T24 Haber Merkezi
Ünlü oyuncu Elçin Sangu, yaklaşık 30 yıldır yayın yapan ancak RTÜK tarafından karasal yayını engellenen Açık Radyo'nun kapatılmasına tepki göstererek, "Bu tür kapatma girişimleri toplumun çok sesliliğini zayıflatmakta ve bireylerin kendilerini ifade etme hakkını tehdit etmektedir. Bu tür yasaklar, otoriterliğin karakteristik bir özelliği olarak kabul edilir ve demokratik değerlere ters düşer" dedi.
1995 yılından itibaren yayın yapan ve önümüzdeki ay 30. yayın yaşını kutlamaya hazırlanan Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından iptal edildi.
Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, "Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok" açıklamasını yaptı
Fotoğraf: T24-Can Öztürk
Kamuoyunca Açık Radyo'nun kapatılmasına tepkiler sürerken, bir tepki de oyuncu Elçin Sangu'dan geldi.
Sangu, X hesabından şunları yazdı:
"Genel olarak hoşlanmadığını yasaklama, toplumun belirli gruplarını veya görüşlerini dışlama eğilimlerini ifade eder. Kapatma, sadece bir radyo istasyonunu değil, aynı zamanda toplumun çeşitli kesimlerinin ifade özgürlüğünü ve katılımını da kısıtlar. Bu tür yasaklar, otoriterliğin karakteristik bir özelliği olarak kabul edilir ve demokratik değerlere ters düşer.
Yani Türkiye'de Açık Radyo'nun kapatılması, ifade özgürlüğü, demokratik katılım ve yerel seslerin temsil açısından kritik öneme sahiptir. Bu tür kapatma girişimleri toplumun çok sesliliğini zayıflatmakta ve bireylerin kendilerini ifade etme hakkını tehdit etmektedir. Özgür ve bağımsız medya, demokratik bir toplumun temel taşlarındandır ve bu nedenle korunması gereken bir değer olarak değerlendirilmelidir."
Ne olmuştu?
24 Nisan'da "Açık Gazete" programında kullanılan "Ermeni soykırımı" ifadesi nedeniyle Açık Radyo'ya 5 kez program durdurma cezası veren RTÜK, karara uyulmadığı gerekçesiyle radyonun lisansını iptal kararı almıştı.
RTÜK tarafından Açık Radyo'ya verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.
RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Açık Radyo’nun lisansının iptal edildiğini duyurduğu açıklamasında, “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” ifadelerini kullanmıştı.
Açık Radyo, yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karara ve yayın lisansının iptali kararını da ayrıca yargıya taşıyacak. Yürütmeyi durdurma kararı verilen dosyaya paralel olarak RTÜK’ün bu kararının da yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilecek. Yargıdan çıkacak karar Açık Radyo’nun kaderini belirleyecek. Açık Radyo, yeni bir yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa mevcut frekansını ve ismini kullanarak yayın yapamayacak.
'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey |