Kültür-Sanat

Şair Ferruh Tunç'tan üç yeni kitap birden

"Sepya'daki şiirler; sayısal teknoloji öncesi fotoğraf albümlerinin 'anı' ile 'tarih' arasındaki solgun yüzüyle, nice zaman sonra geri dönülen çocukluk ve gençlik mekanlarında geziniyor"

16 Kasım 2024 14:14

T24 Kültür Sanat

Şair Ferruh Tunç, Özerk Bahçe adlı yeni bir yayınevinin özel dizisinden sınırlı sayıda basılan Kaçış Rampası, Cehenneme Doğru ve Sepya adlı üç yeni kitabıyla şiir dünyasını selamladı. Hayati Misman, Zahit Büyükişliyen ve Artin Demirci tarafından resimlenen adlı kitapların tasarımı Emre Senan'a ait.

Tunç'un Dördüncü şiir kitabı Bir Cümle Olmaya Geldim'in (Everest, 2017) ardından, çeşitli dergilerde şiirleri yayımlanmıştı. 

Kitap tanıtımlarından:

Cehenneme Doğru

Cehenneme Doğru, şairin 2011 yılında yayımlandığında büyük ilgi gören ve aynı yılın Ceyhun Atuf Kansu ve Behçet Necatigil şiir ödüllerine değer bulunan Melez Zamanlar adlı kitapla yakınlıklar taşıyor.

Ferruh Tunç, bu kitapta da çağdaş şiir sözlüğümüzü genişleten bir güncellik, somut bir yaşamsallık ve özgüvenli bir serbestlikle yazmayı; bu sırada ironiyi ve lirizmi ustalıkla kullanmayı; dünyanın farklı coğrafyalarında gezinmeyi ve şiirin "iyi şiir" adı altında ezoterikleştirilmesine karşı bir duruş sergilemeyi sürdürüyor.

Kaçış Rampası

Kaçış Rampası'nda Büyük ölçüde evlere kapandığımız Covid - 19 salgını yıllarında yazılmış olan şiirleri yer alıyor.

"Salt bilgi"nin şaşkınlık, yetersizlik ve aldatıcılığının telafisinin, birbirine yakınlaşan felsefe ve sanatta arandığı bu "olağandışı günler" şiirlerinin mekanlarını ev içleri olduğu kadar, pencerelerden bakılan sokaklar, gidilemeyen meydanlar, insansız kumsallar, saklı bahçeler ve uzak ormanlar oluşturuyor.

Sepya

Sepya'daki şiirler; sayısal teknoloji öncesi fotoğraf albümlerinin "anı" ile "tarih" arasındaki solgun yüzüyle, nice zaman sonra geri dönülen çocukluk ve gençlik mekanlarında geziniyor. Unutmakla hatırlamak arasında bir gelgite de dönüşen bu "nostos" ya da "sıla-i rahim" duyarlığı; klasik liriklerden hafif caza, oradan epik-çobanıl övgülere varan içten, yaşamsal bir şiir deneyimi sunuyor.  

TIKLAYIN |  Şair Ferruh Tunç: Şiir, ayarı bozulan söze mihenktir, az duyulduğuna bakmayın

TIKLAYIN | Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü'nü Ferruh Tunç kazandı

Ferruh Tunç kimdir?

1958 yılında Gazipaşa'da doğan Ferruh Tunç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İktisat ve Maliye Bölümü'nü bitirdi. Maliye Müfettişi olarak başladığı çalışma yaşamını, ağırlıklı olarak uluslararası denetim ve danışmanlık şirketlerinde sürdürdü. Maliye Teftiş Kurulu'ndan sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkan Yardımcılığı'na atandı. Daha sonra Yeminli Mali Müşavir olarak çalışırken 2009 yılında KPMG'nin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirildi.

Ferruh Tunç'un ilk şiirleri doksanlı yılların başlarında Adam Sanat dergisinde yayımlandı. Broy, Yeni Biçem, Edebiyat ve Eleştiri, Varoş, Papirüs, Mecaz, İmge-Öykü, Varlık şiirlerinin yayımlandığı öteki dergilerdi. İlk kitabı Şehrin Eski Yolcusu (Ümit Yayıncılık) ilgiyle karşılandı. İlk sayısında bu yana sürekli olarak Sözcükler dergisinde yazıyor.

İkinci Yeni akımının sembol ismi Cemal Süreya'da Mülkiye'yi bitirdikten sonra Maliye Teftiş Kurulu'nda çalışma hayatına başlamış, Darphane Genel Müdürlüğü'nü de içeren bürokratik kariyerinin yanı sıra şiire getirdiği yeni solukla Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olmuştu. 9 Ocak 1990'da, henüz 59 yaşındayken kaybettiğimiz Süreya, portre yazıları ve denemeleriyle düz yazı alanında da önemli yapıtlara imza atmıştı.


Eserleri infial yaratan Sayna Soleimanpour: Ben neden kadın cinayetlerini güzelleyeyim?



 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Mike Tyson-Jake Paul maçının kazananı belli oldu!

TIKLAYIN | Galatasaray'dan tarihe geçecek Osimhen harekâtı!

TIKLAYIN | Güzelliğiyle EuroLeague maçına damga vurmuştu: İsmi ve sosyal medya hesabı ortaya çıktı

TIKLAYIN | Yenidoğan skandalında “Galatasaray maçı” yüzsüzlüğü ve yeni perde: Denetim ve dinleme yapılırken bebekler öldü, müdahale edilmedi!

TIKLAYIN | Asgari ücrette pazarlık oranı belli oldu