Kobani davası avukatlarından Çiğdem Kozan, istinaf dilekçesi için gerekçeli kararın yazılmasını beklediklerini söyleyerek, "Ortada bir suç olmadığı çok açık, istinaf sürecinde tüm cezaların kaldırılması gerekir" dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani Davası'na ilişkin yaptığı açıklamada istinaf ve temyiz sürecini hatırlatmıştı.
Yargılamanın bir kurgu üzerine ilerlediğini dile getiren davanın avukatlarından Çiğdem Kozan, 6-8 Ekim olayları olarak anılan süreçte yaşamını yitiren kişilerin çoğunluğunun HDP'li olduğunu hatırlattı.
Mahkeme sürecinde, "yaşamını yitirenlerin HDP'nin yaptığı sosyal medya paylaşımları ile alakalı olmadığını en başından beri paramiliter karanlık güçlerin süreci bulandırdığını" anlattıklarını belirten Kozan, "Dosyada maktul olarak yer alanların çoğu HDP'li ya IŞİD tarafından ya HÜDA-PAR tarafından katledilmiş. Bunları mahkemede tek tek anlattık" diye konuştu.
İstinaf süreci için gerekçeli kararın yazılmasını beklediklerini söyleyen Kozan, "Bu yargılama HDP'li siyasetçileri tasfiye etmek, hapishanelerde tutmak ve HDP'yi de bu dosyayı gerekçe ederek kapatmak amacıyla kurgulandı" dedi.
HDP'nin attığı tweetlerin demokratik protesto çağrısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile tespit edildiğini dile getiren Kozan, "Zorlama yolla üretilen gizli tanıklar üzerinden yargılama yapılmaya çalışıldı. Verilen cezalar Kürt halkına ve Kürtlerle dayanışma gösterenlere verildi. Ortada bir suç olmadığı çok açık, istinaf sürecinde tüm cezaların kaldırılması gerekir. Ancak bizler bunun yalnızca hukuki yargılama yapılırsa mümkün olduğunu, siyaseten yürütülen yargılamalarla mümkün olmadığını biliyoruz." dedi.
Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu. 10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı. Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti. TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! TIKLAYIN - Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi? TIKLAYIN - Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az TIKLAYIN - Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok! TIKLAYIN - Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz TIKLAYIN - Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: "Hayırlı olsun" TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı TIKLAYIN - Kobani kararlarına CHP'den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı
|