T24 Haber Merkezi
Gazeteci Timur Soykan, Birgün’deki bugünkü yazısında, İstanbul Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’ne getirilip, ihracat beyannamelerinde 24 ayar altın levha olduğu ve Dubai’ye götürüleceği belirtilen 755,5 milyon lira değerinde toplam 326 kilo “altın levhalar” ile ilgili yaşanan dikkat çekici bir olayı aktardı. Altın olarak kaydedilen ancak güvenlik bölgesinden geçerken pirinç olduğundan şüphe edilen çantalardan birinin, inceleme için darphaneye götürülürken yolda değiştirildiği iddia ediliyor. Gümrük Müdür Yardımcısı Abdulhakim S.’nin bu çantaları söz konousu mücevher şirketi için çıkartmaya çalıştığını öne sürülüyor.
Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü hakkında Birgün gazetesinden Timur Soykan'ın dün yayımlanan köşesinde aktardığı "Pirinç levhaların yolda altın levhalarla değiştirildi" başlıklı haberlere ilişkin açıklama yaptı, iddiaları yalanladı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yapılan haberlerin dezenformasyon olduğu belirtilerek, “Bugün Birgün gazetesinden Timur Soykan imzası ile yayınlanan; maksatlı, karalayıcı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü birimlerimizin kaçakçılık ve yasa dışı ticari faaliyetlere karşı sürdürdüğü yoğun çabalarına kara çalmayı hedefleyen ‘Sahte altınla kara para dümeni’ başlıklı haber ve gazeteci Uğur Dündar’ın sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği dezenformasyona karşı kamuoyumuzun bilgisine; Ticaret Bakanlığı olarak gümrüklerdeki kaçakçılık ve yasa dışı ticari faaliyetlere karşı mücadelemiz kararlılıkla sürmektedir. Birgün gazetesinin İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğümüzü hedef alan ve gerçek dışı bilgiler içeren haberinde gündeme getirdiği “pirinç levhaların yolda altın levhalarla değiştirildiği” iddiası maksatlı, karalayıcı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüzün kaçakçılık ve yasa dışı ticari faaliyetlere karşı ülkemiz çapında yürüttüğü kararlı mücadeleyi zedeleyici bir algı operasyonudur” ifadelerine yer verildi. |
Timur Soykan bu olayı özetle şöyle aktardı:
"Hera Diamond Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin dört kuryesi 26 Temmuz 2024 günü 6 kap eşyayı İstanbul Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’ne getirdi. İhracat beyannamelerinde bu eşyaların 24 ayar altın levha olduğu ve Dubai’ye götürüldüğü belirtildi. Toplam 326 kilo ‘altın levhalar’ için 755 milyon 500 bin TL’lik ihracat faturası beyan edildi.
X-Ray cihazından mühürlü çantaları geçiren iki Gümrük Muhafaza memuru, bir gariplik fark etti. Altın, X-Ray’den geçirilirken sarı renk verirdi ancak bu rulolar ekranda mavi renkte görünüyordu. Altın olmadığı şüphesi artınca Gümrük Müdürü’nün talimatıyla 6 çantanın da Darphane’ye gönderilip analiz edilmesi için tutanak tutuldu.
30 Temmuz 2024 günü çantalardan 5’i ambarda bırakılırken sadece bir çanta altın olup olmadığının anlaşılması için muhafaza memuru Ahmet Ö. eşliğinde Darphane’ye gönderildi. Çantadaki eşya 24 ayar altın olarak tespit edilmişti. Ama şirketin bir gün sonra yaptığı hamle daha da şaşırtıcıydı. Hera Diamond Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret A.Ş. diğer beş çantadaki eşyanın altın değil pirinç levha olduğunu beyan etti. Dilekçede sorumlu ayar evinde yapılan bir hata sonucu pirinç levhaların altın levha olarak beyan edildiği savunuluyordu. Büyük bir soru işaretiydi. Şirket tüm beyannameleri iptal edip kendisine iadesini istemişti.
Bazı kısım amirleri Gümrük Müdür Yardımcısı Abdulhakim S.’nin bu çantaları şirket için çıkartmaya çalıştığını öne sürüyordu. Ayrıca incelemeye gönderilen çantadaki eşyanın yolda değiştirildiği, pirinç levha yerine altın levha konularak Darphane’ye götürüldüğünü iddia ettiler.
Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı 1 Ağustos 2024 tarihinde inceleme başlattı ve iki müfettiş görevlendirildi.
Peki, 5 çantadaki pirinç levha sehven altın levha olarak beyan edildiyse Darphane gönderilen çantadaki eşya nasıl 24 ayar altın çıktı?
Müfettişler, İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü’nde çantanın Darphane’ye gönderilmeden önce açıldığı kamera görüntülerini inceledi. 190 milyon TL’lik altın levha bulunduğu beyan edilen çanta açıldıktan sonra bazı rulolar dağılmış ve tekrar toplanmaya çalışılmıştı. Bu sırada bir bantlama yapılmamıştı. Üzerine basılarak rulolar çantaya sokulmuştu. 30 Temmuz 2024 günü Darphane’deki analiz öncesi görüntüler incelendiğinde büyük fark vardı. Çantadan çıkan 6 rulonun alt ve üst yüzeylerinde bantlama vardı. Nizami ve yan yüzeyleri de bantlıydı.
Müfettişlerin raporunda şöyle deniliyordu: “6 kap eşyadan sadece açılan 1 kap eşyanın altın olup diğerlerinin olmaması makul ve kabul edilir bir durum değildir. Firmanın ambarda bırakılan kaplar için düzeltme dilekçesi vermesinin nedeni; Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nün olaya müdahil olmasıdır. Çünkü bu eşyanın, darphaneye gönderileceği ve altın olmadığının ortaya çıkacağı kesindi.”
Yazının tamamı için tıklayın.
"Doğal gıdaya ulaşmanın bir yolu var!" |