici bir etkinlik”
Subay Andı okunmasının TSK’nın itibarını zedelemekten ziyade yücelten bir etkinlik olduğunu ifade eden uzmanların duruma dair görüşü şöyle:
“Teğmenler tarafından icra edilen bahse konu hatıra etkinliği, ‘TSK itibarına zarar verecek tutum ve davranışlarda bulunmak’ şeklinde nitelendirilemez. Çünkü yapılan etkinlik, TSK itibarını azaltıcı değil, tam tersine TSK itibarını yüceltici bir etkinliktir. Teğmenler, tören bitmesine rağmen gayet disiplinli ve uyumlu bir şekilde TSK mensuplarının vakarına uygun hareket ederek göğüs kabartıcı içeriği ile Türk Ordusunda Subay Andı olarak bilinen metni okumuşlardır. Bu hareketin, TSK’nın itibarını azaltıcı bir içerik taşıdığının kabulü mümkün bulunmamaktadır.”
And okunurken Alay ve Tabur komutanlarının da sahada olduğu hatırlatıldı
Öte yandan; uzmanlar, Subay Andı okunmasının TSK’nın Disiplin Kanununa göre de bir disiplinsizlik oluşturmadığınının altını çizdi. Uzmanlar, resmi tören bitişinde teğmenler and okurken Alay ve Tabur komutanlarının da orada olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Teğmenlerin söz konusu Subay Andını okuma fiilleri resmi tören sonrasında tören yerini henüz terk etmemiş olan Alay ve Tabur komutanlarının huzurunda gerçekleşmiştir. Eğer, teğmenlerin söz konusu andı okumaları iddia edildiği gibi ‘Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlik’ gibi ağır bir yaptırımı gerektiren, TSK’nın itibarını zedeleyen, ağır suç ve disiplinsizlik teşkil eden bir fiil olsaydı, bahse konu komutanların bu faaliyete derhal müdahale etmeleri gerekir. Ancak ant okunması aşamasında ve sonrasında, sahada yer alan komutanların herhangi bir müdahaleleri, ikaz ve ihtarları, hatta herhangi bir rahatsızlık belirtilerinin olmadığı da tarafımıza ibraz edilen dosyadaki bilgilerden anlaşılmaktadır. Bu durum, o sürece ilişkin görüntülerin daha yakından incelenmesi halinde çok daha net şekilde ortaya konabilecektir.”
Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni! |