Hollandalı bilim insanı Emily Hoeft, Yunanistan basınına yaptığı değerlendirmede, Santorini adasındaki deprem ve yanardağ hareketliliğini yorumladı.
Yanardağın “yeniden şarj olduğunu” söyleyen Hoeft, "Kül emisyonu olması halinde, külün miktarına ve dağılımına bağlı olarak havacılık belli koşullar altında etkilenebilir. Küller ayrıca solunum sorunlarına da neden olabilir" açıklamasında bulundu.
Oregon Üniversitesi'nde jeofizikçi olan Hoeft, yıllardır Santorini adasındaki yanardağ üzerine çalışıyor.
Hoeft, Kathimerini’ye yaptığı açıklamada "Yanardağ yeniden şarj oldu. Veriler Santorini'den değil, kuzeydoğudan kaynaklanan olası bir derin kabuk magma hareketini gösteriyor. Küçük Anydros adasının bulunduğu kurak sırtın altında yer alıyor. Amorgos'a doğru olan bu hareket, kabuğu dışa doğru çeken büyük bir gerilim ve genişleme olduğu için meydana geliyor. Böylece magmanın kabuğun içine girmesi için alan yaratılmış oluyor. Bu senaryo gerçekleşmeden önce, Santorini'de son altı ay boyunca izlediğimiz küçük bir yanardağ şişmesi gözlemlemiştik. Ancak Anydros yakınlarındaki magmanın bu son hareketinin yarattığı depremlerin, Santorini adasının altındaki basıncı hafiflettiğini söyleyebilirim. Magma hareket ettiğinde yer kabuğunu kırar ve bu da küçük depremlere neden olur. Ancak aynı zamanda bölgede gerilim olduğu için, bazı faylar kendilerini yeniden ayarlamak için küçük hareketler yaparlar. Dolayısıyla, bu orta büyüklükteki depremlerin bazıları faylarla ve bölgedeki gerilme, çekme gerilmeleriyle ilgilidir. Bu da yoğun sismik ve volkanik faaliyetlere neden oluyor." ifadelerini kullandı.
En olası senaryo nedir?
Hoeft, "Anydro yakınlarındaki bu yanal magma enjeksiyonunun durma ihtimali var. Çoğu zaman volkanlar magmayı kabuğun içine doğru iter ve magma asla yüzeye çıkmaz. Aslında çoğu zaman bu gerçekleşir. Magmanın bu tümsek boyunca bir noktada yüzeye ulaşması için küçük bir şansımız var. Bunun şu anda gerçekleşmesi için en muhtemel yer Anchor Adası'nın güneybatısındaki deniz yatağı" değerlendirmesinde bulundu.
Hoeft, kül emisyonu olması halinde, külün miktarına ve dağılımına bağlı olarak havacılığın belirli koşullar altında etkilenebileceğini de ekleyerek, “Ancak şu anda önemli bir volkanik faaliyet olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Kül ayrıca solunum sorunlarına da neden olmaktadır. Ancak küçük bir ihtimal de olsa Kolumbo'da bir şeyler olabilir. Şu anda bu en olası senaryo gibi görünmüyor. Mevcut veri analizi, Santorini'de gözlemlenen zemin deformasyonunun azaldığını göstermektedir, ancak gelişimini değerlendirmek için sürekli izleme gereklidir” açıklamasında bulundu.
Günün öne çıkan haberleri...TIKLAYIN - TÜSİAD yöneticilerinin polis eşliğinde ifadeye götürülmesi gazete manşetlerinde! TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Mehmet Şimşek’in sessizliğinin nedeni şu üç şıktan hangisi? TIKLAYIN - Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var? TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz | Hukukun guguk olduğu bir soruşturma |