T24 Haber Merkezi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), temmuz ayı toplantısında faizleri düşürme kararı aldı. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 24 seviyesindeki politika faizinin yaklaşık 4 puan düşerek yüzde 20'ye gerilemesiydi. 2015'ten bu yana ilk kez politika faizinde indirime giden Merkez Bankası da beklentilerin biraz üzerine çıkarak politika faizini yüzde 24'ten 19.75'e çekti.
TIKLAYIN - Uzmanlar, yönetim değişikliği sonrası Merkez Bankası’nın ilk faiz kararını nasıl değerlendirdi?
Eski Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, görev süresinin bitmesine 10 ay kala, 6 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınmış; yerine Murat Uysal getirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik"ifadesini kullanırken; Merkez Bankası'nda yaşanan görev değişikliği, kurumun bağımsızlığına dair bir süredir devam eden eleştirileri ve kaygıları artırmıştı. PPK, Merkez Bankası'nda yaşanan yönetim değişikliğinin ardından ilk kez toplandı.
Dolar/TL, Merkez Bankası kararının ardından anlık olarak 5.7681'e kadar çıksa da daha sonrasında 5.6525'e kadar gerileyerek günün en düşük seviyesini gördü. Kur, şu anda (TSİ 16:20) 5.67 seviyesinde seyrediyor.
İşte faiz indiriminin yapıldığı PPK toplantısının ardından Merkez'den yapılan açıklama:
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini göstermektedir. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.
Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma olasılığı güçlenmiştir. Bu durum, gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.
Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
TIKLAYIN - Merkez Bankası'nın faiz indirme kararına dolar/TL ne tepki verdi?
Merkez Bankası Başkanı görevden alınmıştıGörev süresinin bitmesine yaklaşık 10 ay olan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 6 Temmuz 2019 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevinden alınmıştı. Çetinkaya'nın yerine yardımcısı Murat Uysal, Cumhurbaşkanlığı kararıyla atanmıştı. |