Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanırken, Sözcü TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal, yeni bir skandalı gündeme getirdi. Bazı bakanlık ve devlet kurumlarının isimlerini tek tek sayan Fatih Portakal, iktidara "bu bakanlık ve kurumların dijital güvenliğini İsrail mi sağlıyor" diye sordu.
İsrailli bir şirketin Türkiye'deki bazı bakanlık ve devlet kurumlarının güvenliğini sağladığı ileri sürüldü. Sözcü TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal bu bakanlık ve kurumları sıralayarak iktidara böyle seslendi;
“Hiç garibinize gitmiyor mu neden iktidar İsrail'le ticaret konusunda hiçbir açıklama yapmıyor... Metin Cihan bunu belgeleriyle ortaya koydu artık iddia demek de gereksiz.
Bunlar yalan olsa çıkar açıklarlar, yalan derler. Neden konuşmuyorsunuz beyler... Buradan zorluyorum sizi muhalefet zorluyor, toplumsal baskı olarak insanlar zorluyor, ben gazeteci olarak zorluyorum.
Ben tabii ki Rüya hanım gibi soru soramam size ama Fatih Portakal gibi sorabilirim, her konuda konuşuyorsunuz bu konuda neden konuşmuyorsunuz?
İsrail'le ticaretle ilgili henüz bir açıklama yapmadı iktidar. Peki İsrail Türkiye'nin güvenliğini mi sağlıyor? Metin Cihan yine belgeleri ortaya koydu.
Tel Aviv merkezli bir İsrail şirketi eğer doğruysa bu; Genelkurmay Başkanlığı'nın Hazine'nin, Dışişleri'nin, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, Sayıştay'ın, BDDK'nın, TSE'nin İŞKUR'un, Devlet Hava Meydanları'nın ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile YÖK'ün dijital koruma sistemlerini, güvenliğini sağlıyor.
Bu doğru mu? Bunun açıklamasını yapacaksınız, bu kadar basit ama demek ki yapmışsınız ki bir şey diyemiyorsunuz, yazık. Bunu açıklamak zorundasınız..."
Ne olmuştu?Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs'ta tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışı sağlanana kadar Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı. Daha önce 9 Nisan'da 54 ürün grubuna ticaret yasağı getirilmişti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan'da Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı. |
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldüGerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
|