Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısır'da: Arap dünyası iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz, Arap Ligi ve Sisi'nin ziyareti son derece önemli

"Sadece Arap Ligi'ndeki bu toplantıya katılmamız değil, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ülkemizi ziyareti de güçlenen ilişkilerimizin önemli bir göstergesidir"

11 Eylül 2024 03:24

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ve Türk vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin, "Bu olay, İsrail'in barıştan yana olanları dahi hedef aldığını açıkça göstermiştir. Bu cinayetin tabii ki hukuki açıdan da takipçisi olacağız." dedi.

Bakan Fidan, Arap Birliği 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyinin (DBK) toplantısına katılmak üzere gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'den ayrılmadan önce AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kahire'de bu toplantıya davet edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Fidan, "13 yıllık bir aradan sonra ilk kez böyle bir buluşma gerçekleşti. Arap ülkelerinin büyük çoğunluğuyla ikili ilişkilerimiz gayet iyi durumda. Biz sadece komşularımızla değil, Arap dünyasındaki tüm ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Arap Ligi, bu bağlamda bizim için son derece önemli bir organizasyon." ifadesini kullandı.

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika vizyonu doğrultusunda, Arap dünyasıyla ilişkileri daha da geliştirme konusunda, özellikle son yıllarda önemli mesafe katettiklerini belirterek, şimdi bunun meyvelerini topladıklarının altını çizdi.

Bu durumdan karşılıklı olarak faydalandıklarını kaydeden Fidan, "Siyasi olarak da ekonomik olarak da terörle mücadele konusunda da çeşitli kazanımlar elde ediyoruz." dedi.

Bakan Fidan, ilişkilerin gelişmesinin yatırımlar ve turizm başta olmak üzere, iş dünyasına büyük kazanımlar getirdiğine dikkati çekerek, "Sadece Arap Ligi'ndeki bu toplantıya katılmamız değil, Mısır Cumhurbaşkanı (Abdulfettah es) Sisi'nin ülkemizi ziyareti de güçlenen ilişkilerimizin önemli bir göstergesidir." şeklinde konuştu.

"Bakan Fidan konuşurken Suriye heyeti salonu terk etti" iddiası | Dışişleri kaynakları: Suriye heyetinden temsilci konuşmayı takip etti

Dışişleri Bakanı Hakan FidanTürkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Devletleri Ligi 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. Bakan Fidan, toplantıda İngilizce olarak bir hitapta bulundu. T24'e bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bakan Fidan'ın hitabını izleyenler arasında bir Suriye heyeti temsilcisinin de bulunduğunu aktardı. Dubai merkezli Al Arabiya, Bakan Fidan'ın hitap için isminin anons edildiği sırada Suriye heyetinin salondan ayrıldığını yazmış ve heyetin salondan çıktığını gösterdiği iddia edilen bir video paylaşmıştı. 

"Arap Ligi ile yeniden başlattığımız işbirliğinin çok yararlı olacağına inanıyoruz"

Sonuçta bugün bulundukları noktaya geldiklerini kaydeden Fidan, "Türkiye, bölgesinde ve tüm coğrafyalarda istikrar ve barışın tesisinden yanadır. Bu zor dönemde, Arap Ligi ile yeniden başlattığımız işbirliğinin çok yararlı olacağına inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Fidan, Kahire'deki toplantıda, başta Gazze olmak üzere tüm ülkeler için önem arz eden konuları ele aldıklarını belirterek, "Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için birlikte hareket etmek zorunda, Müslüman ülkelere, tabii ki daha da büyük bir sorumluluk düşüyor. İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ligi, D-8 gibi platformların tümünü, Filistinlilerin haklarını savunmak için kullanmalıyız." dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Ligi toplantısında konuştu: Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız

Erdoğan ve Sisi'den tarihî buluşma: Bizzat karşılama, Saray balkonunda poz, aynı makam aracında yolculuk ve "Rabia"lı uğurlama...

 

"İİT'nin acilen toplanması için çalışıyoruz"

Bakan Fidan, öte yandan Kahire'de yaptığı önemli ikili görüşmelere ilişkin detaylar da paylaştı.

Fidan, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Gymnich toplantısı vesilesiyle gündeme getirdikleri konuların takibini yaptıklarını, Türkiye-AB ilişkilerinde gelecek dönemin yol haritasını görüştüklerini ve yapılabilecek üst düzey ziyaret ve görüşmeleri ele aldıklarını söyledi.

