İktidara yakın Türkmedaya bünyesindeki Star gazetesi kâğıt baskısına son verdi. Star Gazete Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak bugünkü köşesinde gazetenin yeni yol haritasını yazdı. "Türkiye’nin yürüttüğü ‘yeni tip istiklâl mücadelesi'ne" ölümüne katkı verdikleri düşüncesini dile getiren Albayrak, “Bundan sonra günün her anında beraberiz ve bizi böyle daha çok seveceksiniz. Onun için, günlerdir ‘Star’dan kurtuluyoruz’ diye elini ovuşturan şer yelpazesinin hevesi kursağında kalacak. Çünkü Star bitmiyor, yeniden doğuyor” ifadesini kullandı.
TIKLAYIN | Star Gazetesi Yayın Yönetmeni Albayrak: Gazete kapanıyor, yarın son sayımız çıkacak
Albayrak, “ Özgün içerik, kaliteli haber ve isabetli yorum ihtiva eden mecralar, istismarcıların tasallutundan kurtulacak ve kalitenin; karşılık bulduğu dönem mutlaka başlayacaktır. İşte o zaman, Star gibi habercilik derinliğine ve kültürüne sahip mecralar açık ara önde olacaktır” görüşünü savundu.
Albayrak’ın bugünkü köşesi şöyle:
"Gazeteciliğe, gazetelerin en büyük değişimi yaşadığı bir dönemde başladım. Yıllardır mürettiphanede kurşun hurufatla hazırlanıp tipoda basılan gazeteler ‘ofset sistemi’ne geçiyordu. ‘Haber’ dışındaki her şey değişmişti. Ama asıl ‘gazetecilik’ dediğimiz, haberin oluşumu ve sunumu yine ‘insan’ odaklıydı ve sonucu belirliyordu.
***
Gazeteler şimdi de büyük bir değişim sürecinde. İletişim çağında yaşayan ve ‘haber’e günde bir defa değil; anında ulaşmak isteyen günümüz insanı için, o ‘çok gelişmiş’ ofset sistemi de yetersiz kaldı. Üstelik de, artık mesele, ‘baskı sistemi’nden çok daha öte boyutta. Bizim kuşak gazetecilerin çok hoşuna giden “Gazete okumanın zevki başkadır” tesellisi hızla azalmakta ve yerini, ‘elini kirletmeden gazete okumayı sevenler’ doldurmaktadır.
Uzatmayalım, bizim gibi hurufat, pikaj hatta Mac kuşağı gazetecilere zor gelse de, bu büyük değişim artık kapıyı zorlamaktadır.
Artık, sürdürülebilir ve aktif gazetecilik ancak dijital platformda mümkündür.
Star yeniden doğuyor
Star gazetesi özellikle Gezi Kalkışması ile birlikte medyada gözlemlediğimiz ‘dökülme dönemi’nde, vatan ve millet menfaatlerini esas alan bir duruş sergilemiştir. FETÖ’nün; bütün frekansları karıştırdığı bir ortamda, izlediğimiz millî yayın yörüngemiz sebebiyle yoğun saldırılara ve tehditlere maruz kaldık ama asla yolumuzdan dönmedik. Türkiye’nin yürüttüğü ‘yeni tip istiklâl mücadelesi’ne; ölümüne katkı verdik.
Star’ın bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese, özellikle; fedakârca destek veren mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.
Yaşadığımız dönem, Türkiye’nin hâlâ ‘millet iradesinin sesi’ olacak mecralara ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Onun içindir ki Star, bu zaruri değişimi gerçekleştirerek, bu millî göreve devam edecektir.
Artık, çok daha aktif ve dinamik bir Star ile huzurunuzdayız. Haber ve analizlerimizi size ulaştırmak için artık günde bir defa kalkan treni beklemeyeceğiz. Yazarlarımız, ‘gün’ veya ‘karakter’ sınırlamasından kurtulacak, yorumlarını sizlerle kesintisiz paylaşacak. Velhasıl, dijital teknolojinin avantajlarını kullanarak, gazeteciliğin sınırlarını zorlayacağız.
Bundan sonra günün her anında beraberiz ve bizi böyle daha çok seveceksiniz.
Onun için, günlerdir ‘Star’dan kurtuluyoruz’ diye elini ovuşturan şer yelpazesinin hevesi kursağında kalacak. Çünkü Star bitmiyor, yeniden doğuyor.
Kalite farkı belirleyecek
Bakmayın bu dönemde dijital haberciliğin, ‘kes-yapıştır’ gölgesinde kaldığı için fazla gelişemediğine. Özgün içerik, kaliteli haber ve isabetli yorum ihtiva eden mecralar, istismarcıların tasallutundan kurtulacak ve kalitenin; karşılık bulduğu dönem mutlaka başlayacaktır. İşte o zaman, Star gibi habercilik derinliğine ve kültürüne sahip mecralar açık ara önde olacaktır.
‘Star zaten dijitalde vardı’ diyebilirsiniz ama bundan sonrası çok daha farklı olacak. Şimdiye kadar dijitalde gördüğünüz Star, ‘manuel Star’ın gölgesiydi. Ama artık ‘gövdemizle’ dijital ortama taşınıyoruz.
‘Görüşmek üzere’ demiyorum, çünkü; artık hep beraberiz… "
İBB'den AKP döneminde 10 milyon liralık 'reklam geliri' alındığı iddia edilmişti
1999 yılında Uzanlar tarafından kurulan Star Gazetesi, 2004’te TMSF el koyana kadar aynı grupta kaldı. 2006’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın Ethem Sancak’a satılan gazete, daha sonra Hasan Yeşildağ tarafından alındı. Gazetenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) AKP döneminde 'reklam geliri' adı altında her ay 10 milyon lira aldığı gündeme gelmiş, İBB Başkanı olarak Ekrem İmamoğlu'nun seçilmesinin ardından bu maddi yardımın kesildiği iddia edilmişti.