Erişkin kanserlerindeki kadar hızlı olmasa da çocukluk çağı kanserlerinde her 10 yılda bir yüzde 1'lik bir artış yaşandığını söyleyen çocuk onkoloji uzmanı ve eski Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk "Türkiye'de 0-19 yaş grubu çocuk ve ergenlerde her yıl 4.500 yeni kanser teşhisi konuluyor. Toplamda dünyada her yıl 400 bin çocuk ve genç kansere yakalanıyor. Bu ortalama 20 uçak dolusu çocuk ediyor" dedi.
Türkiye gazetesinden Ziynet Kocabıyık'ın haberine göre çocuk kanserlerinin yetişkin kanserlerinden farklı olarak daha çok genetik sebeplerden kaynaklandığını aktaran Prof. Dr. Kutluk, kanser türlerinde de farklılık yaşandığına işaret ederek "Bütün çocuk kanserlerinin üçte birini lösemiler oluşturuyor. İkinci sırayı tüm tümörlerin yüzde 20'sini oluşturan beyin ve sinir sistemi tümörleri alıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 12 ile lenfomalar var. Diğer sık görülen tümörler ise Nöroblastom (sempatik sinir sisteminin tümörleri), böbrek, yumuşak doku, kemik, germ hücreli tümörler ile göz ve karaciğer tümörleri" diye açıkladı.
"Türkiye'nin çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 70-72"
Çocukluk çağı kanserlerinin önemli derecede tedavi edilebilir hastalıklar hâline geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kutluk "Öte yandan tedavinin olmazsa olmazı, doğru zamanda, doğru tedavinin uygulanmasıdır. Erken teşhis ise başarı şansını daha da arttırmaktadır. Başarı için sadece iyi bir onkoloji uzmanının olması yetmez. Multidisipliner tedavi verebilen bir ekip, ilaca tam ulaşım gereklidir. Bunlar bir ülkenin ekonomik gelişmiş seviyesinin sonucudur. Orta üst gelişmişlik seviyesinde bir ülke olarak Türkiye'nin çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 70-72'dir. Bu da iyi bir başarıdır. Dünyada yapılan bütün tedaviler Türkiye'de de yapılıyor. Artık kanser tedavisi için yurt dışına gitmek gerekmiyor. Hem özel hastanelerimize hem de kamuya yurt dışından hasta kanser tedavisi için geliyor" dedi.
Gelişmiş ülkelerde çocukluk kanserinde yaşam şansının yüzde 80'leri aştığını fakat gelir düzeyi düşük bazı ülkelerde bu oranın yüzde 20'lere kadar inebildiğini belirten Prof. Dr. Kutluk "Son 20 senede alınan önemli mesafe ve bugün gelinen noktada tedavi başarısının yüzde 80'leri aşması, gelecekte daha iyi yerlere varacağımızın en önemli kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Günün öne çıkan haberleri...TIKLAYIN - İstanbul dahil çok sayıda il ve ilçede eğitime kar engeli! TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz | Savcılar, hâkimlerin amiri olmuş! TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Türkiye'ye Japonya'dan çuval çuval inci gelmesinin sırrı ortaya çıktı |