Kültür-Sanat

Salt Araştırma Fonları 2025 başvuruları başladı

İki aşamada tamamlanacak başvuru süreci sonucunda seçilen araştırma projelerinin her birine 70.000 TL'lik fon desteği sağlanacak

17 Ocak 2025 13:09

19. yüzyıldan günümüze Türkiye'de kent, toplum ve ekonomi ile 1950 sonrası sanat, mimarlık, tasarım alanlarında özgün belge edinimi ve araştırma hedefli projeleri teşvik eden Salt Araştırma Fonları'nın 2025 başvuruları 14 Ocak'ta başladı.

Salt Araştırma Fonları ile bu yıl, Garanti BBVA'nın iki ek fonuyla birlikte sekiz proje desteklenecek. Garanti BBVA Ekonomi Tarihi Fonu'yla, alandaki araştırmalara sürdürülebilir bir katkı sunulması amaçlanıyor.

2013'ten bu yana toplam 80 projeye dağıtılan fonlar, toplumsal dönüşümleri yansıtan yerel örnekleri disiplinlerarası ve çok yönlü bakış açılarıyla inceleyen, yeni kaynakları görünür kılan veya genelgeçer kanıların güncel bulgularla sorgulanmasına olanak tanıyan çalışmalara yönelik verildi. Kurumun arşiv koleksiyonlarını yorumlayacak veya uzun soluklu araştırmalarına eklemlenebilecek nitelikteki içerikler, değerlendirme aşamasında öncelikli yer alıyor.

İki aşamada tamamlanacak başvuru süreci sonucunda seçilen araştırma projelerinin her birine 70.000 TL'lik fon desteği sağlanacak. 17 Şubat Pazartesi saat 18.00'e kadar devam eden ön başvurular ile konu, dönem ve araştırma alanı bakımından içeriğin uygunluğu değerlendirilecek. Bu aşamayı geçen aday projeler için son başvuru tarihi 17 Mart Pazartesi; sonuçların duyuru tarihi 22 Nisan Salı.

Bu yılki değerlendirme süreci Dr. Özge Gençel (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Dr. Emre Gönlügür (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Doç. Dr. Kıvanç Karaman (Boğaziçi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşe Ozil (Sabancı Üniversitesi), Sezin Romi (Salt) ve Lorans Tanatar Baruh'un (Salt) yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütülecek. Desteklenen projelerin çıktıları, Aralık ayında düzenlenecek sunum programıyla kamunun yorum ve katkılarına açılacak.

Yapılan duyuruya göre başvurular, Salt Araştırma'nın odaklandığı şu alanlar temel alınarak hazırlanmalıdır:

  • Sanat araştırmaları, 1950'lerden günümüze Türkiye'nin kültür ortamı içerisinde kırılma anları oluşturan süreçlerin, kişi ve kurumların, sergi ve etkinliklerin incelenmesini kapsar. Sanat tarihinin farklı disiplinlerle birlikte okunup yorumlanmasını, yerel ve uluslararası bağlamda değerlendirilmesini ve mevcut kaynakların yeniden ele alınıp geliştirilmesini amaçlar.
  • Mimarlık ve tasarım araştırmaları, 1950'ler sonrası Türkiye'de mimari pratikler ile tasarım yaklaşımlarına ilişkin, basılı kaynakların dışında kalan veya mevcut kaynaklara özgün yaklaşımlar getiren içeriklere odaklanır. Tasarım nesnelerinden yapılı çevreye her türlü ölçek değerlendirilebilir.
  • Kent ve toplum araştırmaları, 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ve 20. yüzyıl Türkiye'sindeki toplumsal dönüşümleri detaylandıran çalışmalar ile kent araştırmalarını kapsar.
  • Ekonomi tarihi araştırmaları, 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ve 20. yüzyıl Türkiye'sindeki ekonomik dönüşümlere odaklanan çalışmaları içerir. Bu kapsamda ticaret ağları, sanayileşme, mali yapılar, tarım ekonomisi, sermaye birikimi ve küresel ekonomiyle entegrasyon gibi konular ele alınabilir. Ekonomi politikalarının toplumsal etkileri üzerine yapılan araştırmalar da kapsam dâhilindedir.

2013-2023 yıllarında desteklenen projelerin dökümünü içeren kitapçık bu bağlantıdan incelenebilir. Ayrıca Salt Araştırma Fonları kapsamında yayımlanan tüm yazılar Salt Blog'da okunabilir.

Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!



Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN |CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Aziz İhsan Aktaş ve 23 kişi tutuklandı

TIKLAYIN | Tolga Şardan yazdı: Komiser Kürşat'ın intiharının ardından “Moskova skandalı” çıktı!

TIKLAYIN | Vedat Milor hastalığını ve nedenini anlattı

TIKLAYIN | Ankara'da feci ölüm; otomobilden atladı, arkadan gelen aracın çarpmasıyla öldü

TIKLAYIN | Hakemlerin performansına tepki gösteren Hacıosmanoğlu, yüzde yüz zammı iptal etti: "Ayaklarınızı denk alın"

TIKLAYIN |  2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?