Politika

CHP lideri Özgür Özel'in 1 Mayıs için Taksim planı ne, yıllardır yasaklı meydana gidecek mi?

Özel’in 1 Mayıs çağrısı, Ecevit’in bu meydan okumasını akıllara getirdi. Zira iktidar, özellikle Gezi eylemlerinden bu yana Taksim’de toplanılmasını tehlikeli buluyor ve benzer olayların yaşanabileceğinden endişe ediyor

24 Nisan 2024 21:17
Gökçer Tahincioğlu

1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için iktidara çağrı yapan ve “Şimdi buradan karar alıcılara sesleniyorum. Var mısın ben kefilim orada olacağım. İşçilerle birlikte bir kişinin burnu kanamadan kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum” sözleriyle kefaletini ortaya koyan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, verilecek kararı bekliyor. Özel’in, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanamayacağına yönelik İstanbul Valiliği kararı ile ilgili olarak bir adım atılmaması halinde kurmaylarının AKP ile yürüteceği temasları bekleyeceği, yol haritasını buna göre belirleyeceği öğrenildi.

Ecevit’in Taksim meydan okuması

Taksim Meydanı’nın anlamı sadece 1 Mayıs kutlamalarına açılıp açılmaması ile sınırlı değil. Meydan, toplumsal muhalefet açısından hem tarihi hem de siyasi anlamlar içeriyor. Elbette, Taksim’den bütün ülkeye seslenmeyi amaçlayan toplumsal muhalefeti susturmayı amaçlayan iktidarlar için de…

Tarihi tartışmaların bir nedeni, 1977’deki katliam…

Onbinlerce işçinin doldurduğu meydana yönelik sıkılan kurşunlar, kaçmak için Kazancı Yokuşu’na yönelenlerin yolu kapatan kamyonla kalabalık arasında sıkışması ve tarihin en büyük işçi eylemlerinden birinin bu katliamla gölgelenmesi hatırlarda. 28 kişinin ezilerek ya da boğularak, 5 kişinin silahla vurularak, 1 kişinin panzer altında ezilerek hayatını kaybettiği meydan, o günden bu yana aynı zamanda bir iktidar alanı olma anlamı da taşıyor.

CHP lideri Özel’in, “kefilim” diyerek Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması çağrısında bulunması, akıllara kanlı 1 Mayıs katliamından hemen sonra, dönemin CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’e yönelik suikast ihbarını ve Ecevit’in “Taksim meydan okuması”nı getirdi.

Ecevit’in isminin “dağlara taşlara” yazıldığı, CHP’nin yüzde 42 ile en yüksek oy oranına ulaştığı 5 Haziran 1977 seçimi öncesinde provokasyonlar aralıksız sürüyordu. 1 Mayıs 1977 katliamı da bunlar arasında en büyüğüydü. Ecevit, hemen her mitingini saldırı tehdidi altında gerçekleştiriyordu. Son olarak 29 Mayıs 1977’deki Çiğli mitingi sırasında bir polisin silahından çıkan kurşun, Ecevit’in kulağını sıyırdı ve bir başka partilinin bacağına saplandı.

Ecevit’in, 5 Haziran’daki seçimden önceki son büyük mitingi, 3 Haziran’da Taksim Meydanı’nda olacaktı.

Mitingden birkaç gün önce, Taksim katliamı ve Çiğli olayı akıllardayken, dönemin MİT Müsteşarı, dönemin başbakanı Süleyman Demirel’e, Ecevit’e Taksim Meydanı’nda suikast düzenleneceği bilgisini verdi. Demirel, bilgilerin ciddiyetini dikkate alarak, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ü bilgilendirdikten sonra Ecevit’i aradı. Taksim’e gitmemesini, ciddi bilgiler olduğunu, dürbünlü bir tüfekle vurulacağını aktardı.

Ecevit, aynı radyodaki propaganda konuşması sırasında bu bilgiyi kamuoyuna iletti ve “Kimseden gelmesini isteyemeyiz ancak ben ve eşim Rahşan Ecevit orada olacağız” dedi. Kısa zaman önce yaşanan katliama rağmen onbinlerce CHP’li alanı doldurdu ve olaysız biten miting tarihe geçti.

Özel’in çağrısı

Özel’in 1 Mayıs çağrısı, Ecevit’in bu meydan okumasını akıllara getirdi. Zira iktidar, özellikle Gezi eylemlerinden bu yana Taksim’de toplanılmasını tehlikeli buluyor ve benzer olayların yaşanabileceğinden endişe ediyor. Özel, bu endişeye karşılık, “Kefil benim” diyerek ortaya çıktı.

Ancak bu çağrısına henüz yanıt alabilmiş değil. Özel’in beklentisi, iktidarın İstanbul Valiliği’nin yasak kararına karşı bir adım atması ve Taksim’i 1 Mayıs kutlamalarına açması. Ancak Özel, iktidar beklenen adımı atmazsa, bir temas trafiği yürütülmesini ve sonuna kadar bu talebin zorlanmasını da istiyor. Adım atılmaması halinde CHP kurmayları AKP ile bu konuda temas yürütecek. Özel, son ana kadar çağrısının arkasında duracak.

CHP liderinin, çağrısına yanıt alamaması durumunda Taksim’e gidip gitmeyeceği ise daha sonra karara bağlanacak. Eğilim, bu ihtimalin iktidar adım atana kadar değerlendirilmemesi yönünde. Ancak çağrılara yanıt alınmazsa Özel’in, sendika temsilcileriyle Kazancı Yokuşu’na giderek karanfil bırakması, Taksim’de olması yüksek bir ihtimal.

TIKLAYIN - Özgür Özel’den iktidara 1 Mayıs için Taksim çağrısı: Ben kefilim, elimizi havada bırakmayın!