T24 Dış Haberler
Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülme operasyonunda Amerika'nın dahli olduğu iddiaları, yapılan açıklamalarla güçleniyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Sinvar'ı öldürdüğünü ilan ettikten sonra yaptığı bir açıklamada, “7 Ekim katliamlarından kısa bir süre sonra, Özel Operasyon personelini ve istihbarat uzmanlarımızı, Gazze'de saklanan Sinvar ve diğer Hamas liderlerini bulup takip etmek için İsrailli muadilleriyle birlikte çalışmaları için yönlendirdim” demesi dikkat çekti.
Hamas, Yahya Sinvar'ın ölümünü doğruladı; "Ateşkes şartlarında değişiklik yok" dedi
New York Times'ın haberine göre CIA, Sinvar ve diğer Hamas liderlerinin yer tespitinde büyük rol oynadı. Bu yıl yapılan bir röportajda ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Amerikan askeri ve istihbarat ajanslarının, Usame bin Ladin ve diğer teröristleri Irak ve Afganistan'da "avlama tecrübesinin", İsrailliler için faydalı olduğunu belirtmesi iddiaları güçlendirdi.
Pentagon Sözcüsü: Bu bir İsrail operasyonuydu
Pentagon sözcüsü Tümgeneral Patrick S. Ryder, Hamas liderinin öldürüldüğü operasyonda hiçbir ABD güçlerinin doğrudan yer almadığını söyledi. "Bu bir İsrail operasyonuydu" dedi. Ancak Amerikalı yetkililerin Sinvar'ın konumunu bulma konusunda İsrailli yetkililere yardımcı olduğuna dair beyanları durumu çelişkili bir hale sokuyor.
Haberde anlatıldığına göre, ABD Özel Operasyon güçleri tarafından kontrol edilen en az altı MQ-9 Reaper insansız hava aracının Sinvar'ın olduğu yerde keşif yapmasına rağmen sonuç olarak, en yüksek değerli hedef olan Sinwar'ı keşfeden, güney Gazze'de devriye gezen rastgele bir İsrail birimi oldu.
CIA' nın Yahya Sinvar'ın bulunduğu bölgeyi daralttığı, ve bu şekilde Hamas liderini yer değiştirmeye zorladığı anlaılıyor. He ne kadar Yahya Sinvar'ı öldüren bir İsrail ordusu devriyesi olsa da, iddiaya göre zemini hazırlayan CIA oldu.
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldüGerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
|