T24 Haber Merkezi
Gazeteci yazar Murat Yetkin, "Rusya yalnız Almanya değil NATO’yla oynuyor: sadece casusluk krizi mi?" başlıklı yazısında Berlin ile Kremlin arasındaki, üst düzey Alman askeri yetkililerin Kiev toplantısının ifşa edilmesi krizini yazdı.
Rus kamu yayıncısı Russia Today’in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan tarafından yapılan ifşaatlardaki 38 dakikalık ses kaydında Alman subayların Ukrayna’ya sevk edecekleri Taurus seyir füzeleriyle Rusya’yı ilhak edilmiş Kırım’a bağlayan Kerç köprüsünü havaya uçurma planları yaptığı duyuluyordu.
Kaydın önce yapay zekâ tarafından üretilmiş olabileceğinin düşünüldüğünü ancak Almanya Federal Meclis İstihbarat Kontrol Komitesi Başkan Yardımcısı Roderich Kiesewetter'in olayın gerçek olduğunu açıklamasının ardından durumun anlaşıldığını yazan Yetkin, yazısının "Almanya sıkıntıda" başlıklı ilgili kısmında şunları yazdı:
"Almanya Başbakanı Olaf Scholz, olayın kısa sürede açığa çıkarılması için bir soruşturma başlattığını açıkladı.
Zaten 19 Şubat’ta Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz ve Hava Kuvvetlerinin Harekât ve Eğitim Başkanı Tuğgeneral Frank Graeffe’nin ile Hava Kuvvetleri yetkilisi arasında yapıldığı anlaşılan görüşmenin kayıt metninde Scholz’un da adı geçiyordu. Gerhartz’ın Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Taurus füzelerinin Ukrayna’da kullanılması ihtimalinin değerlendireceği bir toplantı planlanmıştı. Bu hazırlık görüşmesi niteliğindeydi. Scholz henüz uzak duruyordu ama ikna edilmesi de mümkündü.
İş bu noktadan sonra daha da tuhaflaşıyordu. Hava Kuvvetleri Harekât Başkanı o sırada Singapur’daydı ve Komutanıyla, ABD Merkezli dijital iletişim devi Sisco’nun (zoom gibi) WebEx konferans sistemi üzerinden konuşuyorlardı. İstihbaratçı bir kaynağım bundan yıllar önce bana “Sosyal medyada, e-postada yazdığınız her şeyi, Taksim’deki dev ekranda yayınlıyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz” demişti. NATO’nun en önemli güçlerinden Almanya’nın Hava Kuvvetleri Komutanı yüksek gizlilik derecesindeki toplantısını zoom üzerinden yapmaması gerektiğini düşünmemiş olabilir miydi?"
Hibrit saldırı deyimi ne anlama geliyor?
Almanya'nın konuya sadece bir casusluk olayı olarak bakmadığını yazan Yetkin, Savunma Bakanı Pistorius’un sözlerinin iki boyutu olduğunu ifade etti:
"Birincisi, olayın ne olduğunu açıklamak yerine ülkenin birlik ve bütünlüğüne saldırı kalkanına sarılmak anlaşılan evrensel; Türkiye ya da Almanya fark etmiyor ve gerçekten işin içinde başka şeyler olduğunu akla getiriyor.
İkincisi, Pistorius “Hibrit saldırı” deyimini kullanıyor. Böylelikle Rus Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’a atfen “Gerasimov Doktrini” olarak bilinen “Hibrit Savaş” kavramına gönderme yapıyor. Gerasimov 2013’teki bir makalesinde artık savaş ve barış arasındaki sınırların belirsizleşmeye başladığını, gelecekteki savaşların harp ilan edilmeden yaşanacağını ve siber imkânlardan ekonomik baskıya kadar değişen araçlarla sürdürüleceğini iddia etmişti."
Sızıntıyla ilgili üç soru
Yetkin, sızıntıyla ilgili şu üç soruyu gündeme getirdi:
"1- ABD etkisiyle Almanya’yı Rusya’yla daha fazla karşı karşıya bırakmak istemeyen asker ve bürokratlar bu bilgiyi kasıtlı olarak sızdırmış, ya da Rusların eline geçebilecek yollardan ilerlemiş olabilir mi?
2- Rusya’nın Alman sistemi içinde derinlemesine casusluk yapacak kapasitede ajanları bulunabilir mi? CIA Başkanı William Burns geçenlerdeki makalesinde, dijital çağda tahminlerin aksine insan faktörünün (humint) değerinin arttığını söylüyordu. Daha geçenlerde bir ABD Büyükelçisinin Küba hesabına casusluk yaptığı ortaya çıkmadı mı?
3- Rusya NATO askeri sistemine bu şekilde girebiliyorsa, bu durum Türkiye dahil bütün NATO üyelerinin askeri sırlarına tehdit oluşturuyor mu?"
Yazının tamamını okumak için tıklayın.