Çevre örgütü Greenpeace, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 termik santrale baca filtresi takma zorunluluğunun iki buçuk yıl ertelenmesini öngören kanunu veto etmesiyle ilgili, “Bu veto kararı, kirli enerjiden çıkışın sonu, Türkiye’de enerji dönüşümünün dönüm noktası olmalıdır” dedi.
Greenpeace avukatı Deniz Bayram, zehir saçan termik santrallerin çevrede yaşayan halk daha fazla zehirlenmeden kapatılmasını istedi. Greenpeace tarafından paylaşılan açıklama şöyle: “Türkiye’de 15’ten fazla termik santralin 2.5 yıl daha zehir saçmasına izin veren yasanın vetosu umuyoruz Türkiye’de kirli enerjinin de sonu olur. Vetonun gerekçesi olan Anayasa’nın 56. Maddesi sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı, bu yasanın tekrar gündeme gelmesinin önünü kesmektedir. 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla filtre, kül barajı gibi çevre yatırımlarını yapmamış santrallerin faaliyetlerinin durdurulması gerekmektedir. Greenpeace olarak yıllardır zehir saçan bu santrallerin, bulunduğu bölgede yaşayan halk daha fazla zehirlenmeden, faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz. Bu veto kararı, kirli enerjiden çıkışın sonu, Türkiye’de enerji dönüşümünün dönüm noktası olmalıdır.”
TIKLAYIN - Milletvekilleri, iklim krizi mücadelesini yarı yolda mı bıraktı?
-
Çanakkale / ÇAN 18 Mart Termik Santrali
-
Şırnak / Silopi Termik Santrali
-
Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
-
Karabük / Kardemir Termik Santrali
-
Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
-
Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
-
Manisa / Soma A Termik Santrali
-
Manisa / Soma B Termik Santrali
-
Sivas / Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler)
-
Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali
-
Ankara / Çayırhan Termik Santrali
-
Muğla / Yeniköy Termik Santrali
-
Muğla / Kemerköy Termik Santrali
-
Muğla / Yatağan Termik Santrali
-
Bursa / Orhaneli Termik Santrali
- Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali
Greenpeace Akdeniz, temmuz ayında söz konusu 15 santralden ikisinin yer aldığı Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek’te yaptığı 24 saatlik hava ölçümü sonucu hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katı çıktı olduğunu ortaya çıkarmıştı.