Öte yandan Suudi Arabistan, Tunus ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla da görüştüklerini dile getiren Fidan, başlıca gündem maddelerinin Gazze'deki durum olduğunu, Filistin'deki soykırımı durdurmak için atılabilecek adımları ele aldıklarını anlattı.

Bakan Fidan, "Cumhurbaşkanı'mızın da açıkladığı gibi, İİT'nin acilen toplanması için çalışıyoruz. Bu konuyu da muhataplarımla görüştük." dedi.

 Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerince öldürüldü: Dışişleri "Kasıtlı biçimde hedef alınmış olabilir" dedi, ABD ve İsrail'den ilk açıklamalar geldi

"Bu cinayetin hukuki açıdan da takipçisi olacağız"

Gazze'de yaşananların vicdan sahibi herkesi derinden üzdüğünü vurgulayan Fidan, İsrail askerlerince öldürülen Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet diledi.

Fidan, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak, "Bu olay, İsrail'in barıştan yana olanları dahi hedef aldığını açıkça göstermiştir. Bu cinayetin tabii ki hukuki açıdan da takipçisi olacağız. Ayşenur kardeşimizin, kederli ailesinin acılarını da paylaşıyorum." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail askerlerince başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı​​​​​​​ aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş" açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'dan New York'a doğru yola çıkmak üzere ayrılırken, İsrail askerlerince öldürülen Eygi ile ilgili soruyu yanıtladı.

Biden, İsrail'in Eygi'nin öldürülmesini kabul etmesiyle ilgili yorumunu soran basın mensubuna, konuyla ilgili daha detaylı bilgi aldığını belirterek, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş. Halen bu konu üzerine çalışıyorum" değerlendirmesini yaptı. (AA)

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. (AA)

İsrail askeri keskin nişancı tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi: Aydınlı, sosyalist, üniversiteden mezun olur olmaz Batı Şeria'ya gitti

Ayşenur Ezgi Eygi için Batı Şeria'da cenaze töreni; naaşı Filistin bayrağı ile sarıldı

 

Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez davet edildi

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Devletleri Ligi 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katıldı. Bakan Fidan, konsey toplantısı açılış oturumunda hitapta bulundu. Bakan Fidan, konuşmasına Türk-Arap ilişkilerine ve Gazze'deki savaşa değindi. Fidan, "Arap ve Müslüman dünyasındaki bölünmeler dış müdahaleler ve manipülasyona kapı açmış oldu. Bunun devam etmesine artık izin veremeyiz" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Ligi toplantısında konuştu: Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız

Anadolu Ajansı'na toplantıdan önce konuşan uzmanlar, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle yürüttüğü normalleşme süreçlerinin geldiği bir aşamanın sonucu olarak 2011'den sonra ilk kez toplantıya çağrıldığına dikkati çekti.

Arap Birliği yıllar boyunca Türkiye'nin bölgedeki rolünü, özellikle de Suriye, Libya ve Somali'deki askeri operasyonlarını sık sık kınamıştı. Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi toplantılarında 2018 yılından itibaren Türkiye'nin Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı iddiasıyla bazı aleyhte kararlar alınmıştı. 

MEE'ye konuşan kaynaklar, Türkiye'nin toplantıya katılımında Mısır'ın büyük bir etkisi olduğunu ifade etti.

Fidan'ın zirveye katılımı kararı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etmesinin ardından geldi.

TIKLAYIN | Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez Arap Ligi toplantısına davet edildi

Türkiye, 5 yıl sonra da Gymnich'e davet edilmişti

Türkiye, 5 yıl aradan sonra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dış politika stratejilerinin tartışıldığı gayri resmi toplantısı Gymnich’e davet edilmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos’ta Gymnich kapsamında gerçekleştirilecek görüşmelere katılmak üzere Brüksel’e gitmişti. 

TIKLAYIN | Bakan Fidan, Gymnich'te; Ankara toplantıya hangi konuları götürdü?

Erdoğan, Sisi'yi 'Rabia' işaretiyle uğurladı | İki liderden Ankara'da ortak mesaj: Diyaloğumuz üst seviyede, ilişkilerimizi güçlendireceğiz

 

Suriye ile normalleşme

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunmuş ve şöyle demişti:

“Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir"

TIKLAYIN | Erdoğan'dan Suriye'de 'normalleşme' mesajı: Süreç olumlu istikamette gelişti, terör örgütlerinin provokasyonlarına karşı da hazırlıklıyız

TIKLAYIN | Ankara-Şam normalleşme çabaları | Rusya'dan "Bir toplantı daha planlıyoruz" açıklaması geldi, Dışişleri memnuniyet bildirdi

Esad’sa çağrılara olumlu baktıklarını ama normalleşme için Türkiye’nin "teröre desteği durdurması"nı ve "Suriye’den kuvvetlerini çekmesi"ni istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise Suriye’yle görüşmeyi bakanlar düzeyine indirmiş, uygun koşullar oluşması durumunda görüşülebileceğini söylemişti. Güler, Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarını “Türkiye Suriye’den çekilmeyi ancak yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırlar güvence altına alındıktan sonra görüşebilir" şeklinde açıklamıştı. 

TIKLAYIN | Millî Savunma Bakanı Güler'den "Suriye ile normalleşme" açıklaması: Bakanlar düzeyinde bir araya gelinebilir

Ardından konuşan Esad’sa 25 Ağustos’ta Türkiye ile normalleşme çabalarının olumsuz sonuçlandığını duyurmuştu.

Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini yineleyen Esad “Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir” demişti.

Esad, görüşmelerin başlaması için Türk askerinin çekilmesini ön koşul olmaktan çıkardı

Daha sonra Esad, Suriye Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Türk askerinin çekilmesinin görüşmelerin başlaması için bir ön koşul olmadığını ifade etmişti. 

Rusya çabaları

Daha sonra bu ayın başlarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara-Şam normalleşmesi gündemine ilişkin olarak "Türkiye'nin askerlerini çekmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığını" söylemiş; Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'ın yakın gelecekte Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını ifade etmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Rusya'nın çabalarını olumlu karşıladıklarını bildirmişti. 

 

Erdoğan'dan Sisi'ye "Rabia"lı uğurlama

Türkiye-Mısır ilişkileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 yıl sonra ilk kez geçen 14 Şubat'ta Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmiş ve Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmüştü. 2013'te Sisi liderliğinde yapılan darbeden sonra Türkiye-Mısır ilişkilerinde gerilim çok yükselmiş hatta Mısır ile gerginlik AKP'nin siyasi söylemine de etki etmişti. Sisi'ye sık sık "katil" diyen Erdoğan'ın ikonikleşen "Rabia" sembolü de Mısır'da darbeye karşı direnişin sembolü olduğu için kullanılmaya başlanmıştı. 

Hatta Erdoğan bir adım daha ileri giderek 31 Mart 2019 yerel seçimlerine giden süreçte CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nu Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye benzetmiş ve “Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?" ifadelerini kullanmıştı. 

Aynı süreçte Erdoğan, Sisi ile kendisini barıştırmak isteyenler olduğunu iddia ederek "Asla kabul etmiyorum, etmem de. Halkın yüzde 52 oyunu almış olan Mursi'yi ve arkadaşlarını mahkum eden bir kişiyle karşı karşıya gelmem" demişti. 

İki ülke arasında ilişkileri yeniden geliştirilmesi çabaları, Türkiye'nin dış politikada gündemine normalleşme süreçlerini aldığı 2021 yılında başladı. Türkiye aynı dönemde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile de normalleşme süreçlerini başlattı. 

2021 yılının mayıs ve eylül aylarında iki ülke arasında ilk kez anlaşmazlıkları çözmek için keşif amaçlı görüşmeler gerçekleştirildi. 2022'nin Nisan ayında Müslüman Kardeşler’in yayın organı Mekameleen TV, "mevcut koşullar nedeniyle" Türkiye'deki yayınlarını sonlandırdığını duyurdu.

Haziran 2022'de ilişkilerin bozulmasından sonra ilk kez bir bakan Türkiye'den Kahire'ye gitti; dönemin Hazine ve Maliye Başkanı Nureddin Nebati, İslam Kalkınma Bankası'nın yıllık toplantısına katıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sık sık "katil", "zalim" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin en net sinyali olarak Kasım 2022'de Katar'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası'nın açılışında bir araya geldi; ikili 2012'den beri ilk fotoğrafını verdi. 

Daha sonra normalleşme sürecinin ilk büyük resmî adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen şubat ayında gerçekleştirdiği Kahire ziyareti oluşturdu. İlk ziyareti Erdoğan gerçekleştirdi ve görüşme tarihinin 14 Şubat olarak seçilmesinin bile sembolik bir anlamı olduğu iddia edildi